16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Büntetőeljárás indulhat a megbuktatott Srí Lanka-i elnök ellen

2022.10.07. 20:49
Engedélyezte bűntetőeljárás indítását a Srí Lanka-i legfelsőbb bíróság Gotabaja Radzsapaksza megbuktatott elnökkel szemben, aki szeptember elején tért vissza az emigrációból – közölte pénteken a Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet.

A civil szervezet az országot sújtó példátlan gazdasági válság miatt kezdeményezett eljárást a volt elnök felelősségre vonására. A helyi sajtó úgy tudja, a legfelsőbb bíróság engedélye az egykori elnök két testvérére, Mahinda Rajdzsapaksza volt miniszterelnökre és Baszil Radzsapaksza volt pénzügyminiszterre is kiterjed.

Az első meghallgatásokat az ügyben januárban tartják. A bírók egyben kötelezték Nandalal Víraszinge központi banki elnököt, hogy adja át a volt elnökkel és testvéreivel folytatott levélváltások másolatait.

Srí Lanka hónapokon át történelme legsúlyosabb gazdasági válságát élte, amely rendkívül heves tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, és végül az elnök lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel együtt a nyáron – írja az MTI.

Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el a szigetországból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. A külföldi emigrációból szeptember elején tért vissza.

A csődben lévő ország helyzetét tovább súlyosbította a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború, de sokan a valaha nagyhatalmú Radzsapaksza-családot tartották felelősnek a rossz gazdasági helyzetért. A Nemzetközi Valutaalap egy többéves segélyprogram keretében 2,9 milliárd dolláros (1200 milliárd forint) támogatást nyújt a szigetországnak.  • Hírek
  • Hírek