16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

„Robbanás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken”

32KC7QF-highres
2022.10.06. 16:58 Módosítva: 2022.10.06. 16:58
Befejezte a helyszínelést az Északi Áramlat orosz gázvezetékeknél a svéd biztonsági rendőrség. A hatóság előzetes vizsgálatai szerint egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérültek meg a vezetékek. A helyszínen begyűjtött bizonyítékokat még vizsgálják a szakértők.

Egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérült meg az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezeték – számolt be a svéd biztonsági rendőrség (SAPO) a helyszínelés befejezése után, október 6-án. A SOAP csütörtöki sajtóközleményében közölte: a robbanások jelentős károkat okoztak a gázvezetékekben.

A helyszíni szemlét követően a biztonsági rendőrség megállapította, hogy robbanás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken a svéd gazdasági övezetben, amely jelentős károkat okozott a vezetékekben

– olvasható a közleményben.

A svéd biztonsági rendőrség a Nemzetbiztonsági Igazgatóság ügyészségének irányításával folytat vizsgálatot az Északi Áramlat incidensével kapcsolatban. A helyszíni szemle befejezése után az ügyész feloldotta a kordont a helyszínen.

Az ügyészség sajtóközleménye szerint a helyszínelés tovább erősítette a gyanút, amely szerint szabotázs okozta a robbanásokat.

A nyomozás megerősítette a szabotázs feltételezését

– mondta Mats Ljungqvist ügyész a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, megjegyezve, hogy a helyszínről több bizonyítékot is sikerült begyűjteniük, amelyeket a későbbiekben vizsgálat alá vonnak.

Minden érintett vizsgálja az esetet

Az Index szeptember 26-án számolt be arról, hogy az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak. Kedd délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Ám érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult.

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálja az eseményeket. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

(Borítókép: Handout / SWEDISH COAST GUARD / AFP)  • Hírek
  • Hírek