új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel a poszttal véget ér az Index szombati élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Köszönjük egész napos megtisztelő figyelmüket, tartsanak velünk holnap is.

    Jó éjszakát kívánunk! 

  • Elon Musk közölte, hogy SpaceX nevű rakétatársasága továbbra is finanszírozni fogja az Ukrajnában működő Starlink internetszolgáltatást, bár nem volt egyértelmű, hogy a kijelentését komolyan gondolja-e.

    Musk egy nappal az után tette ezt az állítást egy tweetben, hogy közölte: cége nem tudja tovább finanszírozni az ukrajnai műholdas internetrendszert, amely a konfliktus idején létfontosságú a katonai és polgári kommunikáció számára.

    A pokolba vele... annak ellenére, hogy a Starlink még mindig veszteséges, és más cégek milliárdokat kapnak az adófizetők pénzéből, mi továbbra is ingyen finanszírozzuk az ukrán kormányt

    – írta Musk a Twitter-csatornáján. A Tesla alapítója korábban azt mondta, hogy havonta közel 20 millió dollárt költ az ukrajnai műholdas szolgáltatások fenntartására, amire az Al Jazeera figyelt fel.

  • A Crotale légvédelmi rendszerek szállítása Ukrajnának nem vezet a francia védelem gyengüléséhez. Ezt Sébastien Lecornu, a francia fegyveres erők minisztere mondta a Le Parisien című lapnak szombaton megjelent interjújában.

    Most Ukrajnával közösen határozzuk meg, hogy hány ilyen rendszert szállítsunk le 

    – mondta Lecornu. A katonai osztály vezetője szerint Franciaországban tizenkét Crotale üteg van, és ezeket a francia hadseregben sorra le kellene cserélni Mamba légelhárító rendszerekre.

    „Így légvédelmi rendszerekből nem lesz hiányunk” – hangsúlyozta a tárcavezető a TASZSZ híradása szerint.

    „Célul tűztük ki, hogy ezt a műveletet két hónapon belül végrehajtjuk, figyelembe véve az ukránok szükséges kiképzését is” – tette hozzá Lecornu. Szavai megerősítik a francia szakértők kijelentéseit, miszerint Franciaország nem küld nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket Ukrajnába, és a rövid hatótávolságú rendszerek szállítására szorítkozik.A Crotale rendszerek hatótávolsága 12 km.

  • „A PERN műszaki szolgálatai szombaton helyreállították annak a megrongálódott vezetéknek a teljes működőképességét, amelyen keresztül a vállalat németországi ügyfeleinek nyersolajat szállítanak” – áll a lengyel stratégiai vállalat közleményében. A szivárgást kedden késő este fedezték fel, és a PERN másnap közölte, nincs jele annak, hogy harmadik fél beavatkozása okozta volna a kárt.

    A szivárgás egy olyan időszakban történt, amikor Európa az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően nagy fokú riadókészültségben van az energiabiztonsága miatt.

    „A szivárgáshoz vezető okokat jelenleg is vizsgálják. Jelenleg a PERN szolgálatainak tevékenysége a terület megtisztítására és az eredeti állapot helyreállítására összpontosul” – közölte a vállalat szombaton az ABC News beszámolója szerint.

  • Németország külügyminisztere arra figyelmeztetett, hogy Oroszország a menekültek révén megosztottságot akarhat szítani a Nyugaton, amivel Moszkva a „hibrid háborúját” igyekszik kiterjeszteni.

    Ezt a háborút nemcsak fegyverekkel, hanem energiával is vívják, és erre megtaláltuk a választ. De félelemmel és megosztottsággal is vezetik, és pontosan ezt kell megakadályoznunk. Ebben a helyzetben világos, hogy mi lesz a következő: menekültek és nem menekültek Ukrajnából, de mivel ez a háború hibrid, más országok is részt vesznek benne

    – mondta Annalena Baerbock rámutatva Szerbiára, amelyet azzal vádolt, hogy vízum nélkül engedett be repülőgépnyi bevándorlót, amiről az Al Jazeera számolt be.

    „Nem lehet olyan helyzet, hogy az embereket fegyverként használják” – jelentette ki a tárcavezető a Zöldek pártjának kongresszusán, hozzátéve: Berlin tárgyalásokat folytat Csehországgal és Szlovákiával is erről a kérdésről.

  • Az orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik tagja és a Wagner orosz zsoldosszervezet egyik tagja menedékjogot kért Franciaországban – írja a The Insider.

    A két személy által benyújtott tanúvallomások állítólag fényt derítenek majd Oroszország ukrajnai háborús bűneire.

  • Az ukrán védelmi minisztérium egy Twitter-bejegyzésben felfedte a Vinnyica szellemének kilétét, ami a Kijev szellemét váltotta fel. Vadim az elmúlt hetekben Ukrajna plakátharcosa volt, miután többször is beszámoltak orosz veszteségekről az ország egén.

    Ma a védelmi minisztérium megosztott egy képet a vadászról, akit Shahed Killernek neveztek el.

    Az ukrán honvédség közösségi oldalára ezt írta:

    Ez a pilóta védi a Vinnyica feletti eget. Már 5 Shahedet és 2 rakétát lőtt le. A hős neve Vadim.

    A bejegyzés azóta vírusként terjed, és több száz kommentet váltott ki a Twitter-felhasználókból – írja a Sky News.

  • Az Oroszország október 15-i, Kijevben és a környező régióban végrehajtott ágyúzása miatti, az áramellátó rendszerben bekövetkezett károk következtében az Ukrenergo állami cég áramszüneteket alkalmazhat az esti órákban.

    Az energetikai mérnökök azt szorgalmazzák, hogy az emberek az esti órákban minimálisra csökkentsék áramfogyasztásukat, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat, vagy csökkentsék a lekapcsolt fogyasztók számát. 

    Az Ukrenergo szerint továbbra is nagy a valószínűsége a stabilizációs áramkimaradások alkalmazásának.

    Az energetikai mérnökök felszólították Kijev és a régió összes lakosát, hogy minimálisra csökkentsék az áramfogyasztást, vagyis lehetőség szerint ne kapcsolják be az energiaigényes készülékeket 18 és 23 óra között – írja az Unian hírügynökség.

  • Irán ismét visszautasította azokat a vádakat, hogy fegyvereket szállított volna Oroszországnak „az ukrajnai háborúban történő felhasználásra” – közölte szombaton a közel-keleti ország külügyminisztériuma.

    Kijev és a Nyugat nagy része azzal vádolta Moszkvát, hogy az elmúlt hetekben iráni gyártmányú drónokat használt az Ukrajna elleni támadásokban. A Sky News szerint a témát az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Luxemburgban tartandó ülésükön vitatják meg.

    Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter közleményében hangsúlyozta, hogy „az Iráni Iszlám Köztársaság nem adott és nem is fog adni semmilyen fegyvert, amelyet az ukrajnai háborúban használnának”.

    Úgy véljük, hogy a válság mindkét oldalának felfegyverzése meghosszabbítja a háborút

    – mondta az iráni külügyminiszter portugál kollégájával, João Gomes Cravinhóval folytatott telefonbeszélgetésen, hozzátéve, hogy sem Ukrajnában, sem Afganisztánban, Szíriában és Jemenben nem tartják helyes útnak a háborút.

  • Oroszország katonákat küldött Belaruszba – írja az al-Dzsazíra. A katonák azt követően érkeztek meg, hogy Alekszandr Lukasenka belorusz államfő hétfőn azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy országa megtámadására készül, és bejelentette, hogy Moszkvával közös erőket állít fel.

    A telepítés miatt most sokan attól tartanak, hogy a belorusz csapatok offenzívát indíthatnak Ukrajnában az oroszokkal karöltve.

    Lukasenka azzal vádolta Lengyelországot, Litvániát és Ukrajnát, hogy anarchistákat képeznek ki „szabotázsakciók, terrortámadások végrehajtására és katonai zendülés megszervezésére az országban”.

  • Oroszország már elhasználta rakétáinak háromnegyedét, és most Vlagyimir Putyin korábbi készletének már csak 25 százaléka maradt. Ha a Kreml úgy dönt, hogy ismét tömeges rakétacsapásokat indít Ukrajna ellen, akkor az az összes érintetlen készletét kimeríti – ezt Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója mondta a Fegin Live műsorában.

    A tisztviselő egyúttal kommentálta az orosz elnök azon kijelentéseit is, miszerint Oroszországnak most már „nincs szüksége” arra, hogy tömeges rakétacsapásokat indítson.

    Ez a következőképpen fordítható le: felmértük ezeknek a csapásoknak az eredményeit és az összköltségét, majd rájöttünk, hogy azok hatástalanok, más technikákat és cselekvési módokat fogunk keresni ebben a konkrét helyzetben, mert az eredmények nem kielégítőek

    – fogalmazott. 

    „Ahhoz, hogy idegen területen harci műveleteket hajtsanak végre, ez a készlet semmilyen körülmények között nem csomagolható ki. De már feloldották a pecsétet, a Kalibersre vonatkozóan biztosan” – mutatott rá az elnöki tanácsadó, hozzátéve: „Az orosz vezérkar és Putyin most olyanok, mint két férfi, aki kijött egy kaszinóból, az egyik teljesen meztelenül, a másik gatyában.”

  • Az ukrán haderő megsemmisített egy ellenséges helikoptert – közölte a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóosztálya.

    „Az ellenség aktívan védekezik, és próbálja tartani a megszállt vonalakat. Emellett a megszállók folyamatosan támadták az Ukrán Fegyveres Erők állásait rakéta- és tüzérségi fegyverekkel, valamint aknavetőkkel” – közölte a parancsokság.

  • Visszaállt az áramszolgáltatás a zaporizzsjai erőműben, így az atomerőmű nem szorul többé tartalék generátorokra, hogy megakadályozza a nukleáris olvadást. 

    Bár a háború egyik legérzékenyebb helyszínén bekövetkező incidenssel kapcsolatos félelmek csökkentek, az ENSZ atomenergia-felügyeletének vezetője szerint a helyzet még mindig veszélyes.

    Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója azt mondta:

    A zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetői nagyon nehéz körülmények között dolgoznak, és mindent megtesznek, hogy a telephelyen kívüli, törékeny energiaellátási helyzetet megerősítsék. A tartalék áramellátási kapcsolat helyreállítása pozitív lépés e tekintetben, még akkor is, ha a nukleáris biztonság és a védelem általános helyzete továbbra is bizonytalan.

    Ukrán tisztviselők kiemelték az erőmű irányítótermében dolgozó alkalmazottak stresszterhelését és fáradtságát. Állításuk szerint az orosz katonák súlyos kihallgatásoknak vetették alá az alkalmazottakat – írja a Telegraph.

  • Herszonban az orosz katonák megölték Jurij Kerpatenko karmestert. Halála október 14-én vált ismertté – írja az Euromaidan Press. Ukrán sajtóhírek szerint Jurij Kerpatenkót az orosz katonaság a saját házában lőtte le, miután a karmester megtagadta az együttműködést a megszállókkal.

    A teljes körű háború kitörése és Herszon megszállása után Kerpatenko nem volt hajlandó elhagyni a várost, és nyíltan szembeszállt az inváziós erőkkel.

  • Moszkva felháborodott azon, hogy a német hatóságok nem reagáltak a berlini orosz nagykövetség és a frankfurti konzulátus elleni vandál cselekményekre. „A nagykövetség határozottan tiltakozott az ilyen ellenséges akciók ellen” – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a RIA Novosztyi híradása szerint.

    Felháborítónak tartjuk, hogy a német hatóságok nem adtak megfelelő választ a kijevi rezsimmel szimpatizáló szervezett csoportok által október 10-én a berlini orosz nagykövetség és a frankfurti orosz főkonzulátus ellen elkövetett vandalizmusra. Mindkét esetben az orosz diplomáciai intézmények biztonságáért felelős német rendőrök semmilyen ellenállást nem tanúsítottak azokkal a személyekkel szemben, akik anyagi kárt okoztak külképviseleteinknek. A vandálok közül senkit sem vettek őrizetbe

    – közölte Zaharova az orosz külügyminisztérium honlapján. Az orosz nagykövetség jegyzéket adott ki a német külügyminisztériumnak, amelyben határozottan tiltakozott az ilyen ellenséges akciók ellen, amelyeket a rendőrség tényleges beleegyezésével hajtottak végre.

    „Ragaszkodunk ahhoz, hogy a német hatóságok ténylegesen és ne csak formálisan teljesítsék a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezményben foglalt nemzetközi jogi kötelezettségeiket, hogy biztosítsák a külföldi diplomáciai képviseletek biztonságát az országukban” – tette hozzá a szóvivő.

  • Az orosz csapatok visszaverték az ukrán erők támadásait Mikolajiv–Krivorizsja irányban – közölte a védelmi minisztérium.

    Körülbelül 120 ukrán katona, 17 páncélozott harcjármű és nyolc jármű semmisült meg. Ezenkívül az orosz tüzérség öt, az ukrán fegyveres erők által létrehozott átkelőt semmisített meg az Ingulec folyón

    – áll a minisztérium jelentésében. Az ukránok állítólag megpróbáltak előrenyomulni a Herszon területi Dudcsany, Szadok és Iszcsanka településeken.

    Korábban a régió katonai és polgári közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov számolt be a Dudzsany-Beriszlav út környékén zajló harcokról. Elmondása szerint az ukrán hadsereg offenzívája végül tüzérségi lövésekre korlátozódott – írja a RIA Novosztyi.

    Volodimir Szaldo, a herszoni régió megbízott kormányzója segítséget kért az orosz vezetéstől, hogy ha a lakosok úgy kívánják, szervezzék meg más régiókba való áttelepítésüket, hogy megvédjék őket az ukrán rakétatámadások következményeitől. A régió jobb parti részének lakosai számára azt tanácsolják, hogy hagyják el otthonukat.

  • Az oroszországi Belgorodi terület kormányzója arról számolt be, hogy egy lövedék csapódott be a városban lévő egyik olajraktárba. Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója a Telegramon számolt be a robbanásról.

    Ismét tűz alatt vagyunk. Az egyik lövedék egy olajraktárba csapódott Belgorod körzetében. A katasztrófavédelmi minisztérium már oltja a tüzet

    – írta bejegyzésében Gladkov az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint.

  • Kirill Sztremouszov, a Herszoni területen működő orosz katonai és polgári közigazgatás egyik helyettes vezetője szerint az ukrán hadsereg Dudcsany település közelében támadást próbál indítani.

    Az offenzíváról több Kreml-barát háborús újságíró is beszámolt, de Kijev egyelőre nem erősítette meg a jelentéseket.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök mély részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek a Bartin tartományban lévő szénbányában történt tragédia miatt, amelyben 28 ember vesztette életét – jelentette szombaton a Kreml sajtószolgálata.

  • A régió lakosait továbbra is az Orosz Föderáció területére viszik az ukrán fegyveres erők ellentámadása miatt. 

    Az ukrán fegyveres erők aktív ellentámadásának hátterében az áll, hogy Ukrajna déli részén az oroszok megkezdték a Herszon régió lakóinak Oroszország területére történő kiszállítását – adta hírül az Unian hírügynökség.

    Több ezer gyermeket már ki is toloncoltak illegálisan. Ukrán állampolgárokat ráadásul naponta küldenek Oroszország területére. Ez az információ az orosz miniszterelnök-helyettestől, Marat Husznullintól érkezett. 

    A Herszon-vidék ágyúzása folyamatosan zajlik, ez nem biztonságos. Ezért először a gyerekeknek javasolták, hogy orosz pihenőotthonokban, gyermektáborokban pihenjenek

    – fogalmazott Husznullin, akinek szavait az orosz média idézte.

    A miniszterelnök-helyettes szerint állítólag 500 ember fordult a régió megszálló igazgatásához azzal a kéréssel, hogy ideiglenesen átköltözzhessenek Oroszországba. A tisztviselő elmondta, hogy mindenki számára biztosított ez a lehetőség.

    Husznullin szerint az ukrán állampolgárokat először rekreációs központokba és más „köztes helyekre” viszik. Állítólag lakhatást is biztosítanak a kitoloncolt embereknek, ha Oroszországban szeretnének dolgozni.

  • Az ukrán hadsereg sikeres ellentámadást hajtott végre Bahmut irányába, mondta az ukrán elnöki hivatal vezető tanácsadója, Alekszej Aresztovics.

    Hogy a front melyik konkrét szakaszán szorították vissza az oroszokat, azt Aresztovics a vezérkar kérésére nem volt hajlandó pontosítani – írja az Unian hírügynökség.

  • Az Ukrenergo áramszolgáltató szerint egy rakéta súlyosan megrongált egy energetikai létesítményt Ukrajna fővárosában – írja a Sky News. Olekszij Kuleba kijevi kormányzó szerint sérülésről és áldozatokról nem érkezett információ.

    Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettese arra buzdította a fővárosban és a szomszédos régiókban élőket, hogy csökkentsék az energiafogyasztást az esti csúcsidőben.

    Amint arról korábban beszámoltunk, az orosz erők négy légicsapást hajtottak végre drónokkal Zaporizzsja ellen, reggel pedig további tíz S–300-as rakétát indítottak útnak.

  • Az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a belorusz Szu–25-ös repülőgépeket újra képessé teszik nukleáris fegyverek szállítására − közölte a The Guardian

    A hírt Konsztantyin Voroncov, az ENSZ közgyűlésén részt vevő orosz delegáció helyettes vezetője közölte.

    Elmondása szerint Oroszország kettős felszerelésű Iszkander-M rendszereket ad át Belarusznak, és néhány belorusz Szu–25-ös repülőgépet újra képessé tesz nukleáris fegyverek hordozására. 

  • Az ukrán fegyveres erők ellentámadása az ország keleti részén lehetővé tette az ukrán gázszállító rendszer javítását a felszabadított területeken – írja az Unian ukrán hírügynökség.

    Hat ukrajnai gázelosztó indult újra Kelet-Ukrajna felszabadított területein. Az ukrán fegyveres erők ellencsapása lehetőséget biztosított a szakembereknek a sérült szakaszhoz való hozzáféréshez. A jelentés szerint az infrastruktúra javítási munkálatai éjjel-nappal folynak.

    Október 7. és 14. között a cég szakemberei 8 gázelosztó állomást hoztak helyre Harkivban és Donyeckben, amiből hat került üzembe, kettő tartalékban van.

  • Elon Musk Kijevvel folytatott legújabb vitájában arról beszélt, hogy a SpaceX nem fizethet korlátlan ideig a Starlink internetszolgáltatásáért Ukrajnában. Ukrajna a héten a Starlinknek tulajdonította, hogy több mint száz orosz rakétacsapást követően újra tudta indítani infrastruktúráját a kulcsfontosságú területeken.

    Musk szerint azonban a program fenntartása havonta 20 millió dollárba (8,5 milliárd forintba) kerül. Nemrégiben azt mondta, hogy a SpaceX eddig 80 millió dollárt (34 milliárd forintot) költött ukrajnai projektjére.

    Az erről szóló részletesebb beszámolónk ide kattintva érhető el.

  • Az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy szankciókat vethet ki olyan személyekre, országokra és vállalatokra, amelyek lőszert szállítanak Oroszországnak, vagy támogatják annak hadiiparát − közölte a The Guardian

    A Reuters jelentése szerint Wally Adeyemo pénzügyminiszter-helyettes 32 ország tisztviselőinek Oroszországgal szembeni szankciókat megvitató találkozóján elmondta, hogy a minisztérium pénteken iránymutatást ad ki, amely világossá teszi, hogy Washington „hajlandó és képes” ilyen szankciókat bevezetni.

    Az Oroszországgal szembeni szankciókról szóló első ilyen találkozón az Európai Unió országainak, Kanadának és Dél-Koreának a tisztviselői vettek részt.

  • Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren közzétette legfrissebb értékelését az elmúlt 24 órában elszenvedett orosz veszteségekről − írta meg a Sky News

    Állításuk szerint tegnap óta 400 ellenséges katonát „likvidáltak”, és az orosz veszteségek között 16 tüzérségi fegyver, három harckocsi, hét páncélozott harcjármű, két helikopter és 11 drón szerepel.

    A lap független forrásból nem tudta ellenőrizni az adatokat.

  • Kijevben szombaton, október 15-én áramszünetekre lehet számítani az oroszok által az energetikai létesítmények ellen reggel elkövetett támadások miatt − közölte az ukrán Unian hírügynökség.

    Ezt Natalja Jemcsenko, a helyi áramszolgáltató igazgatója jelentette be a Facebookon.

    Újabb nehéz nap áll előttünk, amikor az energiafogyasztást 35-40 százalékkal csökkenteni kell

    – közölte Jemcsenko.

    Emellett felszólították a főváros lakosait, hogy a kritikus helyzet miatt csökkentsék az áramfogyasztás mennyiségét, hogy így segítsenek a mérnököknek a vészhelyzet megszüntetésében.

  • Az Oroszország által behívott tartalékos katonák közül sokaknak valószínűleg saját maguknak kell megvenniük a testpáncéljukat − közölte napi hírszerzési tájékoztatójában a brit védelmi minisztérium.

    Azt írták, hogy a modern 6B45-ös mellényt − amely alapfelszerelésnek számít − 40 000 rubelért (270 ezer forintért) árulják az interneten. Áprilisban ugyanez a modell még csak 12 000 rubelbe (82 ezer forintba) került. 

    Oroszország szerint mintegy 300 000 tartalékost hívtak be, hogy sikerüljön megállítani a sikeres ukrán ellentámadások hullámát. A brit védelmi minisztérium szerint azonban felszerelésük „szinte biztosan rosszabb, mint az amúgy is gyengén felszerelt, korábban bevetett csapatoknak”.

    Szakértői becslések szerint a tartalékosok közül sokan rosszul vannak felkészítve és kiképezve arra, hogy a frontvonalban harcoljanak.

  • Az UNIAN értesülései szerint az éjszaka az orosz megszállók négy légicsapást hajtottak végre drónokkal Zaporizzsja ellen, reggel pedig további tíz S–300-as rakétát indítottak útnak.

    Olekszandr Starukh, a Zaporozsjei Regionális Katonai Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a támadás infrastrukturális létesítményeket, valamint számos energetikai és ipari létesítményt semmisített meg.

    Az áldozatok száma jelenleg még pontosítás alatt áll. Starukh azt hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben a legfontosabb a biztonsági szabályok betartása.

    A megszállónak egyetlen célja van – elpusztítani minket, elviselhetetlenné tenni az életünket. Most a legfontosabb a biztonsági szabályok betartása és egymás segítése

    – tette hozzá a vezető.