Elutasították a pozsonyi melegbár előtti lövöldözés miatt indított, LMBT-jogokat erősítő javaslatot

GettyImages-1244070026
2022.10.19. 17:37

Szlovákiában több ezren emlékeztek a pozsonyi melegbár előtt megölt férfiakra. Miután a két fiatal férfit lelőtték, múlt szerdán a Nemzeti Bűnüldöző Szövetség terrorcselekménynek nyilvánította az esetet, miután az is kiderült, hogy az elkövető a közösségi médiában jelentette be a gyilkosságot egy nappal azelőtt, és kifejtette, mennyire gyűlöli az LMBTQ-közösséget. A szerda esti gyilkosság másnapján, reggel megtalálták a lövöldöző holttestét.

A két elhunytra emlékező virrasztás alkalmából a szlovák elnök kitűzette hivatalára a szivárványos zászlót, most viszont a szlovák parlament elutasította az LMBT-jogokat erősítő javaslatot.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális párt nyújtott be javaslatot a parlamentnek az LMBT-jogok megerősítésének érdekében, miután múlt szerdán egy 19 éves fiatal agyonlőtt két férfit, valamint súlyosan megsebesített egy nőt az egyik pozsonyi melegbár előtt. A javaslatot azonban 130 képviselőből csak ötven támogatta. A döntést követően tüntetés indult a fővárosban.

Bejegyzett élettársi kapcsolatot biztosítottak volna

A benyújtott javaslat értelmében az azonos neműek a jegyző előtti nyilatkozattal hivatalos kapcsolatot létesíthettek volna, lehetővé vált volna számukra a közös ingatlanszerzést, az egymás utáni öröklés, hozzáférhettek volna egymás egészségügyi adataihoz, és élettársuk halála után özvegyi nyugdíjban részesülhettek volna.

Ez a módosítás nem ártana senkinek, csak segítene. Meglepő, hogy két fiatal halála után sem képesek sem a politikusok, sem a társadalom átlépni a saját árnyékán. Sajnáljuk, hogy ilyen emberekből áll a parlamentünk

– nyilatkozta az MTI szerint Jana Bittó Cigániková, az SaS egyik tagja.

A kormánykoalíció egyes tagjai azt mondták, hogy saját javaslatot fogalmaznak meg majd ebben a kérdésben.

Csehországgal ellentétben Szlovákiában azonos neműek nem léphetnek egymással bejegyzett élettársi kapcsolatra.

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport