16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Döntött a Duma, megkezdődött az elcsatolt ukrán területek integrálása

32KF4PZ-highres
2022.10.03. 12:48
Jóváhagyták a donbászi, valamint a Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket. Az ott élők jövő év szeptemberében választhatnak új vezetőt maguknak, addig a Vlagyimir Putyin által kinevezett képviselők vezetik majd a régiókat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap törvényjavaslatokat nyújtott be az orosz Állami Dumának Donyeck és Luhanszk, valamint a Zaporizzsja és a Herszon régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szövetségi törvénytervezeteket, valamint a velük aláírt megállapodások ratifikálásáról szóló tervezeteket. Az orosz alkotmánybíróság vasárnap jóváhagyta az elnök által benyújtott dokumentumcsomagot az új régiók elfogadásáról.

Ehhez van joguk 

Az Állami Duma hétfői ülésén támogatta a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Herszon és Zaporizzsja régiók Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvénytervezeteket.

Pavlo Krasenyinnikov, a bizottság vezetője korábban azt mondta, hogy a törvénytervezetek „teljes mértékben biztosítják a legfontosabb szociális és gazdasági garanciákat az államalkotó egységek területén élő emberek számára, védik a polgárok jogait és szabadságát”.

A dokumentumok szerint a donbászi, valamint a Zaporizzsja és Herszon régiók területén élő orosz állampolgároknak joga van a munkavállaláshoz, ezen felül elismerik a diplomáikat, valamint a nyugdíjra, szociális és egészségügyi támogatásra is jogosultak

– írja a TASZSZ.

A tervezet szerint a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság Oroszországon belül is megtartja köztársasági státuszát, a hivatalos nyelv pedig ezeken a területeken az orosz lesz. A Luhanszki terület képviselője szerint azonban az ukránt második államnyelvként kell elismerni, amíg „ki nem megy a használatból”.

Az új területek határai megegyeznek majd a „megalakulásuk és az Orosz Föderációba való felvételük napján” megszabott határokkal. Az új régiók integrálása Moszkva tervei szerint egy 2026-ig tartó átmeneti időszak alatt történik. Ezeken a területeken 2023-ig lehet majd ukrán hrivnyában fizetni, utána már csak az orosz rubelt lehet használni. A javaslat szerint az új régiók fegyveres erőit be kell építeni az oroszokéba, és az orosz alkotmánnyal ellentétes jogi rendelkezéseket (köztük a halálbüntetést) nem szabad alkalmazni.

A törvény szerint addig, amíg az új régiók vezetőit nem választják meg az orosz törvényeknek megfelelően, addig a Putyin által kinevezett megbízott vezetők irányítják azokat. A regionális parlamenti választásokat 2023 szeptemberében tartják majd.

Az elnök az után terjesztette a Duma elé a javaslatot, hogy szeptember 30-án, pénteken fogadta a négy terület vezetőjét, és aláírták a Kreml nagytermében a csatlakozásról szóló dokumentumot.

Szeptember 23. és szeptember 27. között tartottak népszavazást Donbászban, valamint Herszon és Zaporizzsja régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásáról. Moszkva szerint

  • Donyeckben ezt a döntést a szavazók 99,23 százaléka támogatta,
  • Luhanszkban 98,42 százalék,
  • Herszonban 87,05 százalék, míg
  • Zaporizzsjában 93,11 százalék.

Szintén szombaton és vasárnap vált ismertté, hogy az orosz szövetséges erők kivonulnak az Ukrajna területén található Krasznyij Limanból, és megtiltják a területén keresztül az uniós országokba irányuló közúti szállítást. A Duma tárgyal továbbá az Északi Áramlat gázvezetékek szivárgásának megszüntetéséről is.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. szeptember 30-án. Fotó:  Dmitry ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP)  • Hírek
  • Hírek