Oroszországban már téma Putyin lemondása

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index szerdai hírösszefoglalója

Index
2022.10.12. 21:38
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orosz genealógusok segítik a kivándorolni vágyó lakosságot, zsidó felmenőket keresnek ugyanis az Izrael felé tartó, háború elől menekülő oroszoknak. E célból már különböző magánügynökségek is megjelentek – írja a The Times of Israel

    Az izraeli visszatérési törvény kimondja, hogy bárki jogosult az izraeli állampolgárságra, aki fel tud mutatni egy zsidó nagyszülőt, valamint azok is, akik áttértek a judaizmusra. Ezért az orosz lakosság jelentős része elkezdte felkutatni a családfáját, hogy megnyíljanak előtte Izrael kapui. 

    Az Izraelt célba vevő kivándorlási hullám akkora méreteket öltött, hogy már a moszkvai állami hivatalok tisztségviselőinek is szemet szúrt. 

    Az ügyfeleink kilencven százaléka azért jön, hogy a zsidó származását keresse 

    – mondta a nyugat-moszkvai önkormányzati hivatalban dolgozó Tatiana Kalazhnikova.

  • A Kreml érdemi török közvetítési javaslatra számít Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki találkozóján az ukrajnai konfliktus ügyében – mondta szerdán Jurij Usakov, az orosz államfő külügyi tanácsadója.

    Erdogan valószínűleg hivatalosan javaslatot fog tenni valamire

    – mondta az elnöki tanácsadó a két vezető Kazahsztánban esedékes csütörtöki találkozójára utalva.

    Sajtóértesülések vannak arról, hogy a török fél meghatározott elgondolásokkal fog előállni, nem zárhatom ki, hogy Erdogan aktívan érinteni fogja ezt a témát az asztanai tárgyalás során

    – tette hozzá Usakov, aki úgy fogalmazott, hogy érdekes és hasznos megbeszélést vár. Usakov beszélt arról is, hogy amennyiben sor kerülne orosz–ukrán kapcsolatfelvételre, az török területen történne – írja az MTI.

    Egyben méltatta Törökország álláspontját, hogy „elvből nem csatlakozik az illegális nyugati szankciókhoz”. Törökország erőteljesen függ az orosz gáztól és olajtól. Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta Ankara arra törekszik, hogy fenntartsa kapcsolatait Ukrajnával és Oroszországgal egyaránt.

    Ankara fontos szerepet játszott a szeptemberi orosz–ukrán fogolycserében, illetve a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindítását célzó júliusi megállapodás létrejöttében.

  • Az ügyvivő bolgár kormány részlegesen felfüggesztette az orosz és a bolgár állampolgárok kölcsönös utazásairól szóló egyezmény hatályát, és

    vízumkötelezettséget vezetett be a diplomáciai és szolgálati útlevéllel rendelkező orosz állampolgárok számára

    – közölte szerdán a kabinet sajtóirodája.

    Ezen orosz állampolgárok eddig a beutazást követő 180 napon belül 90 napig vízummentesen tartózkodhattak bolgár területen, ezt függesztették most fel.

    Továbbá az orosz állampolgárok többé nem jogosultak az uniós beutazást megkönnyítő rendszer használatára, ehelyett hosszabb, drágább és nehezebb vízumkérelmezési eljárással kell szembesülniük. Az uniós beutazást kérelmező orosz állampolgárok esetében is az uniós vízumkódex általános szabályai érvényesek.

    Bulgária már korábban korlátozta az orosz állampolgároknak kiadható turistavízumok számát, és 80 euróra emelte az illetéket – adta hírül az MTI.

  • Számos finn gyógyszertárban elfogytak a jódtabletták, egy nappal azután, hogy az északi ország egészségügyi minisztériuma azt ajánlotta, a háztartások vásároljanak egy adagot sugárzási vészhelyzet esetére, miközben az ukrajnai orosz háború miatt egyre nagyobb a félelem egy nukleáris eseménytől.

    Egy atomerőműben bekövetkező baleset radioaktív jódot juttathat a környezetbe, amely felhalmozódhat a pajzsmirigyben

    – közölte kedden a finn szociális és egészségügyi minisztérium a Telegraph híradása szerint.

    A minisztérium szerint a jódtablettát csak a 3 és 40 év közöttieknek ajánlják, mert a sugárterhelés potenciális kockázatot jelenthet erre a korcsoportra. Finnország számos településén a gyógyszertárak arról számoltak be, hogy elfogytak a jódtabletták, mivel a polgárok gyorsan megvásárolták a gyógyszereket. A gyógyszer-nagykereskedések is azt mondták, hogy kiürültek a készleteik.

  • Ukrajna megkapta a német IRIS-T légvédelmi rendszer szállítását – jelentette a Der Spiegel magazin.

    A légvédelem új korszaka kezdődött el Ukrajnában. Az IRIS-T-k már itt vannak. Az amerikai NASAM-ok jönnek is. Ez még csak a kezdet. És még többre van szükségünk. Nem kétséges, hogy Oroszország egy terrorista állam. Erkölcsi kötelességünk megvédeni az eget Ukrajna felett, hogy megmentsük a népünket

    – írta a Twitteren Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

  • Mintegy 61 millió eurót különít el a cseh kormány Ukrajna helyreállítására a 2023–2025 közötti időszakra – jelentette be Jan Lipavský cseh külügyminiszter.

    Csehország már régóta készül arra, hogy részt vegyen Ukrajna háború utáni újjáépítésében. (...) Ebben az időszakban (2023–2025 – a szerk.) minden évben egyenként 500 millió koronát (körülbelül 20,33 millió eurót) szánunk

    – mondta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy más lépésekre is készülnek, miszerint a cseh vállalkozásokat is bevonnák az újjáépítési munkálatokba.

  • Georgiának semmi köze a krími hídon történt robbantás ügyéhez, a teherautóban szállított robbanószert nem regisztrálták az ország területén – közölte szerdán Alekszandr Darahvelidze georgiai belügyminiszter-helyettes.

    Georgia semmiképpen sem köthető az adott ügyhöz. A tranzit és a nem tranzit szállítmányok egyaránt vámellenőrzésen esnek át Georgiában, és gyanús dolgot (robbanószert) nem regisztráltak

    – mondta Darahvelidze újságírói kérdésre válaszolva.

    Georgij Kakauridze pénzügyminiszter-helyettes szerdán közölte, hogy a teherautó nem haladt át georgiai vámhatáron. A krími hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az orosz hatóságok szerint két közúti hídlábköz megsemmisült, és egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény kigyulladt. Egyes szakértők szerint azonban nem teherautó okozta a robbanást.

  • Csehország október 25-étől elküldi a schengeni vízummal rendelkező orosz turistákat – közölte a külügyminiszter, aki szerint Csehország csatlakozik az Európai Unió többi tagállamához a beutazási szabályok szigorításában.

    Prága a februári ukrajnai invázió után azonnal leállította az oroszok vízumkiadását, kivéve, ha humanitárius okokból kérték azokat. A repülőtereken azonban beengedte azokat a látogatókat, akik az EU schengeni utazási övezetének más országai által kiadott vízummal rendelkeztek.

    A szabályok szigorítása azt jelenti, hogy még azok sem léphetnek be, akiknek más államokból származó uniós vízumuk van.

    „Miközben orosz rakéták hullnak egy játszótérre és ukrajnai emberekre, az Orosz Föderáció akár 200 állampolgára utazik naponta Csehországba a nemzetközi repülőtereken keresztül” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. A tilalom a turisztikai, sport- vagy kulturális célú vízummal rendelkező oroszokra vonatkozik – írja az Al Jazeera.

  • A rendőrség őrizetbe vett egy nyugdíjast, aki megpróbált felgyújtani egy szentpétervári bankot, tiltakozásul a Kreml ukrajnai inváziója ellen.

    A helyszínen készült felvételen látszik, hogy a nyugdíjas a Sberbank bejárata előtt gyújtott tüzet.

    Az ukrajnai inváziót követően az Egyesült Királyság befagyasztotta a pénzeit Oroszország legnagyobb hitelezőjénél, míg az Egyesült Államok teljes blokkoló szankciót vezetett be, ami azt jelentette, hogy a bank nem folytathatott többé tranzakciókat egyetlen amerikai személlyel vagy intézménnyel sem.

  • Öt herszoni települést is felszabadítottak az ukrán fegyveres erők a legfrissebb jelentés szerint. Jaroszlav Janusevics, a herszoni katonai közigazgatás vezetőjének tájékoztatása alapján az alábbi területekről űzték ki a megszállókat:

    • Novovaszilyivka,
    • Novohrihorivka,
    • Nova Kamjanka,
    • Trefonyivka,
    • Cservone.
  • Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a NATO brüsszeli ülésén bejelentette, hogy további 15 millió euró értékben ad át Ukrajnának légvédelmi rakétákat.

    Hollandia általában nem hoz nyilvánosságra információkat az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről. Ezúttal azonban az ország kormánya úgy döntött, kivételt tesz, hogy megmutassa: az ukrán városok elleni legutóbbi orosz támadássorozat nem marad válasz nélkül.

    Az egyetlen eredmény, amelyet Putyin elért a nagyszabású támadással, hogy még több fegyverrel támogatjuk majd Ukrajnát

    – fogalmazott a holland védelmi miniszter.

  • A hét elején Ukrajnát ért orosz légitámadásokra reagálva Hollandia 15 millió euró értékű légvédelmi rakétákat szállít az országnak.

    A Reuters jelentése szerint a védelmi miniszter, Kajsa Ollongren a parlamentnek küldött levelében a következőket írta:

    Ezekre a támadásokra [...] csak Ukrajna támogatásával lehet válaszolni.

  • A moszkvai hatóságok hajléktalanok és rászorulók számára fenntartott jótékonysági központokból, valamint olyan szállókból vittek el férfiakat, ahol bevándorlók élnek – idézte a Moscow Times a Mediazona független hírportál jelentését.

    Egy, a fővárosi hajléktalanok számára élelmet osztó csoport szerint több tucat hajléktalan férfit vittek el az utcáról, és vittek katonai sorozási irodákba, miután Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást rendelt el – adta hírül a Guardian.

    A rendőrség a tudtuk nélkül jön el ide. Látják, hogy ételért állnak sorba az emberek, majd akaratuk ellenére a nyakuknál fogva megragadják őket

    – nyilatkozták a hírportálnak.

  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetője szerint helyreállították az orosz csapatok által elfoglalt ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű áramellátását.

    Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelőszervezetének főigazgatója a mai napon arra figyelmeztetett, hogy Európa legnagyobb atomerőműve öt napon belül másodszor veszítette el külső áramellátást.

    Grossi Twitteren tájékoztatott róla, hogy helyreállt a létesítmény energiaellátása.

  • Megakadályozták az orosz szakszolgálatok, hogy egy férfi terrortámadást hajtson végre egy közigazgatási épület ellen a Szverdlovszk megyei Nyizsnyij Tagilban – közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) sajtószolgálata.

    Az FSZB őrizetbe vett egy 49 éves helyi lakost, aki 2014-ben települt át Ukrajnából Oroszországba. A gyanúsított ellen, akinek otthonában robbanó- és gyújtószerkezet előállítására alkalmas anyagokat foglaltak le, terrorcselekmény előkészítése és robbanóanyagok jogellenes előállításának kísérlete címén indult büntetőeljárás.

    Az FSZB szerdán Moszkva megyéből és Brajnszkból ukrán terrortámadási kísérlet megakadályozását jelentette – írja az MTI.

  • Nyugati szakértők szerint nem egy teherautóba rejtett bomba okozhatta a krími híd robbanását, Kijev pedig cáfolja az oroszok állítását, miszerint az ukrán titkosszolgálat áll a merénylet mögött.

    A BBC egy brit robbantási szakértőre hivatkozva azt írta: kizárt, hogy teherautóba rejtett bomba robbant volna a Kercsi-szoros hídján. Egy biztonsági kamera felvételén ugyanis egy vízi jármű nyomdokvonala látszik, így nem kizárt, hogy egy tengeri drónnal robbantották fel a hidat – számolt be az Infostart.

  • A lengyel kormány jódtablettát oszt a hatvan év alattiaknak külön erre felállított pontokon, hogy ne érje készületlenül a lakosságot, ha az ukrajnai háborúban orosz bázisként szolgáló zaporizzsjai atomerőmű megsérülne a harcokban – adta hírül az Euronews.

    Błażej Poboży belügyminiszter-helyettes azt mondta: ez az intézkedés a válságkezelés része, felkészülés egy esetleges nukleáris balesetre. Ezek a tabletták úgynevezett stabil jódot tartalmaznak, amelyek megvédik a pajzsmirigyet, és megakadályozzák, hogy a radioaktív jód – ami felszabadul egy nukleáris katasztrófa esetén – felszívódjon a szervezetben. Mint mondta, minden eshetőségre fel akarnak készülni.

    Az elosztópontokat iskolákban, polgármesteri hivatalokban és tűzoltóságokon rendezik be, ahol bárki kérhet jódtablettát, aki még nincs hatvanéves. A korhatárt azzal indokolják az orvosok, hogy az idősebbek pajzsmirigy-anyagcseréje lassú, így kevésbé veszélyeztetettek, mint a fiatalabbak. 

  • Az orosz erők kimerítették precíziós irányítású lőszereik jelentős részét, a Kreml pedig a nyugati szankciók miatt nem tud annyi fegyvert és lőszert előállítani, amennyit szeretne – közölte egy NATO-tisztviselő.

    A tisztviselő szerint hónapokig tarthat, amíg Oroszország megfelelő mennyiségű katonát tud majd mozgósítani.

    Két különböző régió tisztviselői a héten azt is közölték, hogy új parancsot kaptak a csapatok mozgósítására, ami könnyen azt eredményezheti, hogy egy második mozgósítási hullámot is indítanak Oroszországban – írja a Sky News.

  • A német kormány ígérete szerint nagyobb támogatást kapnak azok a települések, amelyek az idén érkező, több mint egymillió menekült és migráns elszállásolásával küzdenek. Legtöbben a háború sújtotta Ukrajnából érkeznek, de sok a szír és az afgán bevándorló is. 

    Bár a kormány már év elején is több szövetségi ingatlant a menekültek rendelkezésére bocsátott, most további lakásokat biztosít nagyjából négyezer menekültnek, hogy enyhüljön a lakhatási válság – közölte Nancy Faeser belügyminiszter az állami és helyi tisztviselőkkel folytatott megbeszélés után.

    Emellett pénzügyi támogatásra is ígéretet tett, a konkrét számokat azonban még nem közölte. Mivel a rendes migránsközpontok túlzsúfoltakká váltak, több városban is sátrakat állítottak fel az elmúlt néhány hétben, illetve a kongresszusi központokat is átalakították ideiglenes szállássá – írja a Szabad Európa

    Nem szeretném elbagatellizálni a dolgot, feszült a helyzet 

    – közölte az újságírókkal a belügyminiszter Berlinben. 

    Ezért vitattuk ma meg, hogyan hangolhatjuk össze a legjobban a menekülteknek nyújtott segítségünket, tekintettel az előttünk álló téli hónapokra

    – tette hozzá. 

  • Németország nem fogad el orosz gázt az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül – közölte egy kormányszóvivő, miután Vlagyimir Putyin elnök kijelentette: Oroszország növelheti az Európába irányuló gázszállítást.

    A szóvivő azonban hozzátette, hogy Oroszország újraindíthatja a gázszállítást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, amelyre a szankciók nem terjednek ki – írja az al-Dzsazíra.

  • Odesszában a SpaceX és a Tesla alapítójának, Elon Musknak a fényképét minden hirdetőtábláról eltávolítják a javaslata miatt, amelyet az Ukrajna és Oroszország közötti békeszerződésre tett.

    A város polgármesteri hivatalának sajtószolgálata közölte:

    A reklámosztály eltávolítja Elon Musk fényképét az óriásplakátokról, amellyel megköszöntük Ukrajna támogatását.

    Korábban Odessza utcáin számos híres külföldi fotója látható volt, akik támogatták Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Mivel Musk az ukránok szerint nemrég az orosz megszállók oldalára állt, úgy döntöttek, hogy eltávolítják azokat a képeket, amelyeken ő látható.

  • Oroszország Ukrajnára mért rakétacsapásai Vlagyimir Putyin orosz elnök háborújának rosszindulatát és kegyetlenségét mutatják, de még inkább megerősítik a nemzetközi közösséget abban, hogy támogassa Ukrajna katonai erőfeszítéseit önmaga megvédésére – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi miniszteri találkozójának keretében szervezett Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport tanácskozását megnyitó beszédében.

    Mint mondta, az ukrán városok elleni orosz támadások ártatlan civileket öltek és sebesítettek meg, végrehajtásukhoz katonai cél nem fűződött. Véleménye szerint Putyin választotta ezt az „imperialista” háborút, Ukrajna pedig úgy döntött, hogy megvédi magát, „amit eddig nagyszerűen meg is tett”.

    Austin rendkívülinek nevezte, hogy az ukrán erők „képesek voltak megváltoztatni a háborús dinamikát”.

    Ezek a győzelmek Ukrajna bátor katonáinak köszönhetők. De az Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport biztonsági segítségnyújtása, kiképzése és erőfeszítései létfontosságú szerepet játszottak ebben

    – jelentette ki. 

  • Társadalmi részarányukhoz képest a magyar lakosság tagjait nem küldik aránytalan mértékben az ukrajnai frontra – közölte Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Portfolio Checklist keddi műsorában. 

    A műsorban elhangzó kérdésre, miszerint az ukrán oldalon is tapasztalható-e az, ami az oroszoknál, Zubánics László válasza határozott nem volt.

    A hadköteles magyar férfiak kardinális része a háború kirobbanását követő néhány napban elhagyta Ukrajnát, azok közül pedig, akik maradtak, sokan halasztást kaptak a munkájuk miatt. A katonai közigazgatás vezetői szerint Ukrajnában egyébként is kifejezetten törekszenek arra, hogy elkerüljék az etnikai igazságtalanságokat – tette hozzá a szövetség elnöke. 

  • A 73 éves Alla Pugacsova hétfőn adott hírt izraeli tartózkodásáról, három héttel azután, hogy elítélte az orosz elnök ukrajnai háborúját. 

     Köszönöm rajongóim többmilliós seregének a szeretetet és a támogatást, a képességet, hogy meg tudják különböztetni az igazságot a hazugságtól

    – írta Instagramon Pugacsova. – A Szentföldről imádkozom értetek és a békéért – tette hozzá. 

  • Elindult a Mol-csoport százhalombattai Dunai Finomítójától az az eszköztámogatási szállítmány, amelyet a vállalat az ukrán energetikai szektor megsegítésére állított össze; most 135 ezer eurónak megfelelő eszköztámogatást küldtek a háború sújtotta országba – közölte az olajipari vállalat az MTI-vel szerdán.

    A tájékoztatás szerint a Mol egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva eddig 290 ezer euró értékű eszközt ajánlott fel. Az eszközök a kőolaj- és földgázkitermelés folytonosságát, az ukrán energia-infrastruktúra működőképességét, ezáltal Ukrajna ellátásbiztonságát is segítik.

    A mostani szállítmányban, amelyet jórészt a vállalat kutatás-termelés üzletága gyűjtött össze, helyet kaptak többek között rendszerüzemeltetéshez és -javításhoz szükséges eszközök, csővezetékek, terepmunkához vasanyagok és nyomásmérők, valamint villamoshálózat építéséhez és javításához szükséges elemek is – közölték.

    A Mol-csoport támogatása egy nemzetközi iparági összefogás része, amelyet az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága (DG ENER), az Európai Bizottság Vészhelyzeti Válaszkoordinációs Központja (ERCC) és az Energiaközösség Titkársága (ECS) hívott életre, együttműködésben az ukrán energiaminisztériummal.

  • A bűnüldöző szerveknek nagyobb felhatalmazást kellene kapniuk annak érdekében, hogy vissza tudják szorítani az utcai tiltakozásokat – jelentette ki kedden Maia Sandu moldovai elnök. A tüntetéseknek ugyanis – amellett hogy destabilizálják az országot – az az egyetlen céljuk, hogy elősegítsék egy oroszbarát vezető kinevezését.

    Az országban az elmúlt néhány hétben emberek ezrei vonultak az utcára és állítottak fel sátrakat a parlament, illetve az elnök rezidenciája előtt, hogy tiltakozzanak az emelkedő árak ellen, illetve követeljék a Nyugat-barát kormány lemondását. 

    Maia Sandu a jogszabályok módosítására kérte a kormányt annak érdekében, hogy a bűnüldöző szervek nagyobb jogkörhöz jussanak, arra azonban nem tért ki, hogy mik lennének ezek a jogkörök – írja a Szabad Európa

    A hazaárulást szigorúan meg fogjuk büntetni. Aki pánikot szít és háborút akar, azt a törvény szerint megbüntetjük

    – mondta Sandu, hozzátéve, hogy a tüntetők „azt ígérik Moszkvának, hogy olyan kormányt hoznak létre, amely lojális Oroszországhoz”. 

  • Oroszország hamarosan megkezdi a Szibéria Ereje 2 gázvezeték és annak mongóliai szakasza, a Szojuz-Vosztok építését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az orosz energiahét fórumán.

    A lehető leghamarabb létrehozzuk az ehhez szükséges kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket, és megkezdjük az építésüket

    – mondta az államfő.

    Putyin megjegyezte, hogy megkezdődik a nemzeti gázszállító rendszer ázsiai és európai szegmensének összekapcsolása. Elmondta továbbá, hogy a cseppfolyósítottföldgáz-terminálok (LNG-terminálok) projektjeinek támogatása folytatódni fog.

  • Ukrajnában 180 településen továbbra sincs áram. Kedd délelőtt még több mint háromszáz település volt áram nélkül − írta meg a Kárpáthír.

    Kijevben és 13 régióban sérült meg a kritikus infrastruktúra. 51 létesítményben eloltották a tüzet, a szakemberek dolgoznak az áramellátás helyreállításán. 

    A rakétatámadások következtében összesen 205 objektum sérült meg, köztük 45 magánház, harminc tömbház és kritikus infrastrukturális objektum.

  • Az Ukrajnában dolgozó mentőkutyák speciális csizmát viselnek, hogy elkerüljék azt, hogy megégjenek vagy sérüljenek a mancsaik, miközben a mentőmunkásoknak segítenek az orosz rakétacsapásokat követően − közölte a Sky News.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az ukrajnai városokat célzó hétfői rakétacsapásokat megtorlásként rendelte el az orosz területeken történt „terrorista akció”, vagyis a Krímbe vezető híd felrobbantása miatt.

  • A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint „provokatív” a nyugati vezetők retorikája a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazásáról − közölte a The Guardian

    Peszkov szokásos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy

    a nyugati államfők napi szinten a nukleáris fegyverekkel riogatnak. Ezt káros és provokatív gyakorlatnak tartjuk. Oroszország nem akar részt venni ebben.