18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jelentést tettek közzé a szexuális visszaélésekről az olasz katolikus püspökök

GettyImages-1168871539
2022.11.18. 14:20
Az olasz katolikus püspökök csütörtökön közzétették az egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről szóló első nemzeti tanulmányukat, amely más országok, köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország egyházi erőfeszítéseihez képest korlátozott és megkésett lépés a visszaélésekkel kapcsolatos elszámolásban.

Az olasz jelentés, amely az egyházi tanácsadó központokhoz és más ügynökségekhez beérkezett állításokon alapul, 89 olyan áldozatot említett, akiket 68 egyházi alkalmazott molesztált, és akikről a 2020-as és 2021-es években tettek bejelentést − közölte The Wall Street Journal

A püspökök eddig viszonylag lassan kezdtek el a szexuális visszaélésekkel foglalkozni Olaszországban, ahol az egyház még mindig nagyobb társadalmi és kulturális befolyással bír, mint sok más európai országban.

Az olasz egyház kritikusai szerint a jelentés, amely csak egy kétéves időszakról szól, szerény erőfeszítés a múltbeli visszaélések számbavételére, az áldozatokkal szembeni igazságtételre és a gyermekek védelmére.

Ez egy nagyon, nagyon, nagyon visszafogott jelentés, amely azt mutatja, hogy az olasz egyház mennyire le van maradva. Majdnem húsz évvel a bostoni leleplezések után az olasz egyház csak most kezdi megtenni az első lépéseket

− mondta Franca Giansoldati, az Agnus Dei című, az olaszországi egyházi szexuális visszaélésekről szóló könyv társszerzője. 

Rendkívül hiányos a beszámoló

Francesco Zanardi, a visszaélések áldozatainak olasz szószólója szerint még a szóban forgó kétéves időszak elszámolása is olyan mértékben hiányos, hogy az

már-már a nevetségesség határát súrolja.

A számok nem tartalmazzák az olasz ügyészségnek, a Vatikánnak vagy Zanardi saját szervezetének, a Rete L’Abusónak bejelentett eseteket − mondta. 

Az Olasz Püspöki Konferencia a lap megkeresésére azt mondta, hogy a jelentés nem a visszaélések kivizsgálásán alapul, hanem gyermekvédelmi hálózatuk beszámolójának szánták, amelyet azt követően hoztak létre, hogy a püspökök 2019-ben elfogadták a kiskorúak és kiszolgáltatott személyek védelméről szóló nemzeti irányelveket.

Az egyházi tisztviselők csütörtökön közölték, hogy egy részletesebb jelentést fognak közzé tenni. 

Zanardi szerint azonban még a csütörtöki jelentésben szereplő korlátozott adatok is riasztók.

A bejelentett áldozatok közül 73 kiskorú volt, közülük 12-en 10 év alattiak. Az állítólagos bűncselekmények között pornográfia bemutatása és nem megfelelő érintés, valamint szexuális kapcsolat is szerepelt. A 68 állítólagos visszaélő között harminc pap volt. 

Az olasz püspökök közölték, hogy egy tanulmányon dolgoznak, amely a 2001–2020 közötti időszakra terjed ki, a Vatikán doktrinális hivatalának tett jelentések alapján, amely a világ minden táján felelős a klerikális szexuális visszaélések fegyelmezéséért. A tanulmány elkészültének időpontját még nem tűzték ki. 

Giuseppe Baturi cagliari érsek, a püspöki konferencia főtitkára csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy a Vatikán 613 aktát kapott az olasz egyházmegyéktől visszaélési ügyekről az említett húsz év alatt. Baturi érsek elmondta, hogy az áldozatok száma még nem egyértelmű, mivel az akták sorozatos visszaélésekre utalhatnak. 

Több más ország egyházi vezetői is megrendeltek független kutatóknál visszaélésekről szóló tanulmányokat.

Olaszországban óvatosan kezelik a témát

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája által megrendelt jelentés 2004-ben megállapította, hogy az elmúlt fél évszázadban több mint tízezer ember tett visszaéléssel kapcsolatos vádat az Egyesült Államok katolikus papságának mintegy négy százaléka ellen.

Egy 2018-as németországi jelentés szerint az ottani papok hét évtized alatt legalább 3677 kiskorút molesztáltak. Tavaly egy tanulmány szerint Franciaországban papok és más egyházi alkalmazottak 1950 óta mintegy 330 ezer kiskorút molesztáltak szexuálisan.

Olaszországban azonban még nem volt országos elszámoltatás a kérdésben.

Giansoldati elmondta, hogy a visszaélésekkel kapcsolatban az olasz püspökök egyenletesen megosztottak egy reformokra összpontosító frakció és egy másik, az egyház jó hírnevét védeni igyekvő frakció között, aminek az az eredménye, hogy

a radikális megoldást igénylő helyzetek kezelésében az egyház lassan halad előre.

Az olasz püspöki konferencia szóvivője szerint „az olasz püspökök semmiképpen sem megosztottak”, és megjegyezték, hogy a püspökök májusban megszavazták, hogy öt cselekvési tervet hagynak jóvá a kiskorúakkal és kiszolgáltatott személyekkel szembeni visszaélések megelőzésére, beleértve a csütörtöki jelentés elkészítését. 

Olaszországban az egyházi visszaélési ügyek többsége a rendőrség és az ügyészek szorgalmának köszönhetően került napvilágra − mondta Giansoldati asszony. Más országokkal ellentétben, ahol a visszaélési botrányok nyomán a nyilvánosság nyomást gyakorolt az egyházra, hogy tegyen lépéseket, Olaszországban „az egyházat mindig bársonykesztyűs kézzel kezeli” a média és a politikai intézményrendszer.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Kaveh Kazemi / Getty Images)