Meghalt a legnagyobb orosz atomtudós

2022.10.17. 19:49
Meghalt az orosz atom-haditengerészet egyik megalkotója, Asot Szarkiszov, az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa, az Atomenergia Biztonságos Fejlesztési Intézetének képviselője. Az atomtudós 98 éves volt.

Asot Szarkiszov felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtott az atomerőművek alapvető fizikai folyamatainak tanulmányozásához. Munkája eredményei lehetővé tették az atomreaktor dinamikus elméletének megalkotását, ami információs és statisztikai modellek, valamint a hajók fedélzeti atomerőművei automatikus vészhelyzeti védelmének létrehozására szolgáló módszertan megjelenéséhez vezetett.

Ezt a módszertant alkalmazták a szovjet és orosz atomjégtörők több generációjának, valamint az úszó atomerőműveknek a tervezésénél, amelyek közül az első Oroszországban épült.

Az akadémikus által végzett elméleti és kísérleti tanulmányok lehetővé tették egy alapvetően új, zajtalan energiaforrás – egy atomreaktor magjába épített termoelektromos generátor – létrehozását. A tudós nagyban hozzájárult a nukleáris tengeralattjáró-flotta tiszti mérnökeinek képzéséhez, mint a Szevasztopoli Haditengerészeti Mérnöki Iskola igazgatója.

Az elmúlt években Asot Szarkiszov részt vett az északi-tengeri útvonal fejlesztésében és a radioaktív hulladékkal és a kiégett nukleáris fűtőanyaggal elárasztott objektumokkal, valamint a szükséghelyzeti nukleáris tengeralattjárókkal kapcsolatos kockázatok kiküszöbölésében – írja a TASZSZ.