Ez Kína feltétele, hogy folytassa a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal

2022.10.27. 08:39
Kína hajlandó együttműködni az Egyesült Államokkal, hogy módot találjanak az együttélésre olyan módon, amely mindkét fél számára előnyös – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a CCTV kínai állami televízió híre szerint.

Hszi a kínai–amerikai kapcsolatok nemzeti bizottsága előtt szólalt fel előző nap, ahol arról beszélt, hogy a két nagyhatalomnak meg kell erősítenie a kettejük közötti kommunikációt és együttműködést, hogy előmozdítsák a világ stabilitását.

Nagy a feszültség a két ország között

A két ország viszonyát a közelmúltban feszültté tette, hogy magas rangú amerikai tisztviselők látogattak Tajvanra, melyet Peking Kína szakadár tartományának tekint, eltérően ítélik meg az Ukrajna elleni orosz offenzívát, emellett pedig Washington megtiltotta a chipgyártóknak a technológia exportját Kínába.

Hszit előző héten választották újra a Kínai Kommunista Párt élére. A pártfőtitkár Tajvannal kapcsolatban visszautasított minden külföldi beavatkozást, és leszögezte:

Peking sosem mond le arról, hogy akár erővel is visszaszerezze a sziget feletti ellenőrzést.

Tajvannak 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van, melynek legjelentősebb támogatója az Egyesült Államok. Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy országa nem akar konfliktust Kínával.  • Tippek
  • Babaváró hitel