A négy évvel ezelőttinél valamivel magasabb a részvételi arány a boszniai választásokon

2022.10.02. 13:47

Valamivel magasabb a részvételi arány a bosznia-hercegovinai általános választásokon, mint négy évvel ezelőtt. Vasárnap 11 óráig a választásra jogosultak 14 százaléka adta le voksát – közölte a szarajevói központi választási bizottság.

Négy évvel ezelőtt a részvételi arány ebben az időben 11,41 százalékos volt.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyíltak meg, több helyen azonban voltak kisebb-nagyobb csúszások. A szavazóhelyek valamivel több mint a húsz százaléka késett a nyitással – írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap.

A rendőrségnek egy helyen kellett beavatkoznia komolyabb választási csalás kísérlete miatt – hangsúlyozta Suad Arnautović, a választási bizottság elnöke a vasárnapi sajtótájékoztatón. Mint mondta, egy kisebb településen, Hoziciben 350, már előre kitöltött szavazólapot találtak, ezért feloszlatták a választási bizottságot, amelynek mind az öt tagját őrizetbe vette a rendőrség.

A majdnem 3,37 millió szavazásra jogosult bosznia-hercegovinai állampolgár 19 óráig adhatja le voksát Bosznia-Hercegovina több mint 5900 szavazóhelyén és 21 diplomáciai külképviseletén. Az összesen 518 mandátumért 7257 jelölt verseng.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi formájában 1995-ben jött létre. A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében az országot két entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák–horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is.

Vasárnap ezek minden szintjén választást tartanak. Megválasztják a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák–horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselő-testületi tagjait.

A voksolás előzetes eredményei éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig harminc napon belül közlik.