Olajjal öntöttek le egy Klimt-festményt klímaaktivisták Bécsben

2022.11.15. 16:13
Az aktivistacsoport Twitteren osztotta meg az akcióról készült videót, nem sokkal később a múzeum megerősítette a hírt.

Olajjal öntötték le kedd délelőtt az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét, majd egyikük a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát. A képet védő üvegről és a keretről azonnal letörölték a fekete olajat, az azonban egyelőre nem világos, hogy a festményben keletkezett-e kár.

Csak remélni tudjuk, hogy a festmény nem sérült meg

– húzta alá a múzeum szóvivője. Kedden a múzeum ingyenes belépést biztosított a látogatóknak. A belépők táskáját és csomagjait a szokott módon átvizsgálják, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett forró vizes palackban csempészték be a fekete olajat – adta hírül a Reuters. 

Az aktivisták újabb akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók elől, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.

A környezetvédő csoport tagjai a Klimt-festmény leöntése közben a fosszilis energiahordozók ellen szólaltak föl, a földgáz- és kőolajfúrások szerintük az emberiség halálos ítéletével egyenlők, így a „klímapokol” felé száguldunk.

Már ötven éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni

– kiabálták az aktivisták.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM