Von der Leyen is az Európai Ügyészség célkeresztjébe kerülhet

GettyImages-1244073604
2022.10.19. 20:43
Az Európai Ügyészség, az EPPO vizsgálatot indított az uniós vakcinabeszerzések ügyében, amelyben korábban Ursula von der Leyen és a Pfizer neve is felmerült.

A „rendkívül nagy közérdeklődésre” való tekintettel erősítette meg az EPPO „kivételesen”, hogy nyomozás folyik, közleményében azonban azt is leszögezte: „további részletek egyelőre nem kerülnek nyilvánosságra”. Így nem derült ki, hogy ki ellen folyik vizsgálat, és az sem, hogy mely szerződéseket vizsgálják.

Az ügyészi hivatal bejelentése újra ráirányította a figyelmet Ursula von der Leyen szerepére a vakcinabeszerzésben, jóllehet az Európai Bizottság elnökéről nem tesz említést az EPPO – emlékeztet a Politico.

Az év elején az európai ombudsman bírálta az Európai Bizottságot, amiért egy újságíró kérésére nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója, Albert Bourla közötti szöveges üzenetek leiratát.

Anélkül, hogy megerősítette volna a szövegek létezését, a bizottság azzal védekezett, hogy az SMS nem tartozik az „archiválandó” dokumentumok közé, így nem is tárolják. Válaszát azzal egészítette ki, hogy a szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre.

Nem hajlandó közzétenni az unió legnagyobb vakcinaszerződésének tárgyalási részleteit és Von der Leyen ebbéli szerepét – ezzel viszont már az Európai Számvevőszék vádolta a bizottságot alig egy hónapja. A költségvetési felügyelet megállapította, hogy az Európai Bizottság vezetője eltért a korábbi vakcinatárgyalások során kialakított menetrendtől.

Ahelyett, hogy közös tárgyalócsoportokra támaszkodott volna, személyesen dolgozta ki az előzetes megállapodást az amerikai multinacionális vállalattal.

A többi szerződéstől eltérően a bizottság nem volt hajlandó a bíróság rendelkezésére bocsátani a konkrét megállapodással kapcsolatos előzetes tárgyalásokra vonatkozó dokumentumokat – állapította meg a számvevőszék.

Személyes diplomácia

Az ügy akkor kezdődött, amikor Európa nagy részét lezárták, emberek haltak meg, és az unióban elfogytak az oltóanyagok, miután a legnagyobb beszállító, az AstraZeneca gyártási gondokat jelentett be. Az Európai Unión belüli és kívüli kritikusok megkérdőjelezték Von der Leyen vezetését, és azzal vádolták, hogy rosszul kezelte a válságot.

Von der Leyen ezt követően egy hónapon át SMS-eket váltott és telefonbeszélgetéseket folytatott Albert Bourlával, a Pfizernek, az unió másik vakcinabeszállítójának a vezérigazgatójával. Két dolog vált világossá: a Pfizer többet tudna szállítani, az EU pedig örömmel fogadná – írta a New York Times elsőként még tavaly áprilisban.

A személyes diplomácia nagy szerepet játszott abban a megállapodásban, amely értelmében az Európai Unió 1,8 milliárd dózist rendelt a Pfizertől, amely kisebb német partnerével, a BioNTechkel együtt az első olyan Covid–19-vakcinát fejlesztette ki, amit az Európai Unióban engedélyeztek.

A teljes üzlet akár 35 milliárd eurót is érhetett – a kiszivárgott oltóanyagárak alapján.

Az Európai Parlament is vizsgálódik

A Pfizer-szerződés „számos aspektusát” ki kell vizsgálni, köztük „a bizottság elnökének szöveges üzeneteit, valamint azt a tényt, hogy az előzetes tárgyalásoknak nincs írásos nyomuk” – reagált az Európai Ügyészség bejelentésére Kathleen van Brempt.

A belga szocialista képviselő az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottságának elnöke. A testület előtt az uniós ombudsman és az Európai Számvevőszék egyik tagja is megjelent, és a szöveges üzenetekkel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

A bizottság nagy figyelemmel fogja követni az ügyet

– ígérte Van Brempt.

A bizottságnak „ebben a szakaszban nincs hozzáfűznivalója” – jelentette ki az egészségügyi biztos hivatalának egyik tisztviselője.

A vakcinabeszerzés ügyében nyomozó Európai Ügyészség, Laura Codruța Kövesi irányítása alatt, egy független uniós szerv, amely a pénzügyi bűncselekmények – a többi között a csalás, a pénzmosás és a korrupció – kivizsgálásáért és üldözéséért felelős. Huszonkét tagállam tartozik hozzá, a magyar kormány azonban egy 680 ezer ember által aláírt petíció ellenére is hajthatatlan, és nem csatlakozott az uniós bűnüldöző szervhez.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images)  • Hírek
  • Árfolyam