Moszkva rakétacsapással válaszolt Zelenszkij beszédére, Kijev is támadás alatt

2022-11-15T140209Z 1345915583 RC2EMX9SPG38 RTRMADP 3 UKRAINE-CRI
2022.11.15. 16:42
Valósággá vált Jurij Ignat jóslata, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő-parancsnokságának szóvivője ugyanis nemrég azt mondta: hatalmas orosz csapást várnak a G20-csúcs idejére. A Kreml erői Ukrajna-szerte több rakétacsapást is indítottak, többek között robbanásokat lehetett hallani a fővárosban, Kijevben is.

Oroszország november 15-én és 16-án, amikor G20-csúcs lesz Balin, nagyszabású támadást indíthat Ukrajna ellen – jelentette ki Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő-parancsnokságának szóvivője még a találkozó előtt. A katonai vezető szerint Oroszország nagyon szereti a szimbolikus dátumokat, éppen ezért érzi úgy, hogy jelentős esély van az orosz rakétacsapásokra.

Ignat jóslatai keddre valóra váltak, ugyanis Ukrajna-szerte több nagyvárost is támadás ért. Bár a légvédelmi rendszerek az ország nagy részén működtek, a támadás egyes településeken óriási kárt okozott, köztük Kijevben is. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko tájékoztatása szerint a város Pecserszk nevű kerületét érte a csapás.

Az előzetes információk szerint két lakóépületet találtak el. Több rakétát lelőtt a légvédelem Kijev felett. A mentők a helyszínen vannak

– írta közösségi oldalán megosztott bejegyzésében. A polgármester egyelőre nem közölt információkat arról, vannak-e sérültjei a Kijevet érő támadásoknak.

A rakétacsapást Olekszij Kuleba, a kijevi régió katonai vezetője is megerősítette. Állítása szerint a térségben működött a légvédelem, négy rakétát is sikerült megsemmisíteni még mielőtt becsapódtak volna.

A támadás hírére az áramellátásért felelős Ukrenergo veszélyhelyzeti áramkimaradásokra figyelmeztette a lakosságot. Nemcsak Kijevben, az ország több területén is ugyanerre lehet számítani.

Országos riadó

A rakétatámadásokat megelőzően Ukrajna egész területére légiriadót rendeltek el. Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki adminisztráció tanácsadója szerint a támadás összefüggésbe hozható G20-ak csúcstalálkozójával, amely kedden kezdődött Balin.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szerint a támadás válasz Oroszországtól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök G20-csúcstalálkozón elmondott beszédére.

Komolyan azt gondolja valaki, hogy a Kreml békét akar? A Kreml engedelmességet akar. De a végén a terroristák mindig veszítenek

– jegyezte meg Jermak. Az alábbi ukrán területeket érte orosz támadás:

Csernyihiv

Az ukrán fővároson kívül több városból és régióból is jelentettek rakétatámadásokat. A Csernyihivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Vjacseszlav Csausz szerint a légvédelmi erők a csernyihivi területen több becsapódást is megelőztek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság semmilyen esetben ne töltsön fel fotót vagy videót a támadásokról a közösségi médiában, ahogy a légvédelmi erők munkájáról, a csapatok telepítéséről és mozgásáról se. „A rakétatámadás folytatódik” – hívta fel a figyelmet.

Cserkaszi

Ihor Taburec, a cserkaszi területi katonai közigazgatás vezetője is arról számolt be, hogy a régió területe felett ellenséges rakéta csapódott.

Mikolajiv

Vitalij Kim, Mikolajiv katonai vezetője közösségi oldalán azt írta: „Szemetek. Csak lakott városokra lőhetnek. Újjáépítjük. Mindegyiket megbosszuljuk.” Majd figyelmeztetett: 

A gazemberek kilőtték a rakéták harmadik hullámát. Maradjon mindenki fedezékben.

Szumi

Szumi terület Romnij körzetében felrobbant egy légvédelmi rendszer, és lelőttek egy megszálló rakétát – közölte a helyi katonai vezetés.

A légvédelmi rendszer Zsitomir régióban is működésbe lépett.

Odessza

Az ukrán kikötőváros, Odessza sem úszta meg, a közösségi oldalakon egyre több olyan felvétel jelenik meg, amelyen egy nagy füstfelhő látható egy rakétatámadás után.

Harkiv

Olrkszij Szinyehubov, a harkivi katonai vezetés első embere megerősítette, hogy – a többnyire orosz ellenőrzés alatt álló régióban – több rakétacsapást is rögzítettek, azonban részletesebb infromációt egyelőre nem tettek közzé a támadással kapcsolatban.

Lviv

A magyar határhoz legközelebb eső terület, amelyet kedden rakétacsapás ért, Lviv. Andrij Szadovij polgármester szerint több robbanás is volt a városban. A város egy része áram nélkül maradt, és a mobilszolgáltatás sem mindenhol érhető el.

Zelenszkij: Mindent túlélünk

Volodimir zelenszkij ukrán elnök az orosz rakétatámadások után videóban üzent a lakosságnak. Elmondása szerint már több mint 80 rakétát lőttek ki Ukrajna felett, többségük az energetikai infrastruktúrát találta el.

Egyértelmű, hogy mit akar az ellenség, de nem fogja megkapni

– tette hozzá az ukrán elnök, aki szerint kedden még mintegy 20 támadásra számítanak. Az államfő arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Az áramkimaradásokkal kapcsolatban pedig hangsúlyozta:

Mindent helyreállítunk, mindent túlélünk.

Eközben Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője már arról beszélt, hogy már legalább száz rakétát indított kedden Moszkva az ukrán városok ellen.

Körülbelül 100 rakétát már kilőttek. A megszállók ezzel felülmúlták az október 10-i értéket, amikor 84 rakétát lőttek ki

– fogalmazott. Szerinte a támadók elsődleges célja a kritikus infrastrukturális létesítmények elpusztítása.

Szijjártó Péter: A munka folytatódik

Újabb komoly támadás érte Ukrajna energetika infrastruktúráját, rakétákkal támadták Kijevet és több nagyvárost is; a kijevi nagykövetség folytatja működését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A miniszter elmondta, rossz, aggasztó hírek érkeztek az elmúlt órákban Ukrajnából. „Sajnos a háború nem csillapodik” – fogalmazott. Szijjártó Péter közölte: telefonon beszélt Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel, akinek jelentése szerint három robbanást hallottak Kijevben a légiriadó elrendelését követően.

A nagykövetség és annak munkatársai épségben vannak, az áramellátás akadozik így az internet-szolgáltatás sem stabil

– mondta el a miniszter. Megjegyezte, napról napra felülvizsgálják a nagykövetség működésére vonatkozó döntést.

Szijjártó Péter közölte azt is, beszélt Bacskai József ungvári főkonzullal, aki kapcsolatba lépett a kárpátaljai kormányzóval. Ő azt közölte, hogy Kárpátalja megyét nem érte rakétatámadás.

Moldova is megsínyli

Az Ukrajna energetikai infrastruktúráját ért orosz rakétacsapás következtében a szomszédos Moldovában részben megszűnt az áramszolgáltatás – közölte Telegram-csatornáján az ország miniszterelnök-helyettese.

Andrei Spinu szerint az egyik villanyvezeték, amely Moldova számára az áramszállítást biztosítja, automatikus üzemmódban lekapcsolódott. Ez országszerte tömeges áramkimaradásokat eredményezett – jelezte.

Meg kell jegyeznem, hogy ezek a vonalak nem sérültek meg, hanem biztonsági intézkedésként automatikusan lekapcsolták őket. A Moldelect

– fűzte hozzá.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak egy lakóépületnél, amelyet orosz csapás ért Kijevben 2022. november 15-én. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)