Letartóztatták az isztambuli merénylet gyanúsítottját

2022-11-13T155719Z 1770373749 RC23LX9YO14W RTRMADP 3 TURKEY-SECU
2022.11.14. 07:17
Vasárnap délután robbanás rázta meg Isztambul belvárosát, amely hat halálos áldozatot, illetve 81 sérültet követelt. Szulejmán Szojlu belügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint letartóztatták a támadás gyanúsítottját.

Hatalmas robbanás rázta meg vasárnap Isztambul egyik forgalmas sétálóutcáját, ahova nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek. A biztonsági szervek lezárták az utcát a forgalom elől. A robbanásról készült felvételeken fellobbanó lángokat lehetett látni, amit hangos robbanás követett. 

A merényletben 6 ember meghalt és 81-en megsérültek, de Szulejmán Szojlu belügyminiszter hétfői nyilatkozata szerint letartóztatták a támadás gyanúsítottját. A török tisztviselők úgy vélik, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) kurd szeparatistái állhattak a halálos merénylet hátterében. Nemrég az isztambuli rendőrség csapatai letartóztatták a bombát elhelyező személyt, valamint további 21 embert is – értesült a CNN.

A terrorizmus arca keserű, de mi a végsőkig folytatjuk ezt a harcot, bármi áron

– jelentette ki Szulejmán Szojlu.

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást. Erdogan elmondta, hogy a detonációt bomba okozta, és felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit.

Magyarország részvétét fejezte ki

Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap arról tájékoztatott, hogy az információik szerint nem volt magyar áldozata vagy sérültje az isztambuli robbanásnak.

Az ankarai nagykövetségünk és az isztambuli főkonzulátusunk folyamatosan kapcsolatban áll a török külügyminisztériummal, valamint az országos, illetve helyi rendőri szervekkel, emellett az illetékes konzuljaink a nap 24 órájában készek fogadni a segítségre szoruló magyarok megkereséseit

– fogalmazott a szóvivő.

Novák Katalin köztársasági elnök közösségi oldalán reagált az Isztambulban történtekre. Bejegyzésében együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint a török nemzetet.

(Borítókép: Helyszínelők a robbantás helyszínén, Isztambulban 2022. november 13-án. Fotó: Kemal Aslan/Reuters)