Vučić szerint Clinton arra kérte Orbán Viktort, támadja meg Szerbiát

32JV3V2-highres
2022.10.08. 13:46
Aleksandar Vučić szombati sajtótájékoztatóján kemény szavakkal illette az Európai Uniót, a nyolcadik szankciós csomagot és Horvátországot egyaránt.

A helyzet egyre bonyolultabb Koszovóval kapcsolatosan, a Nyugat a maga módján szeretné ezt a problémát megoldani úgy, hogy azzal megfosszák Putyint attól a lehetőségtől, hogy a koszovói helyzetet hivatkozási alapként használja fel – jelentette be Aleksandar Vučić államfő a szombat délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen az Európai Unió koszovóihelyzet-megoldásáról, az Orbán Viktorral közösen építendő kőolajvezetékről és az unióval való problémáiról is beszélt. 

Magyarország a mi őszinte barátunk, Görögország, Románia, Bulgária és Albánia pedig kimondta, hogy az intézkedés ellen van. Az EB is ezt mondta, de a döntést az Európai Unió fogja meghozni – mondta Aleksandar Vučić az EU-nak arról a megoldásáról, miszerint Szerbiának engednie kellene Koszovót csatlakozni a nemzetközi szervezetekhez – írja a dnevnik.hr

Az ember néha úgy érzi, hogy legszívesebben a fejébe temetné a kezét. Egy év alatt el fogunk költeni mindent, amit tíz év alatt felépítettünk 

– magyarázta az államfő. 

A szerb–magyar barátsággal kapcsolatban Vučić kiemelte, hogy Horvátország megbízhatatlan, ami az olajszállítást illeti; éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, hogy megkezdjék a 128 kilométer hosszú olajvezeték építését. Elmondása szerint országának 75 napra elegendő olaja és 95 napra elegendő benzine van. Ami a gázt illeti, azt mondja, ők rendelkeznek a legnagyobb tartalékokkal.

Tíz napja nem importáltunk külföldről semmit, ami a gázt illeti

– dicsekedett a szerb elnök. Vučić elárulta azt is, hogy Szerbia az extraprofitok megadóztatásán gondolkodik, ahogyan azt Európa egyes részein – csakúgy, mint Magyarországon – teszik. „Ez egy olyan intézkedés, amelyet a polgárok szívesen fogadnak, de a iparmágnások nem” – vélekedett.

„Az EU-ban nálunk csak Magyarországon van alacsonyabb gázár a lakosság számára” – mondta, és rámutatott, hogy Horvátországban, valamint Németországban drágábban lehet megvásárolni az energiát. Elmondta, hogy Szerbia polgárai nyugodtak lehetnek a telet, a gáz és az áram árát illetően.

Az élelmiszer-ellátással kapcsolatban Vučić elmondta, hogy nem lesz gond a kukoricával, a búzával, a napraforgóval, a cukorral és a sóval sem.

1999-ben arra kérték Magyarországot, hogy támadjon meg minket. Ami Koszovót illeti, Magyarországnak 1999-ben szárazföldön kellett volna megtámadnia Szerbiát. Clinton arra kérte a magyarokat, hogy észak felől támadják meg Szerbiát, hogy meggyengítsék erőinket. Orbán visszautasította

– mondta Vučić. Hozzátette: „Köszönöm az orosz elnöknek, hogy megakadályozta, hogy Szerbia népirtó állammá váljon. Elnézést kérek, amiért Szerbiát szeretem a legjobban.”

Az Európai Unió elfogadta a nyolcadik szankciócsomagot, amelynek értelmében megtiltja az orosz olaj értékesítését. A szerb közvéleményt feldühítette az intézkedés, Vučić pedig Horvátországot vádolta meg emiatt. 

(Borítókép: Aleksandar Vučić 2022. szeptember 21-én. Fotó: Angela Weiss / AFP)  • Tippek
  • Babaváró hitel