18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egymilliárd dollár kártérítést kapnak az amerikai iskolai vérengzésben meghaltak hozzátartozói

2022.10.13. 07:46
A bíróság mintegy egymilliárd dollár (körülbelül 410 milliárd forint) kártérítésre kötelezte Alex Jones médiavállalkozót és cégét, mert azt állította, hogy a Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt vérengzés csak kitalált esemény és álhír volt. A Connecticut állambeli Newtownban található intézményben huszonhatan haltak meg tíz évvel ezelőtt.

Az esküdtek megalapozottnak találták az áldozatok hozzátartozói és más érintettek panaszát, majd rövid mérlegelés után kártérítést ítéltek meg számukra. Az ítélet elmarasztalja Alex Jonest és vállalkozását, a Free Speech Systemet rágalmazás miatt, valamint azért, mert megsértette a panaszosok személyiségi jogait, és érzelmi szenvedést okozott nekik.

A bíró 950 millió dollár kártérítést állapított meg a 15 panaszos javára,

akik három külön beadványban indítottak eljárásokat, amelyeket a bíróság egyesítve egyetlen perben tárgyalt.

A heves vitáktól sem mentes bírósági tárgyalássorozatban Alex Jones többször szóváltásba keveredett a panaszosok védőjével, aki eredetileg legkevesebb 500 millió dollár körüli kártérítés mellett érvelt, mondván, hogy ez megegyezik az alperes által terjesztett valótlanságokra érkezett 550 millió internetes hozzászólás számával.

Jones a Connecticut államban zajló perben elismerte, hogy a lövöldözés megtörtént, és a bíróság előtt úgy fogalmazott, hogy ma már meg van győződve arról, hogy „száz százalékban valóságos” volt.

Éveken át teljesen mást híresztelt

Korábban viszont évekig azt állította, hogy a lövöldözés megrendezett volt, amelyet a fegyvertartás szigorítása érdekében találtak ki, és amelyben állítólag színészek játszották az áldozatok gyászoló családtagjainak szerepét. Ezeket az állításokat az Infowars weboldalán hozta nyilvánosságra, amely történeteket és videókat közölt, amelyekben szokatlan összeesküvés-elméleteket népszerűsített, és amelyet széles körben „álhírgyárnak” tartanak.

Alex Jones és cége ellen szeptemberben egy másik esküdtszék Texasban mondott ki elmarasztaló ítéletet, akkor a bíró a Sandy Hook iskolai lövöldözésben meghalt két gyerek szüleinek 50 millió dollár kártérítést ítélt meg.

A tettes öngyilkos lett

2012 decemberében a Connecticut állambeli Newtownban működő Sandy Hook általános iskolában egy férfi, a 20 éves Adam Lanza 26 embert lőtt le, az áldozatok között 20 kisiskolás volt, valamint az iskolában dolgozó hat felnőtt, köztük tanárok és a személyzet tagjai. A tettes a helyszínen öngyilkosságot követett el.