Hosszein Szalámi: Ez az utolsó napja a tüntetéseknek

2022.10.29. 16:04
Az iráni Forradalmi Gárda vezetője arra figyelmeztette a rendszer ellen tiltakozókat, hogy a szombat az utcai zavargások utolsó napja. Iránban a 22 éves Mahsza Amini halála óta folyamatosak a tüntetések, miközben a demonstrációkban egyre több ember veszíti életét.

Szombat az utcai zavargások utolsó napja – figyelmeztette a rendszer ellen tiltakozókat a nagy hatalmú iráni Forradalmi Gárda vezetője, Hosszein Szalámi tábornok.

Ne jöjjenek az utcára! Ma van a zavargások utolsó napja

– szögezte le a tábornok.

Pénteken az IRNA iráni hírügynökségnek a tartomány biztonsági tanácsára hivatkozó jelentése szerint a Szisztán-Beludzsisztán tartományban fekvő Záhedán városában ismeretlen eredetű lövésekben egy ember meghalt, tizennégy másik, köztük a biztonsági erők több tagja megsebesült. Záhedánban az iráni hatóságok menesztettek több biztonsági vezetőt, közöttük a rendőrfőnököt, miután egy vizsgálat szerint „egyes tisztek hanyagsága vezetett a polgári személyek halálához”.

Iránban továbbra is rendszeresek a megmozdulások, mióta a 22 éves, kurd származású Mahsza Amini, akit az iszlám kendő „nem megfelelő viselése” miatt őrizetbe vett az erkölcsrendészet, három nappal őrizetbe vétele után, szeptember 16-án meghalt. Halála országszerte tömegtüntetéseket váltott ki, amelyeken a kezdeti „nők, élet, szabadság” jelszavak mellett a tüntetések elleni kemény fellépés miatt immár nyíltan rendszerellenes jelszavak is elhangzanak. 

Mahsza Aminit szemtanúk szerint megverték, míg a hatóságok azt állítják, szívelégtelenség okozta a halálát. A tüntetésekből országszerte rendszerellenes megmozdulások nőttek ki, és a tiltakozók azt skandálják, hogy „Halál a diktátorra!”, amivel az ország legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hámenei bukását követelik. A tiltakozások az iszlám köztársaság történetének legsúlyosabb kihívását jelentik az országot irányító síita klérus számára.

Jogvédők szerint eddig legkevesebb 250 tiltakozót megöltek, és több ezer embert vettek őrizetbe.

Szerdán tüntetők ezrei vonultak fel a kurdisztáni Szakkezben, Mahsza Amini szülővárosában a nő halála után negyven nappal. Incidensek voltak csütörtökön a nyugat-iráni Horramábádban, ahol a fiatalon meghalt Nika Sakarami sírjánál gyülekeztek a demonstrálók. Egy harmincéves tüntető, Iszmail Mauludi mahábádi temetésén a biztonsági erők tüzet nyitottak, és három embert megöltek a Hengav emberi jogi szervezet szerint. A Hengav szerint két másik tüntető a nyugat-iráni Banehben halt meg.

Irán továbbra is az „ellenségeit” okolja

Az AFP által megkérdezett Henry Rome, a Washingtoni Védelmi és Biztonsági Intézet Irán-szakértője szerint az iráni hatóságok a népharag szításától tartva egyelőre az erőszakos megtorláson kívüli más módszereket, őrizetbe vételeket és megfélemlítéseket, az internetszolgáltatás megszakítását alkalmazzák, de nem zárta ki, hogy szélesebb erőszakos megtorlásra is sor kerülhet.

Az iráni vezetők továbbra is Irán „ellenségeit” okolják a zavargásokért. A Köztársasági Gárda hírszerzésének közleményében pénteken a CIA amerikai hírszerző ügynökséget és az USA nagy-britanniai, izraeli, szaúd-arábiai szövetségeseit vádolták az Iráni Iszlám Köztársaság elleni összeesküvéssel.