új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket.

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat!

  • Christine Lambrecht német védelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett Ukrajnában, az elsőt Oroszország februári inváziója óta.

    Lambrecht a déli kikötővárosba, Odesszába utazott – közölte a német védelmi minisztérium közleményben, anélkül hogy elmondta volna, meddig tartott az út. Ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov az alábbit írta ki közösségi oldalára:

    Megbeszélést folytattunk a jelenlegi geopolitikai és biztonsági helyzetről, a miniszter örömmel beszélt katonáinkkal, és láthatta a Gepard-rendszert harci szolgálatban.

  • Az Orosz Föderáció Állami Dumája elé terjesztették a büntető törvénykönyv módosításáról szóló törvénytervezetet, amely előírja, hogy az elítéltek az ukrán fronton töltsék le büntetésüket – figyelmeztetett az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

    Megjegyzik, hogy a megszálló csapatok további veszteségeket szenvedtek Ukrajnában az elmúlt órákban.

  • Jelenleg nem Ukrajna NATO-csatlakozása a legégetőbb kérdés Európában – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a 24 Horas csatornának adott interjúban.

    Megjegyezte, hogy jelenleg az a legfontosabb, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtsanak Kijevnek, ahogy eddig, és tartsák életben az Oroszország elleni szankciókat, amelyeknek szerinte igenis „van hatásuk”.

  • Oroszország-szerte több ezer tartalékost hívnak be, akiket Ukrajnába küld harcolni a Kreml.

    A szombaton készült fotókon a Szentpétervártól mintegy harminc mérföldre délre fekvő Gatcsina városából származó tartalékosok köszönnek el a családtagjaiktól, miután behívták őket.

  • Ukrajna NATO-csatlakozási kérelme meglepetésként érte Joe Biden elnök kormányát – jelentette a Politico két meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

    Nancy Pelosi amerikai házelnök a Politicónak nyilatkozva nem volt hajlandó nyíltan támogatni a kérelmet, de azt mondta, hogy támogatja a Kijevnek nyújtott „biztonsági garanciát”.

    „Nagyon elkötelezettek vagyunk az ukrajnai demokrácia mellett” – fűzte hozzá Pelosi.

  • Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága megerősítette, hogy Belarusz 20 ezer orosz katona fogadására készül.

    Jelenleg mintegy 1000 orosz katona, egy Iszkander rakétarendszer és három Sz–300-as rakétarendszer állomásozik Belaruszban.

  • Ramzan Kadirov – aki 2007 óta vaskézzel irányítja Csecsenföldet – szerint Moszkvának meg kellene fontolnia egy kis hatóerejű nukleáris fegyver bevetését Ukrajnában, miután újabb súlyos vereséget szenvedett a harctéren.

    A Telegramon közzétett üzenetében, amelyben Liman elvesztésével foglalkozott, Kadirov azt írta:

    Személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kell hozni, amelyekben a kis hatóerejű nukleáris fegyverek alkalmazása is benne van.

    Kadirov egy nappal az orosz annexió után nyilvánult meg – írja a Reuters.

  • A krími Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőtéren egy repülőgép szombaton túlfutott a kifutópályán, és kigyulladt, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

    A közösségi oldalakon terjedő videók szerint a helyszínen fekete füstfelhők szálltak fel. Szevasztopol kormányzója nyugalomra szólított fel.

  • Vlagyimir Putyin az Oroszország hőse címet adományozta a herszon régió katonai-polgári közigazgatása első helyettesének, Alekszej Katerinicsevnek, aki az Ukrán Fegyveres Erők rakétacsapása következtében halt meg Herszonban. A vonatkozó rendelet szombaton jelent meg a hivatalos jogi információs portálon.

    A kötelességteljesítéskor tanúsított bátorságért és hősiességért ítélje oda az Orosz Föderáció hőse címet Alekszej Viktorovics Katerinicsev ezredesnek (posztumusz)

    – áll a dokumentumban.

    Katerinicsev pénteken halt meg az Ukrán Fegyveres Erők HIMARS-rakétarendszerének csapásában. Alekszandr Malkevics, az Orosz Föderáció Nyilvános Kamarájának tagja elmondta, hogy a becsapódás kifejezetten arra a szobára esett, ahol Katerinicsev lakott. Az elhunyt férfi másfél hónapig dolgozott a herszoni régió első helyetteseként. Az oroszországi nyomozóbizottság büntetőeljárást indított a halála miatt – írja a TASZSZ.

  • Egy amerikai székhelyű luxusjachtbróker 29,5 millió euróért (12,47 milliárd forint) hirdeti eladásra a szankcionált orosz milliárdoshoz, Igor Keszajevhez köthető, 51 méter hosszú szuperjachtot – derül ki egy Reuters által látott e-mailből.

    A MySky jacht tervezett eladása, amelyet a brókercég által szeptember 14-én e-mailben, meg nem nevezett címzetteknek küldött hirdetésben tettek közzé, a nyugati kormányok aggodalmainak közepette történt, hogy a Keszajevhez hasonló milliárdosok képesek voltak kijátszani a luxusvagyonukat, például a jachtokat célzó nemzetközi szankciókat.

    Az Európai Unió és az Egyesült Királyság áprilisban szankciókkal sújtotta Keszajevet. Az EU arra hivatkozott, hogy részt vett az oroszországi fegyvergyártásban és dohánytermékek forgalmazásában.

    A Reuters nem tudta ellenőrizni, hogy Keszajev még mindig közvetlen tulajdonosa-e a MySkynak. A milliárdos szóvivője nem kívánt válaszolni a jacht tulajdonjogával vagy a közelgő eladással kapcsolatos kérdésekre.

  • Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint van lehetőség a béketárgyalásokra, de csak új orosz elnökkel – erről a Twitteren írt.

    A tanácsadó úgy véli, nincs értelme Putyinnal és tisztviselőivel tárgyalni, mivel a szavaik negatív értékkel bírnak.

  • Szergej Sojgu, az orosz Honvédelmi Minisztérium vezetője Szergej Szobjanyinnal, Moszkva polgármesterével és Andrej Vorobjovval, a Moszkvai régió kormányzójával találkozott pénteken, hogy ellenőrizzék a mozgósított katonák elhelyezésének előkészületeit és feltételeit – írja a TASZSZ.

    Arra a kérdésre, hogy a részleges mozgósítás keretében nőket is hívnak-e be, Szergej Sojgu az újságíróknak azt mondta:

    Nem. Ez nem szerepelt a jövőre vonatkozó terveinkben. Nem mozgósítunk nőket.

    A honvédelmi miniszter személyesen ellenőrizte a tartalékos katonák, a mozgósított állampolgárok és önkéntesek szálláshelyeit és azok felszerelését.

  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy kivonta csapatait a stratégiai fontosságú Liman városából.

    „A bekerítés veszélye miatt a szövetséges csapatokat jobb pozíciókba vonták vissza a városból” – idézi a BBC az orosz állami hírügynökségeket.

    Az ukrán katonák szombaton törtek be a városba, amit Kijev nagy győzelemként tart számon.

  • Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Fagin LIVE csatornán fejtette ki véleményét hazája NATO-csatlakozási kérelméről. „Egy hosszú párbeszéd kezdődik, és világos, hogy ez nem történik meg azonnal máról holnapra, ezért harcolni kell, és ez a Nyugatnak is az érdeke” – fejtette ki a tanácsadó, aki arra is emlékeztetett, hogy a NATO csúcstalálkozója jövő júliusban lesz.

    Aresztovics biztos abban, hogy Ukrajna NATO-csatlakozási kérelme, valamint Stoltenberg NATO-főtitkár reakciója és a tagállamok (Kanada, Észtország, Lettország, Litvánia) pozitív reakciója után az Orosz Föderáció atomcsapásának valószínűsége jelentősen csökkent – írja az Unian hírügynökség.

  • Parlamenti választásokat tartanak szombaton Lettországban, a közvélemény-kutatások szerint Krisjanis Karins miniszterelnök jobbközép Új Egység pártja kaphatja a legtöbb szavazatot, és így folytathatja koalícióját a konzervatív Nemzeti Szövetséggel.

    Karins győzelme tovább mélyítheti a lett többség és a lettországi orosz ajkú kisebbség között az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően egyre növekvő szakadékot.

    „Kész vagyok továbbra is miniszterelnök maradni, ha az emberek ezt akarják” – jelentette ki Karins szombaton Rigában egy sajtótájékoztatón. A szavazóurnák este 8-kor zárulnak, az exit poll közvetlenül utána kerül nyilvánosságra. Az eredményeket éjfélre várják.

    A felmérések szerint Karinsnak, az első lett kormányfőnek, aki egy teljes négyéves mandátumot túlélt, előnyére vált, hogy Lettország harcias álláspontot képvisel a Kremllel szemben az ukrajnai invázió kezdete óta – írja a Reuters.

  • Az Eni olasz multinacionális olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy az orosz energiaóriás arról tájékoztatta, „nem tudja megerősíteni a mára kért gázmennyiséget, mondván, hogy nem lehetséges a gázszállítás Ausztrián keresztül. Ezért szombaton az Eni számára a Tarvisio belépési ponton keresztül történő orosz gázszállítások nullára csökkennek”.

    Az orosz gáz a szlovák–osztrák határtól az osztrák–olasz határig tartó transzausztriai gázvezeték-hálózaton keresztül jut el Olaszországba.

    Az olasz gázimport mintegy 10 százaléka származik Oroszországból, ami az Oroszország februári ukrajnai inváziója előtti 40 százalékhoz képest radikális csökkenést jelent – írja a Sky News.

  • Húsz ember meghalt egy orosz támadásban Ukrajna északkeleti részén – közölte egy regionális tisztviselő. Az emberek civil evakuációs konvojban utaztak – jelentették a hírügynökségek.

    Az ukrán SZBU biztonsági szolgálata szerint hét járművet ért találat a Luhanszki területen. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója szerint a támadás „megbocsáthatatlan kegyetlenség” volt. Oroszország még nem reagált a jelentésekre, írja a Sky News.

  • Szombaton több orosz katonai megszólaló is olyan üzeneteket tett közzé Telegram-csatornáján, amelyek szerint az ukrán hadsereg „elfoglalta, vagy legalábbis már behatolt” Liman városába.

    Szombat reggel már felkerült egy videó a közösségi médiára, amelyen ukrán katonák ukrán zászlót emelnek fel a város határánál. „Ha van is esély a város megvédésére és visszafoglalására, akkor az hihetetlenül kicsi” – idézett a BBC egy háborúpárti orosz kommentátort.

    Az ukrán erők október 1-jén elérték a várost, és azt állították, hogy több ezer orosz katonát bekerítettek. Szerintük ezzel kemény választ adtak Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki pénteken jelentette be az oroszok által megszállt urán megyék bekebelezését.

    Az oroszok logisztikai központként használták Limant

    Liman felszabadítása lélektani szempontból nagyon fontos pillanat, mert ez lehetőséget biztosít arra, hogy tovább nyomuljunk Kreminna és Szeverodonyeck felé

    – nyilatkozta Szerhij Cserevaty, az ukrán fegyveres erők keleti csapatainak szóvivője.

    Cserevaty szerint az ukrán csapatok akciói megadják az alaphangot ahhoz, hogy „megtörjék az ellenfél harci szellemét”.

    Hozzátette, hogy „sok halott és sebesült” van a városban, de további részletekkel nem tudott szolgálni, tekintve, hogy „a művelet még nem fejeződött be”.

    Oroszország logisztikai központként használta Limant; elvesztése Ukrajna legjelentősebb győzelmét jelentené a múlt hónapban az északkeleti Harkiv térségben indított sikeres ellentámadása óta, írja a CNN.

  • Egy amerikai székhelyű brókercég 29,5 millió dollárért hirdetett eladásra egy 51 méter hosszú szuperjachtot, amely egy szankcionált orosz milliárdoshoz, Igor Kesajevhez köthető – értesült a Reuters.

    Az EU áprilisban szankcionálta Kesajevet, arra hivatkozva, hogy részt vett a katonai fegyvergyártásban, az oroszországi dohányforgalmazásban, valamint az orosz kormány biztonsági erőivel fennálló kapcsolata miatt.

  • Oroszország megpróbálja átadni a megszállásuk alatt lévő zaporizzsjai atomerőművet az orosz Roszatom energetikai cégnek − állítja az ukrán atomenergetikai vállalat vezetője a Guardian szerint. 

    Petro Kotin a BBC Newsnak szombaton azt mondta, hogy

    megpróbálják rávenni a személyzetünket, hogy írjanak alá munkaszerződést a Roszatommal. 

    Észrevételei az után hangzottak el, hogy péntek délután az oroszok őrizetbe vették az atomerőmű ukrán főigazgatóját, Ihor Muraszovot.

  • Mette Frederiksen dán miniszterelnök elmondta, hogy a találkozón megosztotta Liz Truss brit miniszterelnökkel a sérült Északi Áramlat vezetékekkel kapcsolatos legfontosabb információkat − közölte a The Guardian

    Természetesen nagyon fontos volt számomra, hogy hangsúlyozzam, a dán hatóságok azt mondták, hogy ez nem baleset. Ez szabotázs, és kritikus infrastruktúráról van szó. Tehát ez egy nagyon komoly helyzet

    − nyilatkozott. 

  • Oroszország meg fogja semmisíteni a nemzetközi diplomáciát − jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén videóüzenetben felszólalva.

    Úgy fogalmazott, hogy

    Oroszország képviselői által az ENSZ BT az erőszak zónájává vált. Csak idő kérdése, míg Moszkva megsemmisíti az utolsó, még működő nemzetközi szervezetet is.

    Az orosz erők által ellenőrzött ukrajnai térségek elcsatolása azt jelentené, hogy „nincs többé miről tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” − jelentette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az Oroszországhoz való csatolásról szóló népszavazásokon voksolókat „pisztollyal kényszerítették”, az eredmények pedig „már előre megvoltak”.

  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felvilágosítást kért az orosz hatóságoktól, miután arról értesültek, hogy a zaporizzsjai atomerőmű főigazgatója orosz őrizetben van – értesült a Guardian.

    Amint arról már írtunk, Ihor Murasovot péntek délután 16 óra körül vették őrizetbe.

    Petro Kotin, az ukrán atomenergetikai vállalat vezetője kijelentette, hogy őrizetbe vétele „veszélyezteti Ukrajna és Európa legnagyobb atomerőműve működésének biztonságát”.

  • Az ukrán védelmi minisztérium kiadta legfrissebb tájékoztatását az elmúlt napon történt orosz veszteségekről. Mint az az adatokból is látszik, 530 orosz katona és 16 harckocsi veszett oda a harcokban, amivel immáron 59 610-re nőtt az orosz halottak száma.

  • Vlagyimir Barbin orosz nagykövet idézést kapott a dán külügyminisztériumba az Orosz Föderáció annektálási lépései miatt – írja az eurointegration.com.

    A kelet-ukrajnai úgynevezett »népszavazásoknak« nincs legitimitásuk, sértik a nemzetközi jogot és mindazokat az értékeket, amelyek mellett kiállunk

    – jelentette ki Jeppe Kofod dán külügyminiszter, aki őrültnek nevezte Vlagyimir Putyin elcsatolási kísérletét.

  • A brit védelmi minisztérium szerint Oroszország terjeszkedési stratégiája „olyan civilek megölését eredményezte, akikről most azt állítja, hogy saját állampolgárai”.

    A szombat reggel közzétett legújabb hírszerzési frissítés az után jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin aláírta a négy megszállt ukrajnai régiót érintő annexiós megállapodást, ami a második világháború óta a legnagyobb területfoglalás Európában.

    A védelmi minisztérium szerint Oroszország stratégiailag értékes katonai eszközöket használ fel a taktikai előny megszerzése érdekében. Hozzátették, Oroszország szinte biztosan megtámadott egy konvojt Zaporizzsja városánál pénteken, ahol a helyi média 25 civil haláláról és több mint 50 sebesültről számolt be.

  • Ukrajna elnöke szombaton Twitter-bejegyzésben nyilvánított köszönetet amerikai kollégájának, Joe Bidennek a több mint 12 milliárdos támogatásért.

    Ez a segítség ma fontosabb, mint valaha

    – írta Zelenszkij posztjában.

  • Az Energoatom, Európa legnagyobb erőművéért felelős állami ügynökség szerint egy orosz járőr őrizetbe vette az orosz kézben lévő zaporizzsjai atomerőmű ukrán főigazgatóját.

    A cég szombati közleménye szerint Ihor Murashovot péntek délután 4 óra körül vették őrizetbe, miközben az erőmű felé tartott.

    Kiszállították az autóból, majd bekötött szemmel, ismeretlen irányba elhajtottak vele – írja a Reuters beszámolója.

  • Vörös festékszóróval rongálták meg a New York-i orosz konzulátust, Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója elleni tiltakozásként − írta meg a The Guardian

    A rendőrök elmondták, hogy egy pénteken helyi idő szerint hajnali fél kettő után érkezett segélyhívásra reagáltak, amely szerint festékkel fújták le a manhattani Upper East Side-on található konzulátus homlokzatát.

    A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a nyomozás folyamatban van, letartóztatás nem történt.

    Rosie Morse, egy nyugdíjas, aki a konzulátushoz közeli környéken lakik, azt mondta, hogy a konzulátusra festett ábra „úgy néz ki, mint egy műalkotás”.