Leöntötték paradicsomlevessel Van Gogh világhírű festményét

2022.10.14. 14:49 Módosítva: 2022.10.14. 20:00
Környezetvédő aktivisták paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét pénteken Londonban.

Az incidens a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában történt.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv-paradicsomlevest zúdított a Napraforgók című alkotásra, majd tenyerüket mindketten a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta:

Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy a bolygónké?

Az immár üres konzervdobozt felmutatva az aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni.

A két aktivistát a rendőrség péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás vádjával. A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat lezárta.

A londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint az 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – 

Napraforgók eszmei értéke 72,5 millió font (több mint 36 milliárd forint).

A Just Stop Oil két hete tart folyamatos demonstrációkat Londonban, az ellen tiltakozva, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

Frissítés: A Nemzeti Galéria péntek este közleményben tudatta, hogy bár a festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt, és megfelelő tisztítás után a kép visszakerült helyére, a 43-as kiállítóterembe, így ismét látogatható.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható intézményt évente átlagosan több mint négymillióan keresik fel.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM