Törökország rakétát lőtt ki a Fekete-tenger felett, közben párbeszédet ajánlott

2022.10.21. 09:50
Törökország egy új, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt a Fekete-tenger felett, amely Görögország egészét képes elérni. Eközben Hulusi Akar védelmi miniszter párbeszédet ajánlott a szomszédos országnak.

A rakéta tesztjéről már néhány napja beszámolt a török állami televízió. Közlésük szerint a tesztrakéta a Fekete-tenger felett egy 561 kilométeres távolságban lévő célpontot talált el.

A Tayfun nevű rakéta hatótávolsága kétszerese a Bora nevű, jelenleg rendelkezésre álló török rakéta 280 kilométeres hatótávolságának.

Ezzel a törökök szinte  bármilyen görög célpontot képesek lehetnek elérni, például a nyugat-törökországi Izmirtől 300 kilométerre fekvő görög fővárost, Athént is.

Mostanra a török védelmi minisztérium is megerősítette, hogy sikeres volt a teszt. Ezzel egy időben a török védelmi miniszter párbeszédet ajánlott Görögországnak a köztük lévő konfliktusban.

 „Úgy véljük, a görögtörök problémák megoldhatók, még akkor is, ha megoldhatatlannak tűnnek, ellenőrzés alatt tarthatók, és úgy kell kezelnünk őket, hogy ne okozzunk kárt országainknak, a régiónak és a NATO-nak” – hangoztatta Hulusi Akar, miközben meghívta görög hivatali partnerét Ankarába, hogy „pozitív légkört” hozzon létre.

A védelmi miniszter ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy Görögország – a megfelelő nemzetközi jogi kötelezettségek értelmében – demilitarizálja a török partok közelében lévő szigeteit, és kikötötte, hogy csak ezután hajlandóak tárgyalni velük. Azt is közölte, hogy átadta a NATO-nak a Görögország által Ankara szerint elkövetett jogsértések dokumentumait. Végül biztosította a szövetségeseiket, hogy török részről sem a görög légteret nem sértik meg, sem a tengeren nem provokálják őket.