Véres halloween Chicagóban: autóból lövöldöztek az ünneplő tömegre

2022.11.01. 11:23
Autóból nyitottak tüzet Chicagóban a halloweent ünneplők egy csoportjára, a lövöldözésben 14 ember, köztük több gyermek is megsebesült – jelentette a helyi rendőrség kedd hajnalban.

A chicagói Garfield park egyik sarkán álló emberekre egy elhaladó autóból lőttek rá helyi idő szerint hétfő éjjel. A lövöldözésben tizenegy felnőtt és egy három-, egy tizenegy és egy tizenhárom éves gyermek is megsérült. Az autós egy embert is elütött.

A helyszínre riasztott mentők azonnal kórházba szállították a sebesülteket, egy embert súlyos állapotban.

A támadás oka egyelőre ismeretlen. David Brown chicagói rendőrfelügyelő szerint a népszerű találkozóhelyen ugyan több csoportban is voltak ünneplők, de közöttük nem volt konfliktus; az elkövetők vaktában lőttek a tömegre – írja az MTI. Térfigyelő kamerák felvételein az látszik, hogy az autóból két ember nyitott tüzet. Az elkövetőket és az autójukat egyelőre nem sikerült azonosítani.

Nem ez volt az első katasztrófa

Nem ez volt az első halloweeni tragédia, ugyanis Szöulban több tucat ember szenvedett szívmegállást, miután egy szöuli halloweenünnepségen egy szűk utcán előrenyomuló nagy tömeg eltaposta őket. A legfrissebb információk szerint legalább 146 ember meghalt, 150 ember pedig megsérült.

Helyi sajtóhírek szerint 100 ezer ember mulatozott az éjszakában: a járvány óta először ünnepelték a szabadtéri, maszk nélküli halloweeni rendezvényt. Szöul utcái zsúfolásig megteltek ünneplő emberekkel.

Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint nem volt magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a Szöuli Magyar Nagykövetségre.