Van, ahol már havazik, de annak biztos nem örülnek

GettyImages-1244877685
2022.11.18. 20:29
Szűnni nem akaró, heves havazás zúdult az egyesült államokbeli New York államra, ahol történelmi vihar söpör végig. A kíméletlen időjárási körülmények ellehetetlenítették a közlekedést, fákat döntenek ki, és hosszan tartó áramszünetet okoznak a környéken.

A havazás közel nullára redukálta a látótávolságot, ellehetetlenítette a közlekedést, kárt tett a város infrastruktúrájában, és megbénította a környéket – közölte csütörtökön az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat. Hozzátették: a hőmérséklet hétvégére 20 fokkal is csökkenhet az eddigihez képest.

Péntekre már közel 100 centiméter hó esett a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Buffalo Bills otthonában.

Szeretném tisztázni: ez nem a szokványos havazás Buffalóban. Ez a hóvihar potenciálisan emberek halálát okozhatja, ha nem vigyáznak eléggé

– mondta Byron Brown, Buffalo polgármestere, aki 120 vagy akár 150 centiméteres hóról is beszélt.

A CNN meteorológusa szerint a Nagy-tavak öt államában – Michigantől New Yorkig  mintegy 6 millió embert érint a hóriadó. Péntek reggel az Erie-tó és az Ontario-tó partjainál a legerősebb hósávok New Yorkban, Buffalóban és Watertownban óránként 4 centiméternyi havat hoztak. A környéken felkészültek a legrosszabbra, ezért

  • bizonyos utakat, útszakaszokat lezártak;
  • a buffalói repülőtéren törölték a járatokat;
  • a Nemzeti Futball Liga (NFL) a Bills Cleveland Browns elleni mérkőzését Detroitba helyezte át; valamint
  • a buffalói állami iskolák pénteken zárva tartottak.

Kathy Hochul, New York kormányzója óvatosságra intette a lakosokat a hétvégére, valamint a jelen időjárást ugyanolyan életveszélyesnek nevezte, mint a 2014-es novemberi hóvihart, amely 20 ember életét követelte Buffalo térségében.

(Borítókép: Havazás a New York állambeli Hamburgban, Buffalo közelében 2022. november 18-án. Fotó: John Normile / Getty Images)