Titokzatos hullám csapott fel a hídrobbantás előtt – orosz aknamunka lehetett?

GettyImages-1243821367
2022.10.08. 20:06
Aknamunka lehetett a Krími híd felrobbantása – erről írt egy magyar biztonságpolitikai szakértő. Mindeközben az egyik vezető ukrán politikus azt állítja, hogy orosz belső hatalmi harcok állhatnak az akció mögött, valamint az is kiderült, hogy kinek a tulajdonában állt az a teherautó, amely az oroszok szerint a detonációt okozta.

A robbantásról már korábban is írtunk egy hosszú összefoglalót. Beszámoltunk arról is, hogy a BBC idézett egy szakértőt, aki azt mondta: fennáll a gyanú, hogy több helyen is robbanóanyagot helyeztek el a hídnál. 

Arra gyanakszom, hogy az autópálya és a vasúti pálya mellett elrejtett robbanóanyagot nagyjából egy időben, kódolt rádióüzenetek használatával indíthatták be

– fogalmazott.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője most egy olyan fejleményről számolt be, amely ezt látszik erősíteni. A biztonságpolitikai szakértő azt írta: egy nyugati forrásból értesült arról, hogy 

a jelek szerint nem az oroszok által emlegetett teherautó robbanása okozta a hídelemek összeomlását, hanem alá volt aknázva a közúti rész.

Hozzátette azt is: ha ez igaz, akkor nem lehet kizárni azt, hogy nem is az ukránok állnak az akció mögött, hanem az oroszok hajthatták azt végre, „hiszen aláaknázni a hidat ukrán részről hihetetlenül nehéz lenne” – írta.

Demkó Attila végül azt is hozzátette: az említett nyugati forrás szerint emögött az állhat, hogy a háborúpárti orosz politikusok nem elégedettek Putyin eddigi fellépésével, és ezzel az akcióval akarják még durvább tettekre sarkallni.

Az ukrán elnök tanácsadója is orosz belharcról beszél most már 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó korábban egy olyan bejegyzéssel reagált a Twitteren a felrobbantás hírére, amelyben azt írta, hogy ez még csak a kezdet, és minden orosz dolgot meg fognak semmisíteni a Krímben.

A politikus azóta egy újabb állásfoglalást tett közzé az elnöki hivatal honlapján, ahol – az MTI szerint – azt írta: 

A TÖRTÉNTEK AZ OROSZ HADSEREG ÉS AZ TITKOSSZOLGÁLAT KÖZTI HATALMI HARCRA UTALNAK.

Podoljak minderről a Twitteren is írt, és kifejtette, hogy szerinte az orosz titkosszolgálat (FSZB) korábban megpróbálta leváltatni az orosz védelmi minisztérium vezetését, és erre lehetett válasz az akció.

A védelmi minisztérium most az FSZB-re háríthatja majd a felelősséget amiatt, hogy elveszítik Dél-Ukrajnát. Nem egyértelmű, hogy ki áll a robbanás mögött? 

– fogalmazott a politikus. 

Furcsa hullámok, megvan a teherautó tulaja 

Többek közt a Daily Mail írt arról, hogy közvetlenül a robbanás előtti másodpercben az egyik helyszíni felvételen pár hullámot lehetett látni a híd alatt.

A felvételen az nem látszik, hogy mi gerjesztette az egyébként nem túl nagy hullámot, de beindultak olyan spekulációk is, miszerint egy robbanószerekkel megpakolt drón vagy csónak okozhatta.

Mindeközben az orosz hatóságok azonosították annak a piros International Prostar teherautónak a tulajdonosát is, amely az oroszok szerint a robbanást okozta. Közölték, hogy a jármű egy 25 éves krasznodari lakos, Szamir Juszupov tulajdonában állt.

A férfi azóta jelentkezett is, de azt állítja, hogy nincs köze a merénylethez.

Juszupov a közösségi médiában tett közzé egy felvételt, amelyben azt mondta, hogy külföldön tartózkodik. Hozzátette azt is, hogy a teherautót valóban az ő nevére jegyezték be, de valójában a nagybátyja, Mahir Juszupov használta teherszállításra. 

Az oroszok azt még nem tudták megállapítani, hogy ki ült a jármű volánjánál – ha egyáltalán ült valaki, és nem távvezérléssel irányították oda. A teherautóról korábban készült egy közúti felvétel, de azon sem látható, hogy ülne benne valaki.

A háborúról szóló szombati percről percre közvetítésünket itt találja.

(Borítókép:  Vera Katkova / Anadolu Agency / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport