Javult a levegő minősége, de így is sokan vesztették életüket légszennyezésben az EU-ban

2022.11.24. 15:17
Legalább 238 ezer ember korai halálozását idézte elő 2020-ban a légszennyezettség az Európai Unióban, annak ellenére hogy az adatok szerint a korábbi évekhez képest javult a levegő minősége.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentéséből kiderül, mekkora volt egy év alatt a légszennyezés. Az ügynökség adatai azt mutatják, hogy a levegőszennyezés a legnagyobb környezeti-egészségügyi kockázat Európában, és jelentős hatást gyakorol az európai népesség egészségügyi állapotára.

A veszély a városokban a legnagyobb

A veszély a városokban a legnagyobb, ahol az emberek nagyjából 96 százaléka az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveiben rögzített szintnél is magasabb szennyezettségi értékeknek van kitéve.

A levegőben lévő szálló por (pm2,5) okozta korai halálozások száma mindazonáltal határozottan csökkenő tendenciát mutat: a 2005-ös adatokhoz képest ez a szám 2020-ra 45 százalékkal esett.

Ha ez a trend folytatódik, akkor az EU várhatóan teljesíteni tudja a zéró légszennyezési akciótervben rögzített célkitűzést, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen a korai halálozások száma – áll az EEA jelentésében az MTI szerint.

A fosszilis tüzelőanyagok kibocsátása nagymértékben hozzájárul a légszennyezéshez. A Lancet Countdown adatai szerint a légszennyezésnek való kitettség 2020-ban világszerte 4,7 millió halálesethez járult hozzá, amelyből 1,3 millió (35 százalék) közvetlenül a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséhez kötődik.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.