Többséget szereztek a republikánusok a képviselőházban, Joe Biden is megszólalt

32NN7GP-highres
2022.11.17. 07:51
A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenálló képességét.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre – írja a CNN.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy „készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak”.

Ezen a választáson a választók világosan beszéltek az aggodalmaikról: a költségek csökkentésének szükségességéről, a választás jogának védelméről és demokráciánk megőrzéséről. Ahogy a múlt héten is mondtam, a jövő túlságosan ígéretes ahhoz, hogy politikai háborúskodásba ragadjunk. Az amerikai emberek azt akarják, hogy az ő érdekükben munkálkodjunk 

– írta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik, legyen az republikánus vagy demokrata, aki szintén hajlandó vele dolgozni ezen célok elérésének érdekében.

A szenátus demokrata irányítás alatt maradt

A demokraták szombaton megszerezték a szenátus feletti ellenőrzést, mivel Catherine Cortez Masto nevadai szenátor legyőzte Adam Laxalt volt republikánus főügyészt, ami döntő pillanat volt a félidős választáson. Ezzel megszerezték az 50 helyet a felsőházban, így továbbra is a kezükben maradt az irányítás. Ez jelentős teljesítmény, tekintve, hogy a választók általában az aktuális elnök pártját büntetik a félidős választásokon. 

A mostani győzelem azért is lényeges, mert a szenátusnak kell ellenjegyeznie a kormánytagok és a bírók kinevezését.

Tekintettel arra, hogy Amerikában a félidős választások hagyományosan az ellenzéki pártnak kedveznek, az, hogy sikerült a szenátust megtartani, az elmúlt 20 év legjobb eredményét jelenti. Legutóbb ez George W. Bushnak sikerült 2002-ben. Biden úgy nyilatkozott, hogy hihetetlenül elégedett az eredménnyel, és hogy a Republikánus Pártnak most el kell döntenie, hogy „kik is ők valójában”.

(Borítókép: Joe Biden 2022. november 16-án. Fotó: Saul Loeb/AFP)