Mobil klinikával segítik a szigorú abortusztörvényekkel rendelkező államokban élő nőket

2022.10.04. 14:20
Egy dél-illinoisi nőgyógyászati magánkórház mobil klinikát hoz létre, hogy abortuszhoz való hozzáférést biztosítson azoknak a nőknek és lányoknak, akik olyan államokban élnek, amelyek a beavatkozást csaknem minden esetben betiltották.

Amióta az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága júniusban hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, és az államok ismét saját hatáskörben dönthetnek az abortuszról, törvények sokaságát hozták meg. Az eljárás továbbra is legális Illinois államban, de a szomszédos államok abortusztörvényei a legszigorúbbak közé tartoznak − írta meg a Patch illinoisi kiadása. 

Célunk, hogy csökkentsük azt a több száz kilométeres utat, amelyet pácienseinknek meg kell tenniük, hogy hozzáférjenek az ellátáshoz, és ott találkozzunk velük, ahol vannak

− mondta Yamelsie Rodriguez, a kórházat üzemeltető cég elnöke.

A mobil klinika, amely egy lakókocsiban lesz kialakítva, és vizsgálóhelyiségekkel, laboratóriummal és váróteremmel rendelkezik, idén kezdi meg működését. Nem fog kilépni Illinois államból, de az abortuszt korlátozó törvényekkel rendelkező államok határai közelében fog közlekedni.

Év végére a klinika konzultációt és gyógyszeres abortuszt kínál majd a terhesség 11. hetéig. A műtéti abortusz a jövő év elején válhat elérhetővé. A gyógyszeres abortusz esetében ugyanazt a protokollt fogják követni, mint az anyaintézményben.  • Tippek
  • Hírek