Terroristák támadtak meg egy szállodát Szomáliában

2022.10.23. 13:42
Robbanóanyaggal megrakott autó rohant bele egy a szomáliai Kismayu kikötőváros központjában található szálloda kapujába, majd felrobbant. A robbanás után közvetlenül lövéseket is lehetett hallani.

Az ország biztonsági erői terrorista akcióként foglalkoznak az esettel – közölte a szomáliai állami televízió Twitteren. A történtekért az al-Kaidához köthető al-Sabáb vállalta a felelősséget. Robbanás történt a Tawakal szállodában, és több lövést is lehetett hallani – közölte a Reuters hírügynökséggel Mohamed Nur rendőrkapitány a helyszínről. 

Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. Szemtanúk elmondása alapján a lövések előtt egy hatalmas robbanást lehetett hallani. Megérkeztek a biztonsági erők, és ostrom alá vették a helyszínt – közölte a Reutersszel egy szemtanú. 

Kismayu Jubbaland kereskedelmi fővárosa, és részben még az al-Sabáb ellenőrzése alatt áll, amelyet 2012-ben sikerült részlegesen kiszorítani Kismayuból. A csoport jelentős bevételre tett szert a várostól szedett adókból, illetve a fegyverek és egyéb illegális termékek behozatalára kivetett illetékekből. 

Az al-Sabáb a központi kormány megbuktatásáért küzd, azért, hogy átvehesse a hatalmat. A Kelet-Afrikában zajló felkelés során több ezer szomáliait, valamint civilek százait mészárolták már le. Annak ellenére, hogy a szomáliai biztonsági erők civil önkéntesek segítségével folyamatosan küzdenek az al-Sabábbal, a terrorista akciókat nem tudják megakadályozni.