A horvát államfő Orbán Viktor sáljáról: Ezen csak nevetni tudok

2022.11.22. 07:16
Andrej Plenkovics horvát kormányfő nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” sálat visel.

„Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció” – jelentette ki a horvát miniszterelnök.

Orbán Viktor az Instagramon jelentette be egy „Nagy-Magyarországot” ábrázoló sálban, hogy a Görögországgal vívott barátságos mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatottnak szurkol.

„Magyarország még mindig a legjobb szomszédunk”

Zoran Milanovics horvát államfő hétfőn kijelentette, hogy a hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb

– jegyezte meg Milanovics a horvát Index tudósítása szerint.

A Magyar Kormány Nemzetközi Kommunikációs Hivatala 2019-ben a Twitteren közzétette Magyarország történelmi térképét, amely Szlovénia nagy részét, de Horvátország egyes részeit is magában foglalja, például Muraközt, Baranya egy részét és Kvarnert.

Ugyanebben az évben tartotta elnökségi ülését a Fidesz a „történelmi Magyarország” hatalmas keretes térképe alatt, amely Horvátország nagy részét Fiuméig és Dalmáciáig magában foglalja. 2020-ban Orbán Viktor a Facebook-oldalán gratulált azoknak a végzősöknek, akik aznap érettségiztek történelemből. A kártyához egy fotót is mellékeltek egy földgömbről, amelyen a Horvátország egy részét magában foglaló nagy Magyarország is felfedezhető – emlékeztetett a horvát lap.

„Ha nem vették volna el tőlünk a tengert, nekünk is lett volna kikötőnk”

Orbán Viktor két évvel ezelőtt egy emlékművet avatott fel Magyarország és Szlovákia határán a trianoni egyezmény aláírásának századik évfordulója alkalmából. Az emléktáblák között a már szabványos Nagy-Magyarország-térkép mellett található egy tábla is, amelyen a „Fiume – tengerre magyar” felirat olvasható.

Az Európai Unió közös embargójárót ellenző magyar kormányfő egy interjúban arról beszélt, hogy a tengerekkel és kikötőkkel rendelkező országok olajat szállíthatnak a tankerekre. Ezután elhangzott egy mondat, ami arra utalt, hogy a horvát tengert elvették Magyarországtól: „Ha nem vették volna el tőlünk a tengert, lett volna kikötőnk” – jelentette ki Orbán Viktor.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM