Sokan meghaltak a szomáliai pokolgépes támadásban

2022.10.29. 21:01

Mohamed Dahir rendőrtiszt azt mondta, legalább tíz holttestet látott, és az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Elmondása szerint két nagy robbanás hallatszott a városközpontban lévő oktatási minisztériumnál, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre.

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a detonáció következtében betörtek a környékbeli épületek ablakai. „Az első robbanás a minisztérium falánál történt, a második pokolgépet akkor hozták működésbe, amikor a mentők a helyszínre értek” – közölte Nur Farah rendőrkapitány.

Az Aamin mentőszolgálat az AP amerikai hírügynökség munkatársát úgy tájékoztatta, hogy sok a halott és a sebesült. A támadás akkor történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogy lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Sabáb terrorszervezet ellen, és a kormány új offenzívát indított a szélsőséges csoporttal szemben.

Nem először támadták az oktatási minisztériumot

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Sabáb több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

Az al-Sabáb gyakran támad fővárosban lévő célpontokat, a támadások rendszerint robbantásokkal kezdődnek, majd fegyveresek hatolnak az épületbe, és tűzpárbajba bocsátkoznak a biztonsági erőkkel, emlékeztetett az MTI.

Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot. A szombati támadás a Zobe csomópontnál történt, ahol az al-Sabáb által 2017-ben elkövetett robbantás több mint ötszáz embert ölt meg. A támadás elkövetőjeként szombat délutánig egyetlen szervezet sem jelentkezett.