Sárlavina temetett maga alá közel száz embert a Fülöp-szigeteken

32MH4X4-highres
2022.10.31. 11:48
Majdnem elérte a 100 főt a halálos áldozatok száma a Fülöp-szigeteken idén lecsapó egyik legpusztítóbb viharban, és többtucatnyian eltűntek egy sárlavina sújtotta hegyvidéki faluban – közölték hétfőn a hatóságok.

A Fülöp-szigeteken az áradások és az esőzések okozta földcsuszamlások halálos áldozatainak száma 98-ra emelkedett. A 98 halálos áldozat közül legalább 53-an a Bangsamoro autonóm régióban található Maguindanaóban éltek, amelyet a Nalgae trópusi vihar szokatlanul heves esőzései öntöttek el.

Korábban a hatóságok 48 ember haláláról számoltak be.

A természeti katasztrófa több mint 1,9 millió embert érintett, közülük mintegy 975 ezret kitelepítettek. Több mint 309 ezren tartózkodnak menekültközpontokban – közölte a katasztrófavédelem.

A legtöbben, 53-an földcsuszamlásokban és áradásokban haltak meg pénteken a heves esőzéseket követően Mindanaón, az ország második legnagyobb szigetén, a szigetcsoport déli részén.

Naguib Sinarimbo, a Mindanao Bangsamoro régió polgári védelmi tisztje azt mondta, hogy a keresési és mentési műveletről áttérnek a mentési műveletre, mert a túlélés esélye két nap után gyakorlatilag nulla.

Az ország fő szigetére, Luzonra a vihar szombat éjjel csapott le, mindent elsöpört, ami az útjába került, és áramkimaradásokat okozott. Manilát és az ország többi települését belvíz öntötte el.

A Nyugat-Visayas régióban tizenkilenc, míg a Manilától délre fekvő Cavite, Laguna és Batangas tartományokban 12-en haltak meg. A vihar által sújtott más keleti és déli tartományokból további 14 halálesetet jelentettek. Huszonkilenc embert eltűntnek nyilvánítottak a kelet-visayasi régióban – közölte a katasztrófavédelem.

A Nalgae várhatóan hétfő késő este távolodik el a Fülöp-szigetek térségétől – közölte a meteorológiai hivatal. A szél maximális sebessége elérte az óránkénti 85 kilométert, a széllökéseké pedig az óránkénti 105 kilométert.

A Fülöp-szigeteket évente átlagosan 20 tájfun és heves vihar sújtja.

(Borítókép: Ted Aljibe / AFP)