Egy hegymászó karatetudásával élt túl egy medvetámadást

2022.10.21. 10:11
Egy hatalmas fekete medve támadt rá egy hegymászóra a Japánban található Futago-hegyen. A kicsinyét védelmező állat meg akarta harapni a férfit, aki azonban bátran szembeszállt vele, és elkergette.

Október elején egy hegymászó Japánban akaratán kívül egy anyamedve és kisbocsa közé keveredett egy veszélyes sziklaszirten, amiért a kicsinyét féltő ragadozó rátámadt a férfire. A túrázó a Japán déli felén található Futago-hegy szikláin mászott felfelé, amikor a bokrok közül hirtelen előbukkant a fekete medve. A férfi a sisakjára rögzített kamerával örökítette meg az esetet.

A férfi elmondása szerint annak köszönheti életben maradását, hogy korábban karatézott. A felvételen jól látható és hallható, ahogy a hegymászó kétségbeesetten kiabálni kezd, majd 

ököllel többször az állat fejére üt, végül pedig néhány méterrel lejjebb rúgja.

A medve többször visszamászott, és újabb támadásokkal próbálkozott, majd nem sokkal később feladta a küzdelmet. A fekete medve kölykével a nyomában elszaladt, és eltűnt a bokrokban. A hegymászó épségben, sérülések nélkül felért a csúcsra. A férfi utólag elismerte, hogy ő tolakodott be az állat élőhelyére, de abban a helyzetben már nem tudott mást csinálni, csak ösztönösen testi épségének védelmére koncentrált – írja a TMZ.

A korábbi karate- és kevert harcművészeti edzések menthették meg az életemet

– mondta a hegymászó.

Korábbi cikkünkben arról olvashatnak, hogy május óta Magyarországon kóborol egy barnamedve.

„Legutóbb a Felsőtárkánytól északra található erdei utakon láttuk” – nyilatkozta akkor Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces zoológiai szakreferense.

A medvét a Pes-kő déli oldalán is látták már korábban, nagyjából ez a két helyszín határolja a területét.

Szigorúan tilos szelfizni a medvével

„Meglepő, hogy még itt tartózkodik az állat, amely hazánkban őshonos, de csak látogatóba jár, nem él és nem szaporodik nálunk. Erdei gyümölcsökkel, gombákkal táplálkozik, illetve méhcsaládok is az étlapján szerepelnek. Az embert nem tekinti prédának” – hangsúlyozta a szakértő.

Bakó Botond kifejtette, nem szabad a medve és a bocs közé kerülni, illetve fotózni és szelfizni is tilos, mert ilyen esetben az állat fenyegetést érez.

„Véletlen találkozáskor az anyaállattal szemben kezdjünk el minél előbb és határozottan kihátrálni közülük, közben beszéljünk hozzá, és a kezünket emeljük, hogy nagyobbnak tűnjünk. Semmiképp ne fordítsunk hátat és ne kezdjünk el futni, mert akkor követni fog! Ne feledjük, hogy a medve pár másodperc alatt képes elérni az óránként hetven kilométeres sebességet” – figyelmeztetett a zoológiai szakreferens.