Szaúd-Arábia koronahercege mentességet kapott az Egyesült Államoktól a meggyilkolt újságíró ügyében

2022.11.18. 21:38

Dzsamál Hasogdzsit 2018-ban gyilkolták meg a szaúdi konzulátuson Isztambulban. Egyes amerikai hírszerző szervezetek úgy vélik, hogy Szaúd-Arábia koronahercege rendelte el a gyilkosságot. A bírósági iratokban azonban az Egyesült Államok belügyminisztériuma kijelentette, hogy tisztsége miatt Mohammed bin Szalmánnak mentelmi joga van – írja a BBC

Dzsamál Hasogdzsi egykori menyasszonya, Hatice Cengiz azt írta egy Twitter-bejegyzésében: „Dzsamál ma ismét meghalt” az ítélettel. Cengiz egy emberi jogi aktivistacsoport segítségével meg nem határozott kártérítést követel a vőlegénye meggyilkolása miatt. 

Az Amnesty International főtitkára, Agnes Callamard úgy kommentálta az eseményeket: „a mentelmi jognak köszönhetően gyakorlatilag mind érinthetetlenek”. Mivel az Egyesült Államok Szaúd-Arábia stratégiai partnere és fegyverszállítója, ezért kétséges volt, hogy le fogják-e valaha is tartóztatni a koronaherceget.

Ennek ellenére a mentelmi jog megadása megkönnyebbülést váltott ki a szaúdi királyi udvarban, az emberi jogi csoportokból és az újságíró egykori menyasszonyából ugyanakkor felháborodást. A mentelmi jog megadásának hátterében az állhat, hogy Washington javítani szeretne a szaúdi vezetéssel való kapcsolatain.

A Biden-adminisztráció azonban szerette volna kihangsúlyozni a döntéssel kapcsolatban, hogy a mentelmi jog megadása nem az ártatlanság megállapítására szolgál. 

Ez a külügyminisztérium jogi döntése a nemzetközi szokásjog régóta fennálló és bevett módszereire alapozva 

– közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. Amerikai tisztviselők szerint a CIA nagy valószínűséggel helyesen jutott arra a következtetésre, hogy az újságíró halálát a szaúdi koronaherceg rendelte el. 

Miután a Biden-adminisztráció megszegte a szaúdi herceg megbüntetésére tett ígéreteket, nemcsak megvédte az amerikai bíróságok előtti elszámoltathatóságoktól, hanem az eddigieknél is veszélyesebbé tette, hiszen gyakorlatilag bárkit kivégeztethet következmények nélkül

– közölte az egykori szaúdi biztonsági tiszt, Saad bin Khalid Al Jabri fia, aki azzal vádolta a herceget, hogy ki akarta végeztetni az egész családját Kanadában. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport