16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 4
Koreai Köztársaság 1

Helyrehozhatatlan károk keletkeztek a hírhedt szobrokban

2022.10.07. 13:31
Megrongálódtak a titokzatos húsvét-szigeti szobrok egy tűzben, némelyik helyrehozhatatlan károkat szenvedett – közölte a brit BBC hírportálja pénteken.

A chilei kulturális örökségvédelmi hivatal illetékese, Carolina Perez Dattari elmondta: egyelőre nem tudni, hány kőszobrot érintett a tűz, amely hétfőn lobbant fel, és csaknem 60 hektárnyi területen pusztított.

Szándékos gyújtogatás történhetett

A tüzet állítólag szándékosan gyújtották az UNESCO világörökségi listáján szereplő Rano Raraku vulkán környékén. A kőszobroknak otthont adó nemzeti park vezetője szerint a lángok helyrehozhatatlan károkat okoztak.

A Húsvét-szigeten csaknem ezer, a helyiek által moainak nevezett megalit található. A nagy fejjel rendelkező kőszobrok átlagosan körülbelül négy méter magasak, és egy polinéz törzs faragta őket több mint ötszáz évvel ezelőtt.

A legnagyobb szobor tíz méter magas és 74 tonna. A figurákat kör alakban helyezték el a szigeten, tekintetük a szárazföld felé irányul, írja az MTI.

A Húsvét-sziget Chile partjaitól 3500 kilométerre fekszik. Fő bevételi forrása a turizmus. A szigeten mindössze három hónapja oldották fel a koronavírus-világjárvány miatti lezárásokat.  • Hírek
  • Hírek