Borkai Zsolt fotóival terjesztenek orosz álhíreket az Északi Áramlatról

DSC1162
2022.10.24. 21:00

Az Északi Áramlatnál történt szabotázs ügyében még mindig zajlik a vizsgálat, amelyben több ország szakértője is részt vesz. A dán rendőrség legutóbb azt közölte: most már biztosak abban, hogy robbantás történt a víz alatt

Most az AFP francia hírügynökség – a Lakmusz tényellenőrző portálon jegyzett írásban –  hívta fel a figyelmet arra, hogy Borkai Zsolt egyik korábbi fotója is feltűnt azokban az orosz nyelvű bejegyzésekben, amelyek összeesküvés-elméleteket terjesztenek a vizsgálatról.

A bejegyzésekben a Borkai fotójával illusztrált személyt, Erik Olsent (más posztokban Ollsen vagy Ollson néven)

egy olyan svéd ügyészként mutatják be, aki megpróbálta kideríteni az igazságot a történtekről – de meghalt egy méhcsípésben. 

A bejegyzésben azt is híresztelik, hogy Olsen a halála előtt a nyugati titkosszolgálatokat vádolta meg az akció végrehajtásával, és hogy a férfit a halála után néhány órával elhamvasztották.

Az AFP megkeresésére az Északi Áramlatnál zajló nyomozást vezető svéd ügyészség október 12-én azt közölte, hogy „egyetlen Erik Olsson nevű ügyész sem halt meg méhcsípés következtében”. A svéd ügyészség álhírnek nevezte az erről szóló állításokat. 

A Twitteren egy, az oroszokkal szimpatizáló holland férfi kezdte terjeszteni az álhíreket október 8-án, és

azt a bejegyzést magyar felhasználók is megosztották a Facebookon. 

A holland férfi később elismerte, hogy ez álhír volt, és azt is közölte, hogy ő az „orosz Facebookon”, a VKontakte felületén találkozott a hírrel. Egy másik felületen, a Telegramon azonban már jóval korábban elkezdtek terjedni a hasonló tematikájú posztok, azokat illusztrálták Borkai Zsolt fotóival. 

A Borkairól készült fotót vélhetően a Hungary Today portáltól szerezhették az álhírek készítői. A fényképet 2019-ben tették közzé egy cikkben, és a kép forrásaként Borkai Zsolt – mára már megszűnt – Facebook-oldalát jelölték meg.

(Borítókép: Borkai Zsolt. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport