Kiverte a biztosítékot az ukránoknál Orbán Viktor sálja, bekéretik a magyar nagykövetet

316427923 684489216382013 378176924508275099 n
2022.11.22. 11:11
Nagy visszhangot keltett Orbán Viktor miniszterelnök görög–magyar meccsen viselt sálja, amelyen a történelmi Magyarország térképe látható. Az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül a látottakat, be is hívják az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt. Reagált a miniszterelnök.

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez” – írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén.

A magyar nagykövetet (Íjgyártó Istvánt – a szerk.) be fogjuk hívni Ukrajna külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról

– tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

Horvátország reagált

Mint arról korábban beszámoltunk, a horvát kormányfő a helyi sajtónak elmondta: nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarország-sálat visel. Ugyanakkor elmondta: „Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.”

A horvát államfő, Zoran Milanovics azonban azt mondta, nem kellene reagálni Orbán Viktor ezen „lépésére”. Szerinte a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb.

Érzéketlen megnyilvánulásról beszél a szlovák külügyi államtitkár

A szlovák külügyminisztérium államtitkára, Andrej Stancík, az OľaNO képviselője szerint a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ugyanis Oroszország birtokba vette az ország területének egy részét.

Az Új Szó szerint Stancík hangsúlyozta: „Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része.” Hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál.

Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes

– tette hozzá a képviselő.

Helytelenítik a románok

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket. Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát.

A külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel – írja az Új Magyar Szó.

A meccsen készült videót Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára is feltöltötte, amelyet alább tekinthetnek meg:

Reagált a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán fejtette ki véleményét az esettel összefüggésben. Szerinte nem szabad belelátni a dolgokba olyat, ami nincs.

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!

– írta bejegyzésében a magyar kormányfő.

„Revizionista” sál, az osztrákok is viccelődtek egyet – így lett belőle világhír

A miniszterelnök sáljáról és az arra adott reakciókról szóló hírek már a világsajtón is körbeértek. A Reuters tudósításában elsősorban azt emelte ki, hogy Ukrajnában beidézték a magyar nagykövetet a történtek miatt, és arra is emlékeztettek, hogy a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatát korlátozó oktatási törvények miatt évek óta vita van a két ország közt.

Az AFP hírügynökség címében szintén az ukrán külügyi szóvivőt, Oleg Nyikolenkót idézte, amikor revizionista sálként  emlegette a magyar miniszterelnök viseletét. Ők azt is hozzátették, hogy a román külügyminisztérium is tiltakozását fejezte ki a történek miatt, illetve hozzáfűztek, hogy

Orbán rendszeresen botrányt provokál a szomszédos országokkal azzal, hogy időről időre felemlegeti, mely területek tartoztak az I. világháború előtt Magyarországhoz.

Mindkét hírügynökség beszámolt Orbán Viktor keddi posztjáról is, és a nemzetközi sajtó jelentős része az ő tudósításaikat vette át. Kivétel ez alól a Euronews, amely a fentiek mellett megemlítette azt is, hogy a magyar társadalom jelentős része még mindig nemzeti tragédiaként tekint Trianonra, és hogy gyakran a szélsőjobboldali rendezvényeken tűnik fel a történelmi Magyarország térképe. 

A Politico is saját írást készített a témában, amely a román és ukrán reakciók bemutatása mellett megkérdezte az osztrák külügyet is, hogy mit gondol a miniszterelnök viseletéről. Ők azt írták:

Gyorsan rápillantottunk a bécsi külügyminisztériumban lévő történelmi térképekre, és megerősödött a gyanúnk, miszerint a Magyar Királyság körülbelül száz évvel ezelőtt megszűnt. Amint lehetőségünk adódik, értesítjük magyar szomszédainkat erről a fejleményről 

– írta az osztrák külügy egyik szóvivője.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM