Ferenc pápa ismét kerekesszékben jelent meg

2022.11.04. 11:15
Ferenc pápa, bár az utóbbi időben egyre többször lehetett kerekesszék nélkül látni, a Bahreini Fórumra ismét ezzel az eszközzel érkezett.

Ferenc pápa pénteken a Bahreini Fórumon a vallási vezetők felé fordult annak érdekében, hogy segítsenek visszavezetni a világot annak a veszedelmes szakadéknak a széléről, ahova került. Emellett arra is felszólította őket, szabjanak gátat a fegyverkezésnek, amely a hidegháború korszakát hozza vissza – írja a Reuters.

A látogatás a pápa azon törekvéseinek folytatása, hogy javítsa a kapcsolatait az iszlám világgal, miután 2019-ben történelmi látogatást tett Abu-Dzsabiban, mint az első pápa, aki az Arab-félszigeteken járt. 

Ismét kerekesszék

Ferenc pápa tavasszal jelent meg először kerekesszékben a nyilvánosság előtt, mert kiújultak a térdfájdalmai. A szentatyának akkor pihenést és fizikoterápiát írtak elő az orvosai. Térde miatt tavasszal több útját is kénytelen volt lemondani. 

Ekkoriban néhány híresztelés szerint Ferenc pápa felvetette annak lehetőségét, hogy a megromlott egészségi állapota miatt visszavonul. A térdfájdalmai mellett ugyanis isiászban és ülőideg-gyulladásban is szenved, amely fájdalmat okoz a csípőjében. Még olyan hírek is felröppentek, hogy Erdő Péter bíboros lehet a pápa utódja. 

Az egyházfő azonban visszautasította a híreszteléseket, és megerősítette, hogy nem tervezi a lemondását. A vatikáni rezidenciáján adott exkluzív interjúban a pápa azokat a pletykákat is visszautasította, amelyek szerint rákos lenne.