Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Pentagon felfedte az oroszok haditervét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez volt mára az Index percről percre közvetítése, köszönjük megtisztelő és kitartó figyelmüket!

    Tartsanak velünk vasárnap is, már korán reggel indítjuk hírfolyamunkat! 

  • Szombaton körülbelül 100 ember vett részt egy oroszpárti demonstráción a párizsi Mars-mezőn – írja a RIA Novosztyi. Minderről videó is készült: 

    A tüntetők a donbászi lakosok mellett álltak ki, és arra szólították fel a nyugati országokat, hogy ne szállítsanak fegyvert Ukrajnának.

    Az orosz állami hírügynökségnek a demonstrációt szervező mozgalom vezetője azt mondta, hogy néhány ellentüntető megzavarta a rendezvényüket, és két, a demonstrációt filmező lánnyal összetűzésbe keveredtek, aminek következtében mindannyiukat elvitték a rendőrök.

  • Mint megírtuk, Oroszország védelmi minisztériuma pénteken nyilatkozatot adott ki arról, hogy olyan felvételek kerültek elő, amelyeken ukrán katonák több mint tíz, fogságba esett orosz katonát szándékosan főbe lőttek.

    A nyilatkozatban megjegyzik, hogy az orosz katonák brutális meggyilkolása nem az első és nem is az egyetlen háborús bűncselekmény. Ez az ukrán fegyveres erőknél bevett gyakorlat, amelyet a kijevi rezsim aktívan támogat, és amelyet annak nyugati támogatói egyenesen figyelmen kívül hagynak – tették hozzá.

    Az ukrán hadsereg most közölte, hogy ellenőrizni fogja ezeknek a felvételeknek a hitelességét – írja az Al Jazeera.

    Mielőtt vizsgálatot indítanánk, meg kell bizonyosodnunk, hogy a videók nem hamisítványok

    – mondta Bohdan Szenik, az ukrán védelmi minisztérium sajtófőosztályának ügyvivő vezetője az AFP-nek, hozzátéve, hogy a felvételeket átadták a szakembereknek.

  • A korábbi francia elnökjelölt, Nicolas Dupont-Aignan élesen kritizálta Twitter-oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt a lengyelországi rakétaincidenssel kapcsolatban, amely két ember életét követelte.

    Ez az ember őrült. Azzal, hogy a rakétájuk becsapódott Lengyelországban, majd az oroszokat vádolta meg, majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút. Nem szabad tovább támogatnunk ezt a veszélyes embert. Azonnal béketerv kell

    – írta a francia politikus.

    Az ukrán elnök először az oroszokat nevezte meg felelősöknek a keddi történések miatt, és eszkalációt emlegetett. Később azonban a lengyel kormány is megerősítette, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be. Kijev ezután már finomított álláspontján, és azt kommunikálták: „nem tudják pontosan, hogy mi történt”, majd az ukrán kormányzat közölte: irreleváns, hogy orosz vagy ukrán rakétáról van-e szó.

  • Legalább 437 ukrán gyermek vesztette életét az orosz invázió következtében – közölte az ukrán főügyészség.

    Továbbá több mint 837 gyermek megsérült. A tisztviselők szerint a számadatok nem véglegesek, mivel még mindig vizsgálják a harcok helyszínéről, a felszabadított területekről és az orosz erők által még mindig megszállt területekről származó információkat.

    Az ENSZ szerint legalább 16 295 civil vesztette életét Oroszország inváziójának február 24-i kezdete óta. Moszkva tagadja, hogy civilek ellen irányult volna támadás – írja az Al Jazeera.

  • A nemrég felszabadított Herszon városába először érkezett személyvonat Kijevből azóta, hogy az orosz csapatok elfoglalták a dél-ukrajnai várost. A Kyiv Independent egyik munkatársa megosztott egy videót, amelyen a peronon várakozó helyi lakosok üdvözlik a vonatot – írja a The Guardian.

    A Telegramon közzétett bejegyzésében Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője azt írta:

    Elindult az első vonat Herszonba! Ez a mi győzelmi vonatunk! A kocsikban 200 utas tartózkodik, akik az Ukrán Vasutak és az UNITED24 közös kezdeményezésének részeként »a győzelemre« váltottak jegyet.

    Az ukrán védelmi minisztérium nemrég a Twitteren közölte, hogy a herszoni vasútállomás épülete volt az első, ahol helyreállt az áramszolgáltatás.

  • Orosz ágyúzás következtében legalább 14 ház megrongálódott a kelet-ukrajnai Donyeck városában. Egyelőre áldozatokról és sérültekről nem tudni, a mentők és a rendőrök még vizsgálják a helyszínt – írja a Sky News.

    Az oroszok ismét lecsaptak a lakóházakra, amelyek különböző mértékben megrongálódtak: tetők, falak, ablakok, ajtók, kerítések sérültek meg. Ne legyünk könnyelműek. Evakuálni kell a donyecki térséget

    – mondta Pavlo Kirilenko, a területi katonai közigazgatás parancsnoka.

  • Az Ukrán Fegyveres Erők megölték Pavel Jermolajevet, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának ezredesét. Az Unian ukrán hírügynökség információi szerint valószínűleg már el is temették a 48 évesen elhunyt ezredest.

    Irakli Komakidze, egy nyílt forrású nyomozásokkal (OSINT, vagyis open-source intelligence) foglalkozó csoport szakértője azt írta a Telegramon, hogy az ezredes özvegye, Julija Jermolajeva-Szidorcsuk is megerősítette a halálhírt.

    „Meghalt a hazájáért, a családjáért, a becsületéért” – írta az özvegy az egyik orosz közösségi oldalon.

    A szakértőnek sikerült kiderítenie, hogy a megölt ezredes 1974. április 28-án született. A taskenti kombinált fegyveres iskolában végzett, majd a Magadani területen a rendkívüli helyzetek minisztériuma első osztályának helyetteseként dolgozott.

  • Órákkal ezelőtt írtunk arról, hogy a DTEK ukrán energiavállalat vezérigazgatója, Makszim Timcsenko azt mondta: az ukránoknak meg kellene fontolniuk az ország elhagyását, hogy energiát takarítsanak meg.

    Ha három-négy hónapra találnak maguknak alternatív szállást, az nagyon hasznos lesz a rendszer számára 

    – ezt nyilatkozta Timcsenko a BBC-nek. Az elmondottakat a nemzetközi sajtóban sokan úgy értelmezték, hogy az ukrán vezető az ország elhagyására szólította fel a lakosokat.

    Szombat délután a DTEK egy közleményt adott ki, amelyben cáfolták, hogy a BBC-nek adott nyilatkozatban a vezérigazgató ilyet mondott volna. Arra hívták fel a figyelmet, hogy az interjúban Timcsenko úgy fogalmazott (a fenti állítással összefüggésben):

    semmilyen veszélyhelyzet nincs, amely miatt el kellene hagyniuk az embereknek az országot,

    tehát csak egy lehetőségként beszélt az ország elhagyásáról (ami segítene abban, hogy stabilizálják az ország energiaellátását), és nem szükségszerűségként. 

    E mondat azonban – a fenti idézettel szemben – a BBC cikkébe már nem került be, csak a cím tükrözi vissza annak tartalmát. Itt visszahallgatható az interjú erre vonatkozó része:

  • Csütörtökön a Balti-tengeren két orosz vadászrepülő veszélyes és szakszerűtlen módon megközelítette a NATO hadihajóit – közölte a NATO haditengerészeti parancsnoksága.

    A Bloomberg szerint arról számoltak be, hogy a repülők még a reggeli órákban közelítették meg a hadihajókat mindenféle kommunikáció nélkül, és nem válaszoltak a szövetséges egységek megkereséseire sem. A tájékoztatás szerint

    a gépek körülbelül 100 méteres magasságon, körülbelül 72 méteres távolságban repültek el a hadihajók felett. 

    A közleményben azt is hozzátették: az efféle incidensek növelik a balesetek, hibák és súlyos következményekkel járó félreértések veszélyét.

    Az orosz vadászgépek már a háború előtt is gyakran hajtottak végre olyan akciókat, amelyekből akár egy kisebb katonai összetűzés is lehetett volna.

  • Az orosz rakétacsapások célja nem csak az ukrán energetikai infrastruktúra megsemmisítése – erről beszélt szombaton a Pentagon egyik tisztviselője.

    Mint arról beszámoltunk, az oroszok hetek óta lövik az ukrán energetikai létesítményeket, és ennek következtében több helyen is áramkimaradások vannak az országban. A keddi, lengyelországi rakétabecsapódást is egy ilyen rakétazápor előzte meg.

    Az amerikai védelmi minisztérium egyik tanácsadója, Colin Kahl most azonban közölte, hogy a támadások nem csak az energetikai létesítmények ellen irányulnak. Azt mondta: a csapások egy részének az a célja, hogy

    megsemmisítsék az ukrán légvédelmet, és ezáltal biztosítsák az orosz légi fölényt az ország felett.

    Colin Kahl azt is hozzátette: mivel tudják, hogy mi az oroszok terve, ezért meg is tudják akadályozni azt, és újabb légvédelmi eszközökkel – többek közt amerikai gyártmányú NASAMS rakétarendszerekkel – fogják segíteni az ukránokat (a lengyelországi rakétatámadás után ugyanerről beszélt a NATO főtitkára is).

    A Pentagon tisztviselője végül azt is hozzáfűzte: szerinte a háború elején az oroszok egyik legnagyobb kellemetlen meglepetése az volt, hogy mennyire erős az ukrán légvédelem. A háború előtt ugyanis a szakértők is arra számítottak, hogy ha kitör a konfliktus, akkor Oroszország légi dominanciát alakíthat ki, de ez nem valósult meg mind a mai napig.

  • Az orosz külügyminisztérium példa nélküli cselekedetnek, nyílt provokációnak és az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyeztethetetlennek nevezte Lengyelország azon döntését, amely szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem vehet részt a szervezet külügyminiszteri tanácsának decemberi, lódzi ülésén.

    A moszkvai külügyminisztérium a közleményben emlékeztetett rá, hogy az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján.

    Varsó döntése miatt az orosz küldöttséget Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője vezeti az ülésen. Az orosz külügyminisztérium szerint „minden józanul gondolkodó politikus osztja az orosz fél álláspontját, miszerint az ilyen cselekedetek nem megengedhetőek”. A tárca később elvi alapon értékeli majd Varsó döntését. Ilyen értelmű kéréssel fordult az orosz külügyminisztérium az EBESZ összes tagállamához is.

  • Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke négy nappal a lengyelországi rakétabecsapódás után Telegram-csatornáján ismét megosztotta gondolatait az incidensről. A korábbi orosz elnök azt írta: „senki, még a legmegrögzöttebb ruszofób lengyelek sem hittek azoknak az ügyetlen gyanúsítgatásoknak, melyek Oroszországot tették felelőssé”.

    Medvegyev szerint a keddi történések és a reakciók is azt mutatják, hogy „Volodimir Zelenszkij csak hangulatot akar kelteni, és még több pénzért és fegyverért akar kuncsorogni”.

    Már mindenkinek elege van a kijevi rezsimből, különösen a neurotikus Zelenszkijből. Nyüszít, harap, és pénzzel, fegyverrel zsarol ki újabb és újabb osztogatásokat. Úgy viselkedik, mint egy fejlődési rendellenességgel küzdő hisztis gyerek

    – írta Medvegyev, aki hozzátette: az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió sem akarja véglegesen megszakítani a kapcsolatot Oroszországgal. „Ezért is noszogatják az ukrán elnököt, hogy tárgyaljon” – fogalmazott a korábbi államfő.

  • Szombat délután több robbanás is történt a dél-ukrajnai Herszon városában. A detonációk után sűrű fekete füst szállt fel.

    Úgy tudni, hogy az orosz tüzérségnek az ukrán hadsereg egyik üzemanyag-tározóját sikerült eltalálnia.

  • Az OSINT Technical által megosztott felvételen az látható, hogy a quaddal mozgó ukrán katonák kilőnek egy vállról indítható Javelin páncéltörő rakétát.

    A videó feltöltője megjegyezte, hogy a felvétel nem most készült, hanem még korábban, vélhetően szeptemberben. 

  • Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter arra szólította fel a nemrég felszabadított térségek lakóit, hogy utazzanak olyan helyekre, melyek jobban felkészültek a télre. Ez 360 ezer lakost érint Harkiv, Herszon, Mikolajiv, Doneck és Luhanszk régió területén – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

    A miniszter megemlítette, hogy a távozókat segélyben részesítik. A felnőttek havi kétezer, a gyerekek és a rokkantak háromezer hrivnyát kapnak, emellett a hatóságok gondoskodnak a szállásukról és étkeztetésükről.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök a hivatalba lépése óta először Kijevbe látogatott, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a Sky News.

    Zelenszkij egy Telegram-posztban megosztotta a miniszterelnök érkezéséről készült videót, és azt mondta: „A háború első napjai óta Ukrajna és az Egyesült Királyság a legerősebb szövetségesek”.

    A mai találkozón a legfontosabb kérdéseket vitattuk meg mind országaink, mind a globális biztonság szempontjából. Együtt erősebbek vagyunk, és el fogjuk érni a kívánt eredményeket

    – közölte az ukrán elnök.

  • Finnország mintegy kétszáz kilométernyi, három méter magas, szögesdróttal ellátott kerítést épít az Oroszországgal közös határán annak érdekében, hogy fokozza a biztonsági intézkedéseket. A projekt az ismertetett tervek szerint 380 millió euróba kerülhet – írja az Euronews.

    Finnország és Európa biztonsági helyzete alapvetően megváltozott. A finn–orosz határ jól, sőt példaértékűen működött, de a kialakult helyzetben minden okunk megvan arra, hogy felülvizsgáljuk és újra átgondoljuk a megállapodásainkat

    – mondta Jari Tolppanen, a finn határőrség dandártábornoka.

    A kerítéssel megerősített határszakaszra éjjellátó kamerákat, lámpákat és hangszórókat is telepítenek. 

  • Élelmiszerhiány egyelőre nincs Ukrajnában, viszont az embereknek egyre kevesebb pénzük van arra, hogy vásároljanak belőle – erről beszéltek ukrán szakértők az Infostart szerint.

    A portál kárpátaljai tudósítója szerint év végére körülbelül 40 százalákos élelmiszer-inflációra számítanak Ukrajnában az év végéig, miközben az ukránok reáljövedelme csaknem negyedével csökkent 2022-ben. A hús ára 50 százalékkal nőtt, a pékáruk pedig havonta 10 százalékkal drágulnak az ukrán állami statisztikai szolgálat adatai szerint.

    A legnagyobb mértékben a gyümölcsök (63 százalék), zöldségek (79 százalék) és a tojás (81 százalék) drágult.

    A szakértők ezzel összefüggésben azt mondták: bár a háború kezdete óta visszaesett az ukrajnai termelés (leálltak például az ország déli és keleti felében működő baromfitelepek is), egyelőre nem kell attól tartani, hogy ne lenne elegendő élelmiszer. Attól viszont annál inkább, hogy az embereknek nem lesz pénzük megvásárolni – derült ki az Infostart riportjából.

    Pénzügyi összeomlás 

    Már hónapok óta szó van arról, hogy Ukrajna pénzügyileg összeomolhat. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök október végén azt mondta: az Európai Uniótól eddig 9 milliárd eurót kaptak, de még ez is kevés lehet ahhoz, hogy életben tartsák a pénzügyi rendszerüket, és kiutalják a szociális juttatásokat, nyugdíjakat.

    Az Európai Unió ezt elkerülendő 2023-ban összesen 18 milliárd euróval tervezi kisegíteni az ukrajnai költségvetést, a javaslat hamarosan napirendre kerül Brüsszelben.

  • Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevben bejelentette, hogy az Egyesült Királyság megerősíti Ukrajna légvédelmét annak érdekében, hogy „véget vessen ennek a barbár háborúnak” – számolt be a Sky News.

    Az 50 millió fontos (23 milliárd forintos) légvédelmi csomag célja, hogy „megvédje az ukrán civileket és a nemzeti infrastruktúrát”. A csomag 125 légvédelmi ágyúból, radarokból és az Irán által szállított halálos drónok elleni védekezésre szolgáló technológiából áll.

    Büszke vagyok arra, hogy az Egyesült Királyság a kezdetektől fogva Ukrajna mellett állt, és ma azért vagyok itt, hogy kijelentsem: az Egyesült Királyság és szövetségeseink továbbra is Ukrajna mellett állnak, amely azért küzd, hogy véget vessen ennek a barbár háborúnak, és békét teremtsen

    – mondta Rishi Sunak.

  • Mintegy 543 ezer embert érinthet Vlagyimir Putyin egyik, a héten hozott döntése.

    Arról már beszámoltunk a hét elején, hogy az orosz elnök a kettős állampolgárok besorozásáról adott ki egy rendeletet. A rendelet a gyakorlatban a kettős állampolgárok mellett még a hontalanokra (állampolgársággal nem rendelkező személyekre) is kiterjed.

    Ezzel összefüggésben a The Moscow Times cikkéből az is kiderült, hogy

    a becslések szerint 543 ezer kettős állampolgár lehet, akiket ezután besorozhatnak az orosz hadseregbe.

    Ebben a számban a hontalanok nincsenek benne, arra vonatkozóan nem találtunk becslést, hogy ők hányan lehetnek. 

    Az sem egyértelmű, hogy eddig hány katonát soroztak be az oroszok. Vlagyimir Putyin két hete még 318 ezer emberről beszélt a „részleges” mozgósítással kapcsolatban, de a független orosz lapok már szeptember végén is azt írták, hogy valójában bőven egymillió felett lehet a behívott oroszok száma.

  • Az ukrán védelmi minisztérium a Twitteren megosztott egy videót, amely a katonák által használt föld alatti bunker belsejét mutatja be.

    A „Kirándulás Ukrajna egyik nagyon fontos katonai létesítményébe” című felvételen az egyik katona körbevezeti a látogatót, és többek között bemutat egy „speciális izzót”, valamint elmondja, hogy hogyan működik a vezeték nélküli router.

  • Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint 176 ezer négyzetkilométernyi területet aknásítottak el Ukrajnában, ami nagyjából megegyezik egy átlagos európai ország területével.

    Aljona Matvejeva, a tárca szóvivője elmondta: az aknamentesítés akár évekig is eltarthat, az ukrán emberek azonban szeretnének visszatérni otthonaikba, így rendkívül baleset- és életveszélyes a körültekintés nélküli közlekedés. A szóvivő hozzátette: az elsődleges, sürgősségi aknamentesítéseket folyamatosan végzik jelenleg is.

    Az orosz megszállók hatalmas területeket aknáznak alá. „Mindenekelőtt a megszállt területek kritikus infrastrukturális létesítményeit kell biztonságossá tenni” – idézi a MagnoliaMatvejevát.

    Hozzátette: jelenleg az állami sürgősségi szolgálat és a rendőrség személyzetének több mint 60 százaléka tartózkodik Ukrajna keleti és déli részén. A Harkivi területen van a legnagyobb veszély.

  • A lengyelországi Przewodówban eltemették a keddi rakétabecsapódás egyik halálos áldozatát – írja a Reuters.

    A lengyel sajtó Boguslaw W. néven azonosította a 62 éves férfit, aki a becsapódáskor a munkáját végezte a gabonaszárítónál, amelyet a találat ért. 

    Szomorú hír ez a családnak és az egész közösségünknek. Mindenki nagyon szomorú most, miközben utolsó útjára kísérjük őt

    – mondta a riportereknek egy 67 éves helybéli férfi a temetés előtt. A Reutersnek a helybéliek azt is elmondták, hogy az áldozatok korábban az ukrán menekülteket is segítették.

    A gyásszertartást katonai tiszteletadás mellett tartották, és mindezt a lengyel tévécsatornák is közvetítették. 

    A másik áldozatot, a Bogdan C.-ként megnevezett 60 éves férfit vasárnap helyezik végső nyugalomra a lengyel településen. 

  • Robbanás történt Szentpétervár közelében, a Leningrádi területhez tartozó Vszevolozsszkiji járásban.

    Szemtanúk szerint egy erőteljes detonáció történt Murino város közelében, és a robbanás helyszínén nagy lánggal égett a tűz.

    A katasztrófa után a Leningrádi terület közigazgatása azt közölte, hogy egy gázvezeték robbant fel, de a lakosságra, lakott területekre nem jelent veszélyt a tűz.

    A TASZSZ arról számolt be, hogy a lángok oltását két tűzoltócsapat kezdte meg. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

  • A brit védelmi minisztérium legfrissebb tájékoztatója szerint 2022. november 16-án Oroszország az eddigi legnagyobb adósságkibocsátását hajtotta végre egyetlen nap alatt, és 820 milliárd rubel (5306 milliárd forint) összegű kötvényt bocsátott ki.

    A jelentés szerint Oroszország számára a harcászati és védelmi kiadások miatt kulcsfontosságú, hogy mennyi adósságot termel az ország, hogy finanszírozni tudja az ukrajnai háborút.

    Oroszország a 2023-ra bejelentett „nemzetvédelmi” kiadásaira mintegy 5111 milliárd rubelt (33 074 milliárd forintot) szán, ami több mint 40 százalékos növekedést jelent a 2021-ben bejelentett 2023-as előzetes költségvetéshez képest. A kiadások léptéke azt jelzi, hogy az orosz pénzügyminisztérium viszonylag kedvezőnek ítéli a jelenlegi feltételeket, de a következő évben egyre bizonytalanabb költségvetési környezetre számít – állítja a brit védelmi minisztérium.

  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sikeresen azonosított 11 olyan ukrán állampolgárt, aki a zaporizzsjai népszavazás megszervezésében és lebonyolításában segédkezett a megszálló orosz csapatoknak – írja a Novinyi Live. Mindannyian a területi választási bizottság tagjaként vettek részt a népszavazáson. 

    Az SZBU információi szerint a szóban forgó emberek kampányokat is szerveztek saját városukban annak érdekében, hogy népszerűsítsék az Oroszországhoz való csatlakozást. Segítették az orosz média propagandafogásait, és az adatgyűjtésben is részt vettek.

  • Az ukrán főügyészség közleménye alapján legalább 437 ukrán gyermek halt meg a háború következtében február 24-e óta, és több mint 837-en sebesültek meg – írta szombaton a The Guardian. 

    Az ügyészség beszámolója szerint a legtöbb gyermek a donyecki régió keleti részén vesztette életét, itt 423 gyermek halt meg vagy sérült meg. A tisztviselők szerint az adatok nem véglegesek, mivel még mindig tart az aktív harci területek ellenőrzése. 

    2022. november 19-én délelőttig 1274 gyermeket érintett Ukrajnában Oroszország teljes körű fegyveres agressziója. A fiatalkorúak ügyészeinek hivatalos jelentései szerint 437 gyermek vesztette életét, és 837-en szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket

    – idézi a főügyészséget a lap

  • Az ukránoknak meg kellene fontolniuk az ország elhagyását, hogy energiát takarítsanak meg – mondta Makszim Timcsenko, a DTEK energiacég vezérigazgatója a The Guardian szerint. 

    Az orosz rakétacsapások megbénították Ukrajna energiaellátási rendszerét, a helyi hatóságok szerint Kijevnek a tél beálltáig az elektromos ellátás teljes leállásával kell szembenéznie. A vezérigazgató szerint a működés kulcsa pedig az áramfogyasztás jelentős csökkenése. 

    Ha három-négy hónapra találnak maguknak alternatív szállást, az nagyon hasznos lesz a rendszer számára 

    – fogalmazott Timcsenko, hozzátéve: az ukránoknak az ország elhagyására úgy kell gondolniuk, hogy ezzel hozzájárulnak a háború megnyeréséhez. 

  • Herszonban a helyi rendfenntartó erők egy listát fedeztek fel azon rendőrök nevével, akik együttműködtek a megszálló orosz csapatokkal – számolt be róla az Állami Nyomozó Iroda.

    Az együttműködő tisztségviselők már elmenekültek Herszonból, de a bizonyítékokat nem tüntették el az irodájukból. Egyikőjük ellen már eljárást is indítottak, a vád: hazaárulás – írja a Korrespondent