Egy újságíró felakasztásáról beszéltek a Mi Hazánk rendezvényén

2022.11.03. 11:15
A Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő eseményen a párt egyik politikusa arról beszélt, hogy fel kellene akasztani egy közismert erdélyi újságírót.

A Transtelex értesült arról, hogy Bartha Barna, a Mi Hazánk Pest megyei elnöke és Nemzetpolitikai kabinetjének vezetője milyen beszédet mondott egy sepsiszentgyörgyi rendezvényen. Közlésük szerint a politikus egy ismert erdélyi újságíró nevének említése után azt mondta:

Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy odajutunk, ahol tartunk.

Az újságírót – védelme érdekében – a Transtelex cikkében nem nevezték meg. A sepsiszentgyörgyi rendezvényen, amely a Mi Hazánk erdélyi turnéjának utolsó állomása volt, a politikus beszélt még például arról is, hogy „a zsidók által pontosan kitalált pusztító, bomlasztó programokkal teszik tönkre a székelyeket”, miközben a románok és a cigányok alsóbbrendűségéről, és Erdély visszacsatolásáról is szót ejtett. 

Az erdélyi portál szerint az unitárius egyház gyülekezeti termében zajlott a rendezvény. Megkeresésükre az egyházközség lelkésze, Péterfi Zita Ágnes azt mondta: nem tudott arról, hogy a Mi Hazánk politikusai szervezik ezt a találkozót. Közlése szerint egy férfi bérelte ki tőlük a termet egy „megbeszélésre”, de azt nem mondta nekik, hogy egy párt rendezvényéről lenne szó – és arról sem tudtak, hogy ott milyen kijelentések hangzanak el.

Végtelenül sajnálom, hogy ebbe tudattalanul belecsöppentünk, belekeveredtünk

– nyilatkozta a lelkész.

Ami Bartha Barnát illeti, ő egyelőre nem cáfolta semmilyen formában, hogy efféle kijelentést tett volna. A saját Facebook-oldalán csütörtökön eddig csak egy, a koronavírus-oltáshoz kapcsolódó összeesküvés-elméletet osztott meg.