Meg akarták ölni a szlovák kormányfőt

2022.10.19. 21:16

Stefan Hamran kedd este a TV Joj helyi televízió műsorában arról beszélt, hogy a 19 éves fegyveres elkövető október 12-én többször is megközelítette a miniszterelnök magánlakását. Mivel a konzervatív politikus nem volt otthon, a férfi a városközpontban található melegbárhoz ment, amely már szintén hosszabb ideje a lehetséges célpontjai között szerepelt.

A 19 éves támadó múlt szerdán agyonlőtt egy 26 és egy 23 éves férfit a Teplaren nevű melegbár előtt, és súlyosan megsebesített egy 28 éves nőt, majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség csütörtökön holtan találta a feltételezett gyilkost, aki valószínűleg öngyilkos lett.

A támadó a gyilkosságok előtt közzétette az interneten, hogy mire készül. A Twitteren és egy másik csatornán gyűlölködő üzeneteket tett közzé a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban, illetve közölt egy homofób és neonáci hangvételű kiáltványt is, amelyben az LMBTI-közösség tagjaival és zsidókkal szembeni erőszakra buzdított. 

A rendőrség kezdetben gyűlölet-bűncselekményként kezelte az esetet, hétfőtől azonban már terrorcselekménynek tekinti a kettős gyilkosságot és gyilkossági kísérletet.

Mégis törvénnyel védenék az LMBT-jogokat

A szlovák parlament elutasította az ellenzék által benyújtott, az LMBT-jogok megerősítését célzó javaslatot. Ezután viszont Eduard Heger szlovák miniszterelnök szerda esti sajtótájékoztatóján az MTI szerint közölte, hogy megbízta Viliam Karas igazságügyi tárcavezetőt az LMBT-jogok erősítését célzó kormányzati törvényjavaslat előkészítésével.

Heger az SaS tervezetének elvetését firtató kérdésre válaszolva azzal felelt, hogy miniszterelnökként azt szeretné, hogy az ilyen jogszabályi változások a kormány kezdeményezésében valósuljanak meg.

A kormányfő egyben megerősítette, hogy a múlt szerdán egy pozsonyi melegbárnál történt merénylet elkövetője eredetileg őt akarta meggyilkolni. A szlovák hatóságok által terrorcselekménynek minősített esettel összefüggésben kijelentette, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcson is szóvá teszi a terrorizmus, valamint a közösségimédia-tartalmak szabályozásának kérdését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport