Iránban kivégezhetik a Mahsa Amini haláláról tudósító újságírókat

2022.10.30. 09:25

Az iráni rezsim a CIA külföldi ügynökeiként nevezett meg meg két újságírónőt, akik jelentős szerepet játszottak a Mahsa Amini haláláról szóló tudósításokban − írja a The Guardian

Niloofar Hamedit és Elahe Mohammadit nem sokkal Amini halálának nyilvánosságra kerülése után tartóztatták le, a hírek szerint a hírhedt Evin börtönben tartják őket fogva. Az iráni hírszerzési minisztérium és az Iszlám Forradalmi Gárda hírszerző szervezete tegnap este kiadott közös nyilatkozatában külföldi ügynököknek nevezte őket.

A nyilatkozat, amely a két nőre csak a monogramjukkal hivatkozott, a tüntetéseket a CIA, a Moszad és más nyugati hírszerző ügynökségek által előre megtervezett akciónak minősítette.

A nyilatkozat, amely mindkét nőt azzal vádolta, hogy „a külföldi média elsődleges hírforrásai”, azzal állítja Hamediről, hogy újságírónak adta ki magát, és arra kényszerítette Mahsa Amini családját, hogy adjon ki információkat lányuk haláláról.

Ő volt az első, aki a tragédiáról tudósított

Hamedi volt az első újságíró, aki tudósított a kórházból, ahol Aminit kezelték, miután kómába esett az iráni hatóságok őrizetében, akik azért tartóztatták le, mert nem megfelelően viselte a hidzsábját. A kómában fekvő Amini kórházi ágyánál és a kórház folyosóján egymást vigasztaló családtagjairól készült fotói váltották ki az első tiltakozásokat, amelyek aztán az egész országra kiterjedtek.

Mohammadit azzal vádolták meg, hogy ügynökként külföldön kapott kiképzést. Ő Amini temetéséről tudósított. Szeptember 22-én tartóztatták le, és ügyvédje szerint a biztonsági erők betörték az ajtaját, és elvették személyes tárgyait, például a telefonját és a laptopját.

A nyilatkozatot, amelyet péntek este küldtek el az iráni hírügynökségeknek, az iráni újságírók megdöbbenéssel és félelemmel fogadták. A külföldi kormányoknak való kémkedés bűntette halálbüntetést von maga után Iránban.

A tüntetések kitörése óta több mint 40 újságírót vettek őrizetbe. Az iráni Emberi Jogi Aktivisták Hírügynökségének (HRANA) becslése szerint több mint 220 ember halt meg a biztonsági erők keze által a demonstrációk kezdete óta eltelt több mint hat hétben.