Szabotázs a német vasúton: órákon át álltak a vonatok

GettyImages-1431901363
2022.10.10. 10:43
Szabotázs okozta a szerelvények leállását – közölte a német vasúttársaság, amely korábban arról számolt be, hogy a fennakadásokat okozó „műszaki hibát” elhárították. Már a rendőrség nyomoz az ügyben.

Jelenleg „javítás miatt” nem lehet vonattal utazni egész Észak-Németország területén – tudatta a Deutsche Bahn szombaton reggel utasaival, akiket arra kért fel, hogy készüljenek fel hosszabb utazási időre.

Nem sokkal később kiderült, hogy a vasúti forgalom csaknem három órára bénult meg északon.

Létfontosságú kábeleket vágtak át szándékosan, ami példátlan üzemzavart okozott – jelentette a Deutsche Welle.

A biztonsági hatóságok azonnal átvették a nyomozást, a lehetséges gyanúsítottakról azonban semmilyen információ nem szivárgott ki.

Annyit tudni csak, hogy a kommunikációs kábeleket Berlin közelében és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban szakították meg.

A hatóságoknak „szándékos cselekményt kell feltételezniük” a vasúti havária hátterében, mivel a kábeleket két helyen is elvágták – írta a német belügyminiszter. Nancy Faeser szerint a háttér még tisztázatlan, a szövetségi rendőrség azonban teljes gőzzel nyomoz.

„Egyértelmű, hogy ez egy célzott és rosszindulatú akció volt” – egészítette ki Volker Wissing közlekedési miniszter.

Kezdetben a sötétben tapogatóztak

A Deutsche Bahn először műszaki hibára hivatkozott, miután Észak-Németország nagy részén leálltak a vonatok.

„Ennek oka a digitális kommunikációs rendszer meghibásodása” – közölte a társaság.

Órákkal később jelezték, hogy a hibát elhárították, járatkimaradások és fennakadások azonban továbbra is lehetségesek.

A DB kommunikációs hálózatának kábeleit két helyen is elvágták – jelentette meg nem nevezett biztonsági forrásokra hivatkozva elsőként a Spiegel. Ekkor még nem volt világos, hogy a károkozás szándékos vagy a véletlen műve volt-e a sínek közelében folyó építési munkálatok miatt.

A fennakadás néhány nemzetközi járatot is érintett – közölte a DB.

A Hamburgból, Schleswig-Holsteinből és Alsó-Szászországból Kassel, Berlin és Észak-Rajna–Vesztfália irányába közlekedő vonatok közlekedése órákon át szünetelt.

A Berlin, Hannover és Észak-Rajna–Vesztfália között közlekedő, nagy sebességű Intercity Express szerelvényeket is érintette az üzemzavar.

A Berlinből és Amszterdamon keresztül Berlinbe induló és oda tartó menettérti szerelvényeket teljesen törölték, míg a dániai járatokat alaposan le kellett rövidíteni.

A szerelvények késése és a járatok törlése az utóbbi években egyre gyakoribb a német vasúttársaságnál.

Ez a fennakadás azonban a létfontosságú Északi Áramlat gázvezeték ellen irányuló szabotázsok után következett be, ami arra késztette a NATO-t és az Európai Uniót, hogy megkongassa a vészharangot a kritikus infrastruktúrák védelmében.

A németországi szabotázs pikantériája: következményeit valamivel több mint egy órával azután tapasztalták, hogy egy robbanás a krími hídon átmenetileg megbénította a forgalmat a 2014-ben annektált félsziget és Oroszország között.

(Borítókép: Egy kábelszabotázs miatt elszakadt vezetékek 2022. október 9-én Berlinben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)  • Tippek
  • Hírek