Hatos erősségű földrengés rázta meg Közép-Amerikát

2022.11.04. 08:57
Csütörtök éjjel hatos erősségű földrengés rázta meg Salvadort, amely a szomszédos Guatemalában is érezhető volt. Áldozatokról és károkról nem érkezett hír.

Hatos erősségű földrengés rázta meg Salvadort. A föld – helyi idő szerint – csütörtök éjjel 22 óra 26 perckor mozdult meg a Csendes-óceánban, 41 kilométer mélyen, 37 kilométerre délre az ország nyugati részén lévő Playa Mizatától –  közölte a közép-amerikai ország környezetvédelmi minisztere. 

Nayib Bukele elnök a Twitteren azt írta, a rengés „nem okozott károkat” az országban, a hadsereg és a rendőrség „nem jelentett semmi újat”. „A fő útvonalak nem sérültek meg” – tette hozzá.

A helyi média jelentései szerint a rengést az egész országban érezni lehetett, voltak, akik az éjszaka közepén menekültek ki otthonaikból. A szomszédos Guatemalában is érezhető volt a földmozgás, a helyi hatóság nem tud sem áldozatokról, sem károkról. Közép-Amerikában, ahol három tektonikus lemez is találkozik, nagy a földrengések veszélye – számolt be az MTI.

Pénteken nemcsak itt, hanem Törökországban is földrengés volt, amely pánikot okozott a lakosok körében, és romba döntötte egy mecset minaretjét. Csütörtökön pedig Romániában volt földrengés, amely Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt.