Élő adásban hekkelték meg az iráni köztévét, eldurvultak az utcai zavargások

32L23YQ-highres
2022.10.09. 17:54
A szombat esti főműsoridőben éppen a napi hírekről számoltak be, amikor váratlanul megjelent a képernyőn a jól ismert fehér Anonymous-maszk, majd Ali Hámenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének képe tűnt fel, homlokán fegyver célkeresztjével.

A műsorban éppen Hámeneit ábrázoló képsorokat mutattak, amelyeket azonban váratlanul az immár negyedik hete zajló országos tüntetéssorozaton meggyilkolt nők képei váltottak fel, majd ismét megjelent Hámenei képe, ám ezúttal vörös célkeresztben, alatta pedig fárszi nyelven „A fiataljaink vére a te lelkeden szárad” és a „Csatlakozz, lázadj!” felirat állt.  A képek között látható volt Mahsza Aminié is, azé a 22 éves kurd nőé, akinek halála kirobbantotta a négy hete tartó zavargásokat.

Az Iran International nevű, londoni székhelyű hírcsatorna a Twitteren azt közölte, a támadást az Edalat-e-Ali (Ali Igazsága) nevű hekkercsoport vállalta fel, amely az év elején már a televízió weboldalát is feltörte. A támadást követő másodpercekben aztán a híradást váratlanul félbeszakították, és csak a kínosan pillogó műsorvezetőt lehetett látni, amint ezen a Twitter-videón látható. A legfelső vezető, Ali Hámenei ajatollah elleni ilyen durva akciókra eddig nem igazán volt példa Iránban.

Mindez az után történt, hogy a Mahsza Amini halála nyomán kirobbant utcai zavargásokban az iráni biztonsági erők már éles lőszert is bevetettek. Az iráni emberi jogi tiprásokat szorosan nyomon követő nemzetközi csoport éppen most vasárnap tette közzé Párizsban legújabb jelentését. Eszerint a hetek óta tartó tiltakozások leverésére tett kísérletek során már mintegy 200 ember, köztük 19 gyermek vesztette életét.

Már a fiatalok mennek az utcára

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy ugyancsak tegnap, de még délelőtt a közösségi médiában olyan videók tűntek fel, amelyek azt mutatták, amikor az egyik teheráni egyetemhez érkezett Ebrahim Raiszi államfő. A képek tanúsága szerint az utcán tüntető diákok sorfala fogadta. Amikor feltűnt az elnöki autókonvoj, felhangzott a „Tűnj el! Takarodj!”, ami eddig merőben szokatlan volt az Iszlám Köztársaságban. 

A zavargások kiváltója az volt, hogy  szeptember 16-án meghalt egy fiatal nő azt követően, hogy a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet őrizetbe vette. A belügyminisztérium és a teheráni ügyészség vizsgálatot indított Mahsza Amini ügyében.  A rendőrség szerint Amini szívrohamot kapott, miután bevitték a helyi őrsre, hogy „meggyőzzék és felvilágosítsák” – közölte az állami televízió, és tagadták, hogy megverték volna.

Szemtanúk viszont egyértelműen állítják, hogy a nőt megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A héten közzétett halottkémi szemle szerint Amini halálát nem ütések, hanem „egyéb betegségek” miatt fellépő agyi oxigénhiány okozta. Na, ez csak olaj volt a tűzre!

Azóta folyamatosak az utcai atrocitások az iráni nagyvárosokban. Az egyik videón az látható, amint az erkölcsrendészet fehér kisbuszát támadják meg fiatal férfiak, és kimentik azt a nőt, akit percekkel korábban tuszkoltak be. 

Az ország középső részén található Arak városában is százak voltak az utcán, és azt skandálták, „megöljük, megöljük azt, aki végzett a testvérünkkel!”. De óriási tapsot kapott az a két fiatal is, aki a nyugat-iráni Szanandadzsban felmászott a magasba, és leverte a rendőrség köztéri megfigyelő kameráit. 

Más ez a mostani lázadás

Iránt időről időre megrázzák különböző okok miatt kipattant zavargások. Ilyen volt például a tavaly nyári, történelminek számító szárazság és annak következménye. A többségében arabok lakta Huzisztán tartományban a vízhiány űzte az utcára az embereket, de emellett jelen volt a diszkrimináció, ami némi szeparatista felhanggal társult, bár a tüntetők határozottan állították, hogy ezúttal a természeti csapások és nem a szeparatizmus miatt mentek utcára.

A 80 milliós országnak ez a tartománya az egyik legfőbb búza-, cukornád- és árpatermesztő vidék, azonban a vízhiány elvitte a termést, és az állatok jelentős része is szomjan pusztult. A tüntetők ellen kivezényelt biztonságiak nem kíméltek semmit és senkit. A brutalitást látva szimpátiatüntetések voltak más nagyvárosokban és Teheránban is.

Azonban ez a mostani lázadás más. Meglepő módon ezúttal nem kötődik semmiféle vallási vezetőhöz a tömegek irányítása. Sőt, a résztvevők leginkább az iszlamista ideológia ellenfeleiként azonosítják magukat. A fiatal tüntetők fő szlogenje a „Nők, élet, szabadság”, ami az iszlám köztársaság teljes totalitárius rendszerével szembeni általánosabb és mélyrehatóbb ellenállást jelez.

A Nyugat máris büntetné az iráni túlkapások felelőseit

Németország mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió befagyassza az iráni tüntetések vérbe fojtásáért felelősök vagyonát, és megtiltaná belépésüket az EU területére – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapban vasárnap megjelent interjújában.

Azok, akik asszonyokat és lányokat vernek meg a nyílt utcán, akik elrabolnak, törvénytelenül őrizetben tartanak és halálra ítélnek olyanokat, akik csak szabadon akarnak élni, nos, ők a történelem rossz oldalán állnak

– fogalmazott a tárcavezető. 

Német külügyi források a múlt héten azt közölték, hogy Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Olaszország és Csehország már 16 beadványt nyújtott be, amelyben új, Irán elleni szankciókat kérnek a síita államban kibontakozott tüntetéssorozat elleni erőszakos fellépés miatt. A beadványokról az EU október 17-én tartandó külügyminiszteri találkozóján döntenek.

(Borítókép: Zavargás Iránban 2022. október 8-án. Fotó: AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport