Vlagyimir Putyin csúfos kudarca lehet a Herszonból való visszavonulás

32MT68H-highres
2022.11.09. 20:50
Kivonulnak Herszonból az orosz csapatok. Szergej Szurovikin, Oroszország ukrajnai háborújának parancsnoka azt nyilatkozta, nem tudják tovább ellátni a csapataikat a területen. A brit hírszerzés szerint hetekig fontolgathatták a visszavonulást délen, ugyanis korábban nagy kihívásnak tekintették a felszerelések és a katonák átkelését az 1000 méter széles Dnyipro folyón.

Az orosz hadsereg november 9-én parancsot kapott arra, hogy vonuljon ki az ukrajnai Herszon városából. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter november 9-én, moszkvai idő szerint késő délután jelentette be a csapatok kivonását a Dnyeper folyón keresztül.

Kezdje meg a csapatok kivonását, és tegyen meg minden intézkedést annak érdekében, hogy biztosítsa a személyzet, a fegyverek és felszerelések biztonságos átszállítását a Dnyeper folyón

– adta parancsba a védelmi miniszter Szergej Szurovikin parancsnoknak a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. Oroszország ukrajnai parancsnoka azt nyilatkozta a kivonulással kapcsolatban: azért kell elhagyniuk a várost, mert nem tudják tovább ellátni a csapataikat a területen. A döntés értelmében az orosz erők teljesen kivonulnak a Dnyeper folyó nyugati partján fekvő régióból.

Ilyen körülmények között a legészszerűbb megoldás a Dnyeper folyó mentén húzódó gátvonalnál megszervezni a védelmet

– mondta Szurovikin tábornok a BBC információi szerint.

Herszon volt az egyetlen olyan regionális székhely, amelyet a februárban kezdődött invázió óta sikerült elfoglalnia Oroszországnak. 

A kormányzó halála után jelentették be 

A kivonulást nem sokkal azután jelentették be, hogy az orosz média közölte: Herszon oroszok által kijelölt kormányzóhelyettese, Kirill Sztremuszov autóbalesetben életét vesztette.

A politikust – akit az Ukrán Biztonsági Szolgálat hazaárulás miatt körözött – Herszon elfoglalásának egyik fő támogatójaként tartották számon. Sztremuszov mindössze hat nappal a halála előtt azt nyilatkozta: az orosz erőknek nagy valószínűséggel hamarosan át kell kelniük a keleti partra.

Hetekig fontolgathatták a visszavonulást 

A brit védelmi minisztérium október 20-án számolt be először arról, hogy információik szerint Oroszország komolyan fontolgatja a visszavonulást délen. Ám akkor még nagy kihívásnak tekintették a csapatok és felszerelések rendezett kivonását az ezer méter széles Dnyipro folyón keresztül.

A hírszerzés azt is meglehetősen furcsának ítélte, hogy Oroszország bármilyen negatív hírt kiemel az általa különleges műveletnek nevezett ukrajnai eseményekről.

Ez valószínűleg arra utal, hogy az orosz hatóságok komolyan fontolgatják erőik nagyobb mértékű kivonását a Dnyipro folyótól nyugatra fekvő területről. Bármely orosz kivonulási művelet egyik fő kihívása lenne a csapatok és felszerelésük rendezett kivonása az ezer méter széles folyón keresztül

– állt a 20-i jelentésben. 

A jelentés szerint mivel az összes híd súlyosan megrongálódott, Oroszország nagy valószínűséggel arra az ideiglenes uszályhídra támaszkodna, amelyet az elmúlt hónapban fejezett be Herszon közelében, valamint katonai pontonkompegységekre, amelyek továbbra is működnek több helyen.

Elsüllyedt menekülő-útvonalak

Pár héttel a visszavonulás előtt írtunk arról: nem biztos, hogy lesz hol elmenekülniük az orosz csapatoknak Herszonból. Október 22-én ugyanis az oroszok által Herszon közelében felállított bárkahíd teljesen elsüllyedt, valamint egy másik lehetséges útvonal, az Antonovszkíj híd is erősen megrongálódott, miután az ukrán erők csapást mértek rá. 

Az alábbi videón az látszik, hogy maga a híd is erősen megrongálódott, de a közelben felállított pontonhíd (egy korábbi csapás miatt) szinte teljesen megsemmisült.

November 9-én a Herszon felé vezető fő híd is beomlott. A várostól keletre fekvő Darivka híd darabjai a Dnyeper folyó egyik ágába, az Inhulec folyóba estek. 

Azt, hogy a hidat kik tették tönkre, és hogyan, nem tudni. Az ukránok azt feltételezik, hogy az orosz csapatok robbantották fel a visszavonulásra készülve, de Oleg Zsdanov ukrán katonai elemző a Reutersnek azt mondta: az ukránok rombolhatták le, hogy elvágják egymástól az orosz csapatokat.

A hidakon kívül kompokkal van még lehetőségük átkelni a folyón, azok jelenleg is üzemelnek, de erősen korlátozott a kapacitásuk. Így ha megindult volna egy nagyobb ukrán támadás a város ellen, akkor fennállt a veszélye, hogy csapdába eshetnek Herszonban az oroszok.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. november 4-én Moszkvában. Fotó: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP)