Hurrikán csapott le Mexikóra

2022-10-04T011051Z 1986880689 RC2YTW91NAVN RTRMADP 3 STORM-ORLEN
2022.10.04. 12:09
Hétfőn Mazatlán turistaváros közelében lecsapott Mexikó csendes-óceáni partvidékére az Orlene hurrikán, amely óránkénti több mint 130 kilométeres széllel érkezett meg az országba.

A brit The Guardian online kiadása szerint a trópusi vihar Mazatlántól mintegy 65 kilométerre délre, El Rosario városban elektromos kábeleket rángatott meg úgy, hogy szikrákat szórtak  − írta meg az MTI. 

Az Orlene némileg veszített erejéből, miután átrobogott a Mexikó nyugati partvidéke előtt húzódó Islas Marías szigeteken. A fő sziget ritkán lakott, főként kormányzati alkalmazottak élnek rajta, és a legtöbb épület téglából vagy betonból épült.

A hatóságok nem jelentettek azonnal károkat, de a part mentén felfüggesztették a tanítást, lezárták a tengeri kikötőket, és óvóhelyeket állítottak fel. A San Blas és Mazatlán települések közötti területen hurrikánriasztás volt érvényben.

Jalisco állam kormánya hétfőn felfüggesztette a tanítást a part menti városokban. Sinaloa államban, ahol Mazatlán található, megnyitottak néhány szükségszállót.

Az Orlene egyes helyeken akár 25 centiméteres esőzéseket, valamint part menti áradásokat és veszélyes hullámverést is hozhat. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a hurrikán sárcsuszamlásokat, a folyók, patakok vízszintjének emelkedését és áradásokat okozhat az alacsonyan fekvő területeken.

A vihar vasárnap kora reggel tetőzött, 4-es erősségű volt, óránként 215 kilométer sebességű széllel.

(Borítókép: Lecsapott a hurrikán Mexikóban 2022. október 3-án. Fotó: Christian Ruano / Stringer / Reuters)