Van olyan európai ország, ahol már az utcán égetik a villany- és gázszámlákat

32KM6D2-highres
2022.10.03. 18:11
Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

Bolognában a városi energiaszolgáltató vállalat székháza előtt tartották meg a demonstrációt. A megmozdulást szervező baloldali, euroszkeptikusként ismert USB szakszervezet szerint az elégetett havi számlák között hét- és nyolcszáz eurósak is voltak: ezeket fizikai dolgozóknak vagy állandó munkával nem rendelkezőknek postázták ki.

A demonstráción egy Fiametta nevű nő szólalt fel, aki egészségügyi dolgozóként havi 1100 eurót keres, amiből 485 eurót fizet lakbérre, további 220 eurót pedig rezsire. Elmondta, hogy kényszerű takarékosságból nem otthon, hanem a kórházban zuhanyozik. Nápolyban a helyi takarékpénztárnál égette el a villany- és gázszámlákat. Hasonló számlaégetésről szeptember elején számoltunk be legutóbb Olaszországból.

„Katasztrofális helyzetről” számolt az USB, amely szerint a rezsiköltségek drágulása „több millió családot kényszerít térdre, mert választaniuk kell az evés és a közüzemi díjak kifizetése között”.

Októbertől 60 százalékkal többe kerül az áram

A szicíliai Palermóban fiatalok az egyetem előtt tüntettek a magas rezsiköltségek és lakbérdíjak miatt.

Milánóban az energiahálózatot és szolgáltatást szabályozó hatóság, az Arera épületénél ér véget a tiltakozók késő délutáni menete, ők egy másfél méteresre nagyított számlát égetnek el. Egyik érvük szerint az energiaszolgáltatók nem tesznek semmilyen erőfeszítést az árak mérséklésére.

Az Arera éppen a 14 városban zajló tiltakozással egy időben jelentette be, hogy októbertől közel hatvan százalékkal emelkedik a villanyáram ára, ami évi több mint 1300 euró plusz kiadást jelent majd a családoknak. A gázköltségekkel együtt egy év alatt egy négyfős családnak több mint 2500 euróval emelkedett a rezsiköltsége.

Európa elkésett

Az észak-olasz ipar nevében Lombardia tartomány kormányzója, a Liga párt politikusa Attilio Fontana a Varesében megrendezett vállalkozói fórumon elmondta,

Európa túl sokat várt, hónapokkal ezelőtt fel kellett volna lépnie, jelenleg az uniós tagállamok külön próbálnak megoldást találni.

Társadalmi feszültséggel teli őszt jósolt Antonio Nicolosi, az Unarma csendőrszakszervezet főtitkára.

„A rezsiköltségek drágulása elkeseríti az olasz családokat, a feszült hangulat utcai tüntetésekhez, összecsapásokhoz vezethet, amelyekkel szemben a rendfenntartó erők beavatkozása is szükséges lehet” – mondta Nicolosi.

Van elég gáz, a magas ár a probléma

Az ügyvivő kormány egyik minisztere, az energiaügyekért felelős Roberto Cingolani az MTI szerint megerősítette, hogy szombattól nem érkezik földgáz azon az oroszországi vezetéken, amely Ausztrián keresztül Tarvisiónál jut be Olaszországba. Hangoztatta, hogy ami a mennyiséget illeti, nincs válsághelyzet, mivel Olaszországnak mintegy 40 milliárd köbméter áll rendelkezésére úgy, hogy az ezen felül lévő húszmilliárd köbmétert exportálni tudja. 

A tárcavezető szerint a problémát a magas ár jelenti. Roberto Cingolani korábban közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll Giorgia Melonival, a leendő jobboldali kormány miniszterelnök-jelöltjével, ami az energetikai döntéseket illeti.

A miniszter kifejtette, hogy még a Draghi-kormány javaslatcsomagot készül bemutatni az uniós tagállamoknak, melyben egyebek között európai ársapka bevezetését szorgalmazzák, valamint azt, hogy a földgáz piaci árát ne az amszterdami tőzsdéhez kössék.

Claudio Descalzi, az ENI energiaszolgáltató vezérigazgatója közölte, hogy a gázvezeték leállását nem geopolitikai okok, hanem a Gazprom és az ausztriai szállító közötti nézeteltérés okozta. Az ENI vezetője bejelentette, hogy a vezeték működésének újraindítása érdekében készek kifizetni azt a garanciaösszeget, melyet az osztrák szállító követel a Gazpromtól.

(Borítókép: Alberto Pizzoli / AFP)