11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26. ÉLŐ
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Videókat tettek közzé a hegymászó túlélők, társaik még mindig egy hasadékban

2022.10.05. 13:08
Legalább tízen életüket vesztették és 18-an eltűntek a Himalája Indiához tartozó részén, miután egy lavina elsodort egy hegymászócsoportot – tájékoztatott a helyi rendőrség szerdán. Az első hírek még négy halottról szóltak.

A hegymászó csoportot kedd reggel helyi idő szerint 8.45-kor érte el a lavina a Garhwal Himalája Gangotri-hegység egyik hegycsúcsán. A mentők nyolc túlélőt húztak ki a hó alól, és kórházba szállították őket. A csoportban 34-en hegymászást tanultak hét oktatótól – írja a The Guardian

Médiajelentések szerint a 4880 méteres magasságban, az Uttarakhand északi államban történt incidensnek 10 áldozata van.

„Megerősítést kaptunk négy halálesetről a 33, csapdába esett ember közül. Közülük körülbelül nyolcat már kimentettek, a többiek pedig egy hasadékban rekedtek” – mondta Ridhim Aggarwal, az állami katasztrófavédelem munkatársa.

Tízen meghaltak, de eddig csak négy holttest került elő, miközben az állami és nemzeti katasztrófavédelem és az indiai légierő tisztviselői átfésülték a területet. Az indiai légierő két helikoptert küldött az eltűntek keresésére.

Az indiai légierő légi felderítést végez a hegyen, de nem könnyű elérni a helyszínt. A magashegyi navigációra készülő tanoncok az 5670 méteres Draupadi ka Danda-II hegycsúcsról tartottak hazafelé.

Az indiai hegymászás történetében először fordult elő, hogy egy lavinában ilyen nagy csoportnyi hegymászótanonc vesztette életét – mondta Amit Chowdhary, a Nemzetközi Hegymászó Szövetség tisztviselője, az indiai légierő volt tisztje.

Uttarakhand hegyvidéki területein gyakoriak a lavinák. 2021-ben egy gleccsertörés következtében több mint 200 ember életét követelő árvíz keletkezett.

Múlt héten egy ismert amerikai síalpinista, Hilaree Nelson szenvedett végzetes balesetet a Himalája hegység Nepálhoz tartozó részén, a világ nyolcadik legmagasabb hegyének számító Manaszlun. Ugyanazon a napon egy nepáli hegymászó is életét vesztette egy lavinában, szintén a Manaszlun. A Himaláján egy magyar túrázó pedig eltűnt pár napra a nyáron, de végül megtalálták.