A munkaerőhiány miatt lazíthatnak a bevándorlási korlátozásokon a britek

32J87VJ-highres
2022.10.02. 07:26
A brit kormányfő a gazdaság fenntartása érdekében várhatóan enyhít a bevándorlás szabályozásán, és feloldja az idénymunkások negyvenezer fős felső határát.

Liz Truss a tervek szerint kibővíti a hiányszakmák listáját is annak érdekében, hogy a vállalkozások kevesebb bürokratikus akadállyal szembesülve, külföldi munkavállalók toborzásával, könnyebben tölthessék be az üres álláshelyeket – írta a Guardian. A munkáltatók szerint a munkaerőhiány a gazdasági pangás egyik legfőbb kiváltó oka.

A vállalkozások, kivált a vendéglátóiparban, csalódottak, hogy a szakképzett munkaerőre vonatkozó vízumrendszer nem módosult eléggé gyorsan az általuk tapasztalt munkaerőhiány enyhítésére.

A Downing Street nem cáfolta, hogy a miniszterelnök a bevándorlás liberalizálását tervezi, ez azonban minden jel szerint belső vitát gerjeszt a kormányban – a National News szerint.

Az unióból érkező, munkát kereső bevándorlók száma jelentősen visszaesett, miután a britek 2016-ban az unióból való kilépésre szavaztak. A tagsággal járó nyitott határok politikája ugyanis sok, a brexitet támogató szavazót aggasztott.

Truss a történelmi szavazáson a maradás mellett kampányolt. Azóta megváltoztatta véleményét, és kijelentette: a kilépésre szavazna, ha visszaforgathatná az idő kerekét.

Most az ágazati vezetők gyakorolnak rá nyomást, hogy a brexit és a járvány miatt távozó alkalmazottak után keletkező űrt mielőbb betöltsék – ezért a munkavállalói vízumok számának növelését sürgetik.

Gazdasági fellendülés – minden áron

A szeptember elején hivatalba lépett új kormányfő a gazdasági növekedés fellendítését tűzte ki célul. A múlt héten a brit kormány 1972 óta a legnagyobb adócsökkentési csomagot jelentette be, hogy a két évig tartó, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások után életet leheljen a gazdaságba.

A hírre – a forinthoz hasonlóan – a font is bezuhant a dollárhoz képest, és egy nap alatt 5 százalékot vesztett az értékéből. Azóta kissé magához tért.

Másik intézkedésével az idénymunkások negyvenezres felső határát és hat hónapos időkorlátozását tervezi feloldani – jelentette a Sun.

A 2019-ben indított idénymunkás-program ideiglenesen több tízezer tengerentúli munkavállaló alkalmazását engedélyezi az Egyesült Királyságban – mindenekelőtt a kertészetekben és baromfiágazatban.

Oroszország ukrajnai inváziója csak fokozta a brexit okozta munkaerőhiányt. Tavaly ugyanis az ukránok tették ki az idénymunkások kétharmadát. Csaknem húszezren dolgoztak brit gazdaságokban.

Miután a szezon kezdete előtt kitört a háború, az ukránok száma megcsappant. A munkaerő-toborzóknak távoli helyeken kellett keresgélniük. Az Egyesült Királyságba most egyre több mezőgazdasági alkalmazott érkezik Indonéziából, Nepálból, Vietnamból, Kirgizisztánból és Kazahsztánból.

Belső viták

Liz Truss „könyörtelenül a gazdasági növekedésre összpontosít”, még annak az árán is, hogy népszerűtlen intézkedésekkel jár.

A miniszterelnök azonban valószínűleg kemény ellenállásba ütközik a kabinet brexitpárti képviselőinek, mindenekelőtt Suella Braverman belügyminiszter részéről, akit az Egyesült Királyságba érkező illegális migránsok növekvő számának kezelésével bíztak meg.

A tavalyi év eleje óta harmincezerre nőtt azoknak a száma, akik kis lélekvesztőkön keltek át a La Manche-csatornán Franciaországból. A hajócskák folyamatos áradata a hétvégén is folytatódott.

A brexitpárti Jacob Rees-Mogg gazdasági és Kemi Badenoch kereskedelmi miniszter valószínűleg szintén ellenezné a tervet, hogy több külföldi munkavállalót fogadjanak be az Egyesült Királyságba.

Rees-Mogg már korábban közölte, csak akkor támogatná a változtatásokat, ha azok bizonyítottan növelnék az egy főre jutó GDP-t.

A munkaerőhiány súlyosan érinti az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatot – áll egy nemrégiben készült kormányzati jelentésben. A gazdák kényszerből ölik le az állatokat, a gyümölcsöt pedig a földeken hagyják rohadni.

Az új brit kormány várhatóan még az idén kidolgozza a migrációs reform tervét. A javaslat távolodni látszik Boris Johnson bevándorlással kapcsolatos álláspontjától, és borsot törhet a brexit-szavazók egy részének orra alá.

(Borítókép: Liz Truss 2022. szeptember 12. Fotó:  Markus Schreiber / various sources / AFP)  • Tippek
  • Bankszámla