16:00, November 29. ÉLŐ
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29. ÉLŐ
Hollandia 1
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Megegyezést kötött Koszovó és Szerbia, elkerülhetik a háborút

GettyImages-1244549450
2022.11.24. 09:19
Szerbia és Koszovó megegyezett azoknak a rendszámtábláknak az ügyében, amely miatt kiújult a két ország konfliktusa.

A konfliktus az utóbbi hetekben mérgesedett el amiatt, hogy a koszovói rendőrök a rendszámtáblák cseréjére szólították fel a szerbeket. Egyesek már azt is kilátásba helyezték, hogy a háború is kitörhet a két ország közt.

A két ország vezetője először hétfőn tárgyalt egymással Brüsszelben, az a tárgyalás azonban nem vezetett eredményre. Ennek ellenére folytatták az egyeztetést, és szerda éjjel Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője (aki a felek közt közvetített) arról számolt be,

hogy azóta  sikerült megegyezniük a feleknek.

Borrell azt írta, hogy a megegyezés lényegében két dologból áll

  • Szerbia nem állít ki többet azokból a rendszámtáblákból, amelyeket a koszovóiak kifogásoltak,
  • a koszovói kormányzat pedig ezért cserébe nem tesz újabb lépéseket annak érdekében, hogy a már meglévő rendszámtáblákat cseréltessék le a koszovói szerbekkel.

Az EU főképviselője szerint a felek a következő napokban folytatják a tárgyalást a megegyezésben foglaltak gyakorlati kivitelezéséről.

A szerbek szerint Koszovó pánikol, az amerikaiak örülnek 

Petar Petkovics, a Koszovóért felelős szerb kormányhivatal vezetője azt mondta, hogy a megegyezés után az egyik koszovói lapban valótlan kijelentést közöltek tőle azzal összefüggésben, hogy mit mondott a megegyezésről.

Pristinában pánikolnak a megegyezés miatt! […]. Az információs háború eszközével megpróbálják eltitkolni a rendszámtáblákról szóló megegyezés eredményeit

– írta.

A Kosovo Online szerint Petkovics valójában azt mondta, hogy a megegyezésnek köszönhetően minden koszovói szerb mentesül a rendszámtáblák miatti 150 eurós bírságtól és minden más büntetőintézkedéstől, ezáltal pedig biztosították a békét és megvédték a koszovói szerbeket. 

Mindeközben Ned Price amerikai külügyi szóvivő is közölte, hogy az Egyesült Államok üdvözli a két fél megegyezését, amelynek köszönhetően egy majdnem két éve tartó vita érhet véget.

(Borítókép: Ferdi Limani/Getty Images)  • Tippek
  • Bankszámla