Kinevezte a király az új miniszterelnököt Malajziában

2022.11.24. 10:01
Anwar Ibrahimot, a reformista ellenzéki koalíció vezetőjét nevezte ki csütörtökön II. Abdullah malajziai király az ázsiai ország miniszterelnökének.

A királyi palota bejelentése szerint a politikust még csütörtökön be is iktatják tisztségébe.

Bár a szombati parlamenti választástól azt remélték, véget vet a belpolitikai bizonytalanságnak – az országban 2018 óta három miniszterelnök váltotta egymást –, egyetlen pártnak sem sikerült abszolút többséget szereznie, így koalíciós tárgyalásokra lehet számítani.

Az Ibrahim vezette Pakatan Harapan (PN), a több nemzetiség alkotta Remény Szövetsége és a konzervatív Perikatan Nasional (PN) koalíció 82 és 73 mandátumot szerzett, az abszolút többséghez 112 mandátumra lett volna szükség.

A volt miniszterelnök, Iszmail Szabri, a több mint 60 éven keresztül kormányzó Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) nevű koalíció az MTI szerint történelmi vereséget szenvedett: alig 30 mandátumot sikerült szereznie.

A 75 éves Anwar Ibrahim a 2018-as választások alatt börtönbüntetését töltötte, amiért korábban, homoszexuális kapcsolatok vádjával, tíz év szabadságvesztésre ítélték. A vádakat mindvégig tagadta, 2020-ban, szabadulása után pedig a koronavírus-járvány okozta korlátozások és a kormánykoalíció átrendeződése közepette is már a kormányfői pozíció megszerzésére törekedett.  • Tippek
  • Hírek